Skocz do zawartości

Dedyk OVH + WordPress + Wybór serwera - nie daje rady...

mojeprogramy.com

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba z 5 min się zastanawiałem gdzie pasuje mój temat / ogłoszenie - ma nadzieję że bana nie dostane

Mam portal na WordPressie:
- 8000 artykułów + 11Gb zdjęć
- ruch: 2000 UU/mieś
- serwer dedykowany na OVH za ~300zł/mieś nie aktualizowany od 5 lat
Intel Xeon E3-1245V2
16 GB
2 x 3 TB Ent.HDD ECC iNIC
łącze 1gbit
transfer 20TB miesięcznie (tu przekłamanie bo 68-100GB max / mieś.)
PHP 5.3

Problemy:
- szablon obecny jest dość ciężki (ale to pomijam), zdjęcia moim zdaniem stanową 50% transferu strony
- obecny "admin" pisze, że RAMu brakuje o procesy sie kończą dlatego tak działa co meni dziwi bo ma serwer współdzielmy w hekko za 79zł/rok i 10 stron a wsród nich dwie generują 400UU a trzecia 4000UU dziennie i serwer działa!
- pominąwszy to w jakim stanie jest ten dedyk, chce go zmienić aby:
* nie płacić tyle (bo moim zdaniem 400-600zł rocznie wystarczy za dobry serwer który to pociągnie)
* nie troszczyć sie o opiekę i aktualizacje bo nei ma i nie bedzie takie osoby (wolę kupić jakis "dobry" współdzielony)

Moje rozwiązanie:
1. Serwer współdzielony + jakieś usługi w chmurze
2. Serwer współdzielony + jakieś usługi w chmurze + Sorage (dedykowany) na zdjęcia w chmurze
3. wszystko przenieść do chmury (całego wordpressa + zdjęcia) a w konsekwencji płacić tylko za wygenerowany transfer i nie martwić się o skalowanie (RAM, procesor)

Firmy:
Rozmawiałem z jedną z dużych firm w Polsce złamujących sie chmurami - jedynie co zaoferowali to że pastwią serwer na nowo i będą wszystkim zarządzać za 600zł/mieś - co mnie rozczarowali bo ja im wszystko piszę, daję możliwe rozwiązania a oni nic

Dziś rozmawiałem z druga mniejszą - która zajmuje sie WordPresse i usługami w chmurze, mówię im czego oczekuje i czekam na propozycje ale z rozmowy też z jakąś osobą nie za bardzo mnie przekonała

Raz z 6 mieś temu rozmawiałem z suportem Zenboaxa (chyba z 5 osobami) i delikatnie mówiąc jakoś mi nie pomogli... może do nich wrócę i spróbuję tam ale tylko po to że usłyszałem od znajomego który ma większe pojęcie że "sklep tylko zebox pociągnął". Tu też ma zagwozdkę bo skoro życzą sobie te 300-600zł rocznie to za tyle moge mieć ten BluHost bez limitu UU/mieś lub inny, więc może jakis zagraniczny?

Poszukuję i oczekuję konkretów (bez gadki "musimy sprawdzić serwer i monitorować zużycie zasobów i przedstawimy ofertę" bo te dane daje na wstępie)
Wolę odp. w stylu zastosowania "Moich rozwiązań" + serwer bez limitów

Na testowanie serwerów po kolei nie mam czasu, poszukuję firmy / osoby która sie tym zajmie

InternetSpeedTest.pl - speed test ookla, orange, upc, t-mobile, vectra | directX.pl - directx 9, 10, 11, 12 | kodex.pl

2000 UU to non stop online czy na godzinę, dzień mies. czy ile?

Ile odsłon masz?

Co masz w wp i jak poustawiane?

Ile osób pracuje w kokpicie jak często i jak długo?

Prawda jest taka, że z tymi parametrami które podałeś strona może obciążać serwer w 1% albo w 50%  w zależności od tego co tam masz, jak poustawiane i zoptymalizowane itp. itd. także nie oczekuj, że ktoś z zewnątrz bez szczegółowych danych czy testów coś konkretnego Ci powie.

Chyba, że oczekujesz oferty skalkulowanej w opcji pesymistycznej czyli drogiej dla Ciebie, ale taką już masz.

Podpowiem Ci tylko, że jeśli zdjęcia generują transfer to cdn może Ci sporo pomóc (choćby Cloudflare).

W zależności od tego co dałem w poprzednim poście może to pociągnąć dobry hosting współdzielony, ale z tego co podałeś nikt nie odgadnie ile cpu czy ramu potrzebujesz - czyli albo się zmieścisz w tych 600zł na rok albo po paru tyg. firma Ci podziękuje ;)

Jeszcze jedno - przy tej pojemności i transferze masz złoty pakiet u kolegi swits.pl za 210 zł rok, dalej darmowe konto Cloudflare, optymalizacja WP i może da radę (ale to zgadywanka jak nie wiemy nic więcej).

19 minut temu, mojeprogramy.com napisał:

2000 UU/mieść

To nie jest ruch, który można by nazwać w ogóle ruchem, chyba, że w jednostrzały w ciągu godziny, ale to i takk nic.

Diagnostyka i optymalizacja tego oprogramowania, bo jest coś nie tak zmiana serwera nic nie da taki ruch, to wytrzyma VPS w ovh za 11 zł miesiąc.

---

zainstaluj w SSH htop i zobacz co tak obciąża ten serwera. Może nasz zapchany dysk logami ciężko tak zgadywać.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie chodziło o to czy ma kupić za 11 czy 22, ale przy 2200 unik na miesiąc nie potrzeba serwerów dedykowanych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2000uu / mc = to ok.73 osoby dziennie. To minimalny ruch.

Optymalizacje WP trzeba zrobić to na 100%, ale jakby to było mało zawsze możesz pomyśleć o wycięciu zbędnych botów. Bo na dobrą sprawę Googe+Binga zostawisz to Ci wystarczy. A wycięcie wszystkich innych robotów już na starcie może dać Ci sporą różnicę - bo tu musisz sobie zdać sprawę, że to nie userzy Ci zajerzdzają maszynę a boty.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

5 godzin temu, mojeprogramy.com napisał:

i będą wszystkim zarządzać za 600zł/mieś - co mnie rozczarowali bo ja im wszystko piszę, daję możliwe rozwiązania a oni nic

Z takim podejściem to jedź do mechanika i mu powiedz, że wszystko mu wytłumaczyć jak co wymienić i poproś o 90% rabatu... i zdaj relacje jak Ci poszło :hahaha:

5 godzin temu, Mion napisał:

ale przy 2200 unik na miesiąc nie potrzeba serwerów dedykowanych.

Przy takim ruchu to z zasady nie potrzeba nawet vpsów, ale to nie użytkownicy są problemem na tej stronie i sugerowanie się tym przy wyborze rozwiązania nie ma sensu (choć faktycznie zenbox przyjmuje to jako kryterium wyceny więc teoretycznie może się do nich przenieść i nic nie robić, pytanie kiedy go wywalą skoro coś powoduje, że dedyk nie wyrabia czyli w mojej ocenie żadna rozsądna firma nie będzie tego utrzymywać w tej postaci za garść drobnych) ;)

Ciekawe jak wygląda baza danych bo może ma spuchnietą przez śmieciowe logi do tego ruch z botów itd, ale to wszystko domysły. Powinien sprawdzić programem htop w konsoli ssh/putty co tam się dzieje jak chodzi o procesy.  

Nawet jakby miałburdel w bazie i WP nie miałoby żadnej optymalizacji to i tak taki dedyk nie powinien się tak zapychać. 

Jak dla mnie to tam musi być jakiś ukryty "przyjaciel" który zabiera większość dostępnych zasobów serwera. 

Ale tak jak większość wcześniej powiedziała, ktoś by musiał rzucić na to okiem.

Moja pierwsza aplikacja na iOS - Zysk z faktury VAT ;)

Apple = mac-world.pl

44 minuty temu, duchu0 napisał:

Nawet jakby miałburdel w bazie i WP nie miałoby żadnej optymalizacji to i tak taki dedyk nie powinien się tak zapychać.

Jeśli jest spuchnięta baza danych do (n) GB z źle dobranymi indeksami(założonymi), to każda przebudowa indeksu spowodowana wywołaniem strony przez robota sieciowego może zabierać sporo zasobów... To tyle teorii i gdybania.

Ale widać, że autor watka stracił nim zainteresowanie :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności