Skocz do zawartości

Wrogie 301

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zaciągnąć rady co robić z w moim odczuciu „wrogimi” przekierowaniami 301 J Doszło do podziału firmy. Stara strona, której nazwa domeny składała się z dwóch nazwisk partnerów kieruje do nowej strony z domeną składająca się z tylko jednego nazwiska. Dajmy na to z nowakkowalski.pl do nowak.pl. Jak duże znaczenie mają takie 301-ki dla pozycjonowanie nowej strony drugiego partnera, która będzie na domenie kowalski.pl? Chodzi o wyniki wyszukiwania pojawiające się podczas wpisywania w wyszukiwarkę nazwy firmy. Doskonale wiem, że można tu iść w długi ogon i się nie przejmować tą sprawą, ale zależy mi na tym by nowa strona Kowalskiego pokazywała się po wpisaniu poprawnej nazwy firmy w wyszukiwarkę. Obecnie pojawia się stara strona firmy obu partnerów, która nie istnieje. W mojej ocenie ewidentnie robi tu ktoś komuś "na złość" :) Zastanawiam się czy zwracać im uwagę na te nie do końca uczciwe 301, czy też olać i robić swoje. Szukałem odpowiedzi w sieci, ale nie mogę znaleźć klarownej.

Nie bardzo mogę zrozumieć o co chodzi.

Mamy firmę A-B.com, firma się dzieli, więc mamy domenę A.com i B.com. Firmy A-B.com już nie ma ale jest domena.

Jeśli z domeny A-B.com damy 301 na domenę A.com to ona przejmie wszystkie linki, prawdopodobnie pozycje etc starej domeny. Całe dobrodziejstwo inwentarza, zarówno pozytywny jak i negatywne. 

Jeśli strona B.com ma się pokazywać na nazwę firmy A-B.com której już nie ma, to raczej trzeba się na to pozycjonować. 

W tej 301 ja nie widzę nic nie uczciwego, przy podziale firmy chyba określono kto bierze domenę.

Czy o coś innego chodzi ? 

Jeśli szukacie solidnej firmy to polecamy - Pozycjonowanie stron Poznań oraz Drukarnia Poznań.

Troszeczkę faktycznie się nie zrozumieliśmy. Jest tak jak pisałeś tylko, że strona b.com ma się pokazywać na nazwę swojej firmy czyli "Firma B". Obecnie pokazuje się na tą nazwę strona firmy A - czyli A.com. Przy podziale firmy nie określono kto bierze domenę, gdyż obie firmy miały powstać na nowych domenach. Zastanawiam się czy stare linki, które w necie funkcjonują wraz z anchorami dot starej nazwy itp. mogą powodować takie zachowanie? Pewnie tak.

kowalski.pl powinien zlecić pozycjonowanie firmie, która ma pojecie i doświadczenie w pozycjonowaniu. Wówczas będzie wyżej niż nowak.pl a nawet wyżej niż nowakkowalski.pl

Pozycjonowanie na markę/brand to nie pozycjonowanie. Właściwie każdy początkujący pozycjoner powinien sobie z tym poradzić. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności