Skocz do zawartości

Krzaki w katalogu....

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcialem dzis przeniesc moj katalog na inny serwer, w koncu mi sie udalo.... ale :/

przykladowy wygląd słowa "Łódź" - ÂŁĂłdÂź

ehh mam MysQl 4.1.10 i chece przeniesc na 4.0.27-log.... ehh jak to zrobić zeby wyświetlało się jak w aktualnym katalogu (czyli poprawnie)

chodzi mi o: https://www.mpfree.info (tak wygląda dobrze)

HELP!

naughty.gif

ehh problem taki że ja przenosze ze nowszej wersji MYSQL do starszej... ehh do tego teraz zobacyzłęm, że mimo dobrze wyglądających polskich znaków w bazie danych katalogu (mpfree) są też krzaczki.

Proszę o pomoc, a nie odsyłanie do ogólnych treści

google + forum = "problem z poskimi znakiami po przenoszenu bazy" itp... 1 000 000 postow o tym sa ;-)

bo ja wciąz szukam ale moze ktos już mial coś takiego ;)

naughty.gif

ehh problem taki że ja przenosze ze nowszej wersji MYSQL do starszej... ehh do tego teraz zobacyzłęm, że

No właśnie ciekawe zagadnienie, wszyscy mają problem z nowymi bazami. Z 4.0 wszystko jest zakodowane jako latin1_swedish_ci.

Spróbuj metody, którą opisałem tutaj tylko odwrotnie, spróbuj z notatnikiem, możesz wywalić wszystkie zapisy o kodowaniu z eksportowanego pliku bo edycja w notatniku, który nie ma kodowania może też pomóc.

Nie napisałeś czym to przenosisz....export phpmyadminem, php, mysqldump ?

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

eh pomógł mi dopiero fachowiec bo problem dotyczył nie tylko katalogu ale i forum phpbb...

oto co mi polecił przeczytać, mam nadzieje że pomoże nie tylko mi:

1. Wchodzimy do phpMyAdmin'a.

2. Po lewej stronie wybieramy swoją bazę danych.

3. Wchodzimy do zakładki "Export".

4. Po lewej stronie klikamy "Zaznacz wszystkie". Po prawej stronie zaznaczamy opcję "Obejmij eksport transakcją" oraz wybieramy "Kompatybilność eksportu SQL: MYSQL40", na dole zaznaczamy "Zapisz jako plik" oraz opcję ".gz" i klikamy "Wykonaj".

Możemy również zapisać swoją bazę danych za pomocą Panelu Admina->Kopia zapasowa. Jest duże prawdopodobieństwo, że kopia zapisana z poziomu PA może zawierać w sobie błędy. Lepszym rozwiązaniem jest zapisanie kopii w phpMyAdmini'e. Wtedy mamy w 100% prawidłowo zapisaną bazę danych z polskimi znakami. Taką zapisaną bazę możemy przenieść na inny serwer WWW.

[Ze stron www.phpbb.pl/forum]

potem, jeżeli są krzaki (możliwe) najlepiej odpalić baze w jakimś małym edytorku tekstowym - nawet Notatnik (ale lepiej już Notatnik+) zmieniamy sobie krzaczki na poszczególne literki :D

Pozdrawiam

naughty.gif

nawet Notatnik
Z tym notatnikiem to byłbym ostrożny. Niejednemu już namieszał w plikach. Potrafi dodać od siebie jakieś dziwne ukryte znaczki.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności