Skocz do zawartości

Domeny konkurencji jako zaplecze

konrix

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po dłuższej przerwie :D Przechwyciłem kilka domen firm konkurencyjnych i teraz zastanawiam się jak najlepiej mogę wykorzystać ich potencjał. Postawić zaplecze, czy jednak przekierowanie 301? Jeszcze jedna ważna kwestia, czy skoro domena ma zawartą nazwę firmy konkurencyjnej, to czy mogę na niej reklamować swoją firmę? Jeśli nie to co mogę zrobić z taką domeną? Pozdrawiam wszystkich w nareszcie lekko wiosennym klimacie B)

pomijając aspekty prawne, sugeruję:
1. postawić np WP z tematyczną treścią (jeden art wystarczy)
2. poczekać na więcej niż jednokrotną indeksację
3. dopiero wtedy przekierować (pamiętając o archiwalnej strukturze uli przechwytywanej domeny)

*4. Ewentualnie sprawdzić w GSC czy z domeną nie ma większych problemów (dopasowanie częściowe itp)

pożyczki.png

Z tego co się orientuję, to jeśli ich nazwy firm nie są zastrzeżone, to możesz sobie z takimi domenami robić co chcesz. Oczywiście nie wolno Ci sugerować, że poza nazwą domeny, strona jest w jakikolwiek sposób powiązana z taką firmą. Jednak lepiej aby w temacie, jeśli zechce wypowiedział się jakiś dyplomowany prawnik lub hobbysta ;]

Od strony prawnej jest to śliska sprawa i można się na tym przejechać. Nazwa firmy nie musi być zastrzeżona, a takie "manipulacje" mogą zostać potraktowane jako czyn nieuczciwej konkurencji.

Ze strony prawnej to bym odpuścił 301, bo to ewidentnie wskazuje na czyn nieuczciwej konkurencji. Chyba że zrobisz 301 na swoje zaplecze, a nie główną stronę. 

Lepiej jak już coś to zrobić na takiej domenie zaplecze i z niego linkować.

No i oczywiście nie rejestruj tych domen na siebie ;)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

@Liberator pamiętać o URL starej strony, czy WP postawionego przeze mnie? Jeśli będzie tam jeden artykuł to jak mam zachować strukturę URL?

Dnia 24.02.2017 o 14:00, wladcapierscieni napisał:

Z tego co się orientuję, to jeśli ich nazwy firm nie są zastrzeżone, to możesz sobie z takimi domenami robić co chcesz. Oczywiście nie wolno Ci sugerować, że poza nazwą domeny, strona jest w jakikolwiek sposób powiązana z taką firmą. Jednak lepiej aby w temacie, jeśli zechce wypowiedział się jakiś dyplomowany prawnik lub hobbysta ;]

Tak właśnie słyszałem. Nie będę ryzykował 301.

Dnia 24.02.2017 o 18:34, Carnagge napisał:

No i oczywiście nie rejestruj tych domen na siebie ;)

Dlaczego nie na siebie?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D

Dnia 24.02.2017 o 11:50, konrix napisał:

Jeśli nie to co mogę zrobić z taką domeną?

Tu masz przykład co zrobić z przejętą domeną.   https://www.szlafrock.pl/przejmowanie-nieoplaconych-domen/

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności