Skocz do zawartości

Jakość <title> strony i czynniki wpływające na pozycje

hakeryk2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Mam pewne pytanie, a dokładnie nawet 2 i są one związane z tytułem<title></title> strony.

Przykład na którym będziemy opierać to pytanie:

Mam do wypozycjonowania frazę produktu "Klawiatura mechaniczna firmy XXX". 

1. Czy łatwiej będzie wypozycjonować podstronę z tytułem Klawiatura mechaniczna firmy XXX - NazwaSklepu.pl niż Klawiatura mechaniczna firmy XXX - Darmowa Wysyłka! - NazwaSklepu.pl

Uogólniając pytanie: czy dodatkowe frazy w title zmniejszają moc całego title? Czy zabieg marketingowy w postaci informowania o darmowej wysyłce nie wpływa korzystniej na klikalność a obniża ogólny wynik ze względu na za dużą ilość słów w Title.

Wiele osób używa również przymiotników i jako ich tytuł podstrony wygląda jak tytuł z allegro: np Ultra wytrzymała klawiatura mechaniczna firmy XXX - NazwaSklepu.pl i czy również wtedy siła przekazana frazie klawiatura mechaniczna firmy XXX spada?

2. Czy konieczne w sferze sklepów internetowych jest dodawanie do końcówki title nazwy swojego sklepu lub domeny? Czy jest to tylko marketing czy ma też inne, realne przełożenie na pozycję w wyszukiwarce? Czy jednak podstrona o title Klawiatura mechaniczna firmy XXX osiągnie wyższe wyniki ta brandem?

Wiem, że są to pytania dla początkujących, ale spędza mi to od dłuższego czasu sen z powiek a niestety nie mam jak zaryzykować i przetestować tego w praktyce.

Najlepsze kserokopiarki, drukarki dla biura Xerolux.pl

A jeśli szukasz stołu drewnianego lub szklanego zapraszam na MeblujDom.pl

Jej po ponad 800 wyświetleniach tematu w końcu pierwsza odpowiedź:)

1. Dzięki za odpowiedź ale też międzyczasie zrobiłem sobie mały test i dla kilku frazy pousuwałem przymiotniki i okazało się, że frazy po ~5-6 dniach frazy podskoczyły o 2-3 pozycje do góry. Potestuję jeszcze trochę i zobaczę czy przełoży się to jakoś bardziej racjonalnie i w większej skali.

2. Pytanie czy z marketingowego punktu widzenia ma to w ogóle sens skoro i tak dziś w internecie ludzie szukają najniższej ceny a nie to w jak "prestiżowym" sklepie to kupią. 

Najlepsze kserokopiarki, drukarki dla biura Xerolux.pl

A jeśli szukasz stołu drewnianego lub szklanego zapraszam na MeblujDom.pl

Title lepiej robić w miarę, krótko i zwięźle. Tytuł w serpach ma ok 60 znaków, a resztę ci utnie.

Co do nazwy sklepu to zależy, jak sklep jest znany to ludzie wpisują nazwę produktu + nazwę sklepu (np zalando)

Pozycjonowanie Kraków - LinkJuice.pl

Wojciech Matuła, tel. 721 376 407

indeks parp 

Tytuł nie pozycjonuje ale wspomaga pozycjonowanie.  Lepiej skoncentruj się na optymalizacji sklepu. Zamieszczenie słów kluczowych na podstronie daje lepsze efekty niż w tytule.  Jednak wszystko należy robić z "głową na karku". 

Pozycjonowanie sklepu na brand to żadne pozycjonowanie. Zakładam że Twój sklep i marka jeszcze długo nie będzie rozpoznawalna.  Także jest to zbyteczne. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności