Skocz do zawartości

Subdomena a pozycjonowanie, pozycja czy ban?

maxxxxxxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chcę wykożystać subdomeny (zawierające markę produktu) do promowania konkretnych kategorii w moim sklepie internetowym (oscommerce).

Pytanie czy dużo przez coś takiego osiągne (subdomena bedzie wskazywać na katalog w domenie głównej)

Pytam bo ktoś mi powiedział ze za takie cos to na google moge dostac bana

Prosze o info

Było już o tym nie raz i nie dwa ;)

To czy subdomeny będą dobrym czy średnim rozwiązaniem zależy od tego na jak bardzo konkurencyjne frazy chcesz pozycjonować sklep, lub też gdy tych fraz jest po prostu sporo.

Przykład: Masz sklep komputerowy.com i chcesz go pozycjonować na frazy takie jak:

- procesory

- płyty główne

- karty graficzne

To z pewnością lepsze wyniki osiągniesz rozbijając sklep na kilka "działów" i każdy dział będzie miał własną subdomenę - wtedy każdą z subdomen linkujesz na 1 frazę.

Ważna sprawa to dobra budowa strony głównej. Nie możesz sobie pozwolić na coś takiego, że na stronie głównej masz link do działu procesory w postaci komputerowy.com/procesory, a linkujesz subdomenę procesory.komputerowy.com - wtedy zalatuje na duplicate content.

Mam nadzieje, że choć trochę rozjaśniłem CI tą kwestię :rotfl:

Przy pozycjonowaniu na wiele konkurencyjnych fraz mądrze rozbić to na subdomeny, ale tak aby treści z domeny głównej nie powtarzały się z treściami na subdomenach, bo można zaliczyć Duplicate Content.

Jak to zrobić w os nie wiem nie robiłem - posiedzieć z pół dnia rozgryźć interesującą nas częćć skryptu i pozmieniać co trzeba. Ewentualnie pytać na forum osa.

jak nie wiesz jak rozbic na subdomeny to lepiej konkretne działy jak powiedział przedmówca.

z subdomenami mozesz meic problem ale kwestia jak bys to wiadzial. najlepiej jednak pytac sie to na forum oscommerce

ja kiedyś probowalem i stworzylem strone w html (skopiowana strona z php) i odnosniki na niej byly do podstron w sklepie i klient po przeczytaniu info zawartej na głównej (tak to nazwijmy) po kliknieciu działu produktów automatycznie przechodizł do sklepu i jesli sie nie cofnął poprzez przycisk szukaj w przegladarce to juz na ta strone nie wrocil i zostawal w sklepie. Tresc na głównej subdomeny musi byc pod konkretny dzial.

Tylko musiasz pamietac ze jak sie kliknie strina gówna to bedzie na stronie głównej własciwego sklepu i nie wroci do informacji zawartje na subdomenie.

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

czyli jak mam np:

adres.us/papa.html i zrobie subdomene :

papa.adres.us i podepne pod adres.us/papa.html to bedzie duplikate? czy własciwe zastosowanie i moge byc spokojny ?

Pozdrawiam

W wolnej chwili lubię grać z kumplami od 4 lat w Metin2 wojownikiem mentalem,

Pogrywam także na serwer metin2 który pozwala się odstresować od ciężkiej pracy.

Czasami coś oglądam, uzywająć programu p2p, eMule taki osiołek :) tylko wymaga listy server.met

adres.us/papa.html i zrobie subdomene :

papa.adres.us i podepne pod adres.us/papa.html to bedzie duplikate? czy własciwe zastosowanie i moge byc spokojny ?

Może się nie znam na subdomenach ale nie wiem czy zdołasz "podpiąć" ją pod plik. Wszystkie sub jakie kiedykolwiek tworzyłem były na katalogu (domena.pl/dir -> dir.domena.pl).

Co do duplicate content - nie linkuj do "adres.us/papa" ale linkuj wyłącznie do "papa.adres.us" i nie powinno być problemu. Ewentualnie zastosuj przekierowanie (np. wykonane za pomocą php).

Bana na 100% nie będzie i możesz takich subdomen utworzyć tyle ile potrzebujesz. Każdą pozycjonujesz pod konkretne frazy - w wypadku sklepu można tak załatwić każdą kategorię. Koledzy pisali powyżej jak to najlepiej wykonać.

Pozdro.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Jeśli zrobisz subdomene porcesor.cos.pl i bedzie wskazywala tylko na cos.pl/procesor/ ii ja bedziesz pozycjonowal to owszem dostaniesz duplicate content bo Twoich stron Google bedzie moglo dojsc na 2 sposoby, chyba ze nie bedzie nigdzie linkiow do cos.pl/procesor/.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności