Skocz do zawartości

Zmiana nazwy domeny - przeniesienie czy kopia?

treviso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zabieram się za zmianę domeny dla jednego z serwisów WWW. Zmiana ma dotyczyć tylko adresu domeny, konstrukcja urli pozostanie bez zmian. Strona ma niewielkie pozycje w indeksie Google.

Zapoznałem się z instrukcją przenoszenia strony w Search Console, ale kilka kwestii pozostaje dla mnie niejasnych.

Czy zmiana adresu domeny wymaga pozostawienia kopii strony pod starym adresem?

Chciałbym po prostu zmienić nazwę folderu domeny na serwerze (bez fizycznego przenoszenia plików między folderami), zaktualizuję bazę pod kątem nowego adresu, pliki konfiguracyjne i powinno działać. W takim scenariuszu strona fizycznie będzie dostępna tylko pod nowym adresem. Czy mogę tak zrobić?

Czy po uruchomieniu strony pod nowym adresem i sprawdzeniu jej poprawnego działania mam do Search Console wgrać nową mapę witryny? Jak mam powiadomić Google o zmianie adresu? Instrukcja mówi coś o weryfikacji, ale nie do końca rozumiem ten fragment (weryfikacja odbywa się pod nowym i starym adresem)? 

Pozostaje jeszcze kwestia przekierowań. Mój serwis (z funkcją sklepu) ma kilka tysięcy podstron. Czy (i gdzie) mam wgrać całą tabelę przekierowań 301? Wystarczy sam .htaccess na starej domenie? Może wystarczy jakiś prostszy zapis (typu przenoś wszystko z danym urlem, zmieniając tylko nazwę domeny).

Jak wspomniałem, serwis nie ma wysokich pozycji w Google i  zasadniczo rozważałem samą zmianę adresu bez informowania o tym fakcie Google, ale jak rozumiem zaindeksowane wyniki starej domeny mogą mieć negatywny wpływ na nowy adres. Zgadza się?

Będę wdzięczny za Waszą pomoc.

Czy zmiana adresu domeny wymaga pozostawienia kopii strony pod starym adresem?

Nie, a wręcz jest to niezalecane.

Jak mam powiadomić Google o zmianie adresu?

Zrobić przekierowanie 301 ze starej domeny na nową.

Wystarczy sam .htaccess na starej domenie?

Tak, wystarczyć powinny 2 linijki w .htacecss, by przekierować cały ruch na nową domenę.

Poinformuj Google o zmianie domeny minimum wspomnianym przekierowaniem 301 nawet jak nie zależy Ci na starym adresie. Będzie to prawidłowe i przede wszystkim szybsze rozwiązanie niż stawianie całości na nowej domenie bez informacji botów wyszukiwarek co zaszło na starej domenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności