Skocz do zawartości

AntySPAMowa krucjata! (click!)

jez

Czy opisany pomysł Ci się podoba?  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy opisany pomysł Ci się podoba?

• Tak.
      11
    • Jasne. :)
      1
    • Oczywiście. :)))
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga, Akcja Antyspamowa została zamknięta.

Poniżej znajduje się archiwalny wątek z 11.12.2004

Witaj, cieszę się że to czytasz!

Ten post dotyczy pomysłowego spamu w wyszukiwarkach: tworzenia pseudowyszukiwarki, która pobiera dane z Google, mieli je (usuwa nagłówek, zmienia style), powiela keywords i za pomocą podobnych zabiegów, tworzy stronę wysoko nasyconą słowami kluczowymi. Tak powstałe strony okupują pierwsze miejsca przy słabszych wyszukiwaniach - czyli takich, w których można się przebić tylko za pomocą content, bez pakowania w PR. Na temat tego spamu pisałem już wielokrotnie. Mam nadzieję że powtarzam się po raz ostatni, bo ręce i kolce już mi opadają.

Zobrazuję Ci to prostymi przykładami, frazami wziętymi z top-ten "gagatków", bo...

... Bo ja nie chcę, aby Google zamieniło się w to, to lub to...

Piszę o tym tu i teraz, bo uderza to właśnie w Ciebie - w osobę zainteresowaną branżą SEO, a może i utrzymującą się dzięki pozycjonowaniu. Zapewne wiesz, że nie jest miło spaść nagle z 1. na 1000. pozycję. Niezasłużenie. Niezasłużenie, bo intuicyjnie każdy z nas widzi że jest to sprzeczne z ideą funkcjonowania wyszukiwarek. Nowym trickiem, wirusem, na który jeszcze nie ma szczepionki.

Korporacje reagują ociężale - wyjście jakie widzę to przymuszenie ich do reakcji. Ogień ogniem. :)

Niemal na kolanie stworzyłem wersję beta strony: www.zglaszanie-spamu.w.pl - zapoznaj się z jej treścią.

Moja idea jest prosta. Są strony, którym należy się jak najszybsze utarcie nosa. Otwarcie strony GoogleSpamReport i wypełnienie formularza trwa minutę. Napisanie maila do największych wyszukiwarek trwa minut kilka.

Za pośrednictwem mojej strony, spam zgłaszasz jednym kliknięciem. Zmasowany SpamReport jest ciężej przeoczyć niż pojedynczy - mam nadzieję że ta argumentacja Cię przekonuje i:

- Poklikasz na "zgłoś spam" - to tylko parę kliknięć!

- Napiszesz mi o spamerach - pozbędziemy się ich razem.

- Dodasz stronę do ulubionych - będzie ona aktualizowana.

- Wpadniesz co kilka dni - kliknięć nigdy za mało.

- Opowiesz o tej stronie znajomym. :)))

Jeżeli nie podoba Ci się mój pomysł, nie wchodź na moją stronę i napisz tutaj coś niemiłego. Myślę jednak, że ten pomysł Ci się spodobał, o czym napiszesz już teraz - podbijając ten wątek do góry. :)

Pozdrawiam serdecznie, J.

P.S. Wiem, że za chwilę podniosą się głosy dezaprobaty ze strony autorów multiwyszukiwarek - nie mają one dla mnie specjalnego znaczenia. Jeżeli uważasz że jakaś strona znalazła się na czarnej liście bez uzasadnienia - nie klikaj przy niej na "zgłoś spam". Dowody są jawne i przedstawiane w tabeli. Jeżeli sam jesteś autorem strony którą niesłusznie uznałem za spam, nie płacz - Internauci na nią nie zagłosują bez dowodów. :P

Nie posiadam w chwili obecnej stabilnego darmowego hostingu a aliasy polboxu szwankują (w.pl właśnie leży), dlatego podaję poniżej docelowy adres (w okresie bezawaryjnym wystarczy alias).

Jest to: https://www.viii-lo.krakow.pl/~hedgehog/zgl...laszanie-spamu/

Alias: www.zglaszanie-spamu.w.pl

Pozdrawiam, J.

Pomysł jak najbardziej na topie, a jego rozwój wskazany, szczególnie że z czasem może się powiawiać coraz więcej mechanizmów np. przetwarzających zasoby google czy innej wyszukiwarki a także innych spryciarskich rozwiązań.

Twoja stronę można także rozrzerzyć o kilka słów o spamie pocztowym ale tak dla ludzi a nie odnośniki RFC czy jak im tam.

Ja zakładam że ludzie będą klikać.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

spox.. tylko tak sobie mysle.. nei wiem wprawdzie jak ten kod dziala, ale humm... jesli google bedzie widzialo w referer ze to zgloszenie spamu pochodzi z twojej strony to moze to tez potrakowac jak spam .. jesli masa ludzi bedzie w to klikalo .....

aha: This spam report was generated by frustrated Google's searcher using Polish Anti-Spam Union System... oby to wystarczylo ;)

Bo ja nie chcę, aby Google zamieniło się w

jezeli chodzi o pozycje nr.3 na haslo doda rabczewska nago to ..... ;)

Nie posiadam w chwili obecnej stabilnego darmowego hostingu a aliasy polboxu szwankują (w.pl właśnie leży), dlatego podaję poniżej docelowy adres (w okresie bezawaryjnym wystarczy alias).

Ja nigdy nie moge wejsc na zadna Twoja strone, wiec nie moge tego zobaczyc ;)

Za pośrednictwem mojej strony, spam zgłaszasz jednym kliknięciem. Zmasowany SpamReport jest ciężej przeoczyć niż pojedynczy - mam nadzieję że ta argumentacja Cię przekonuje

Mnie to za bardzo nie przekonuje i watpie zeby to sie na cos zdalo.

Jezeli chodzi o Google to oni moga conajwyzej zaczac ignorowac spamreport wysylany z Twojej strony.

Google nie reaguje na spamreport od razu. Na ich stronie jest wyraznie napisane, ze zbieraja informacje po to aby moze je uwzglednic w nastepnej zmianie algorytmu.

Sporadycznie sie zdarza, ze usuwaja jakas strone recznie. Aby tak byla to musi to byc cos raczej nielegalnego.

Moj wniosek: Strata czasu

Nowym trickiem, wirusem, na który jeszcze nie ma szczepionki.

Stary trick, znany od wielu lat, ktory wedlug np. Google nie jest az tak szkodliwy o ile nie uzywaja w nielegalny sposob zasobow Google. Mozna to robic poprzez API (limit 1000 zapytan dziennie na jedno konto).

To, ze wyniki wygladaja w tej chwili w taki sposob jest spowodowane tylko i wylacznie lenistwem innych webmasterow. Ta sytuacja nie bedzie trwala dlugo, bo Ci, ktorym zalezy na byciu wysoko w koncu znajda sposob aby sie tam znalezc.

P.S. Nie moge glosowac w ankiecie bo nie ma opcji "Strata czasu".

Idea oczywiście słuszna i politycznie poprawna - szanse na skuteczność prawie żadne, co stwierdzam z przykrością. Jedyny znany mi skuteczny sposób osłabiania pozycji śmietników to praca na rzecz rozbudowy własnych stron. Śmietniki prędzej czy później (raczej później) wylecą z wyników niezależnie od tego, czy wyślecie raport czy nie.

Szanowny Panie albo cierpi Pan na rozdwojenie jaźni albo sztucznie chce Pan uwiarygodnić swoje doniesienia. Przykro mi ale zabaw na tym poziomie nie traktujemy poważnie. Prosze o zaprzestanie albo wszystkie Pana konta zostaną zgłoszone do abuse.

Redakcja OnetSzukaj

https://szukaj.onet.pl

----- Original Message -----  

From: dach12@wp.pl

To: szukaj_abuse@portal.onet.pl  

Sent: Monday, December 13, 2004 12:33 PM

Subject: Zgłoszenie SPAMu w szukaj.onet.pl

Drodzy Panstwo, pisze do Panstwa popierajac akcje www.zglaszanie-spamu.w.pl w sprawie strony fastlogo.pl ktora stosuje agresywne, spamerskie techniki pozycjonowania polegajace na generowaniu tysiecy doorway pages pod przykrywka 'multiwyszukiwarek'. Najwiekszy rozmiar spam przybral w Google, gdzie przekierowujace strony, np: i.waw.pl czy ad.warszawa.pl maja ok. 70 tys zaindeksowanych stron. Mozemy przewidywac, ze i wyszukiwarka ONET.PL wkrotce zostanie zarzucona tona 'smieci', do teraz nie dzieje sie tak jedynie ze wzgledu na Panstwa szybkie reakcje i troske o jakosc wynikow wyszukiwania. Optuje by ukarac przede wszystkim ZRODLO tego spamu - zbanowac w wynikach wyszukiwania strony fastlogo.pl. Pozdrawiam i zycze milego dnia.

No comment....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności