Skocz do zawartości

Współpraca firm

Finan

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się składa że współpracuję z jedną z firm z poza Polski (chyba już nie długo).

Jak coś od nich chcę co im na rękę napiszę po polsku wiadomość i jakoś mogą odpowiedzieć,nie ma problemu.

Natomiast jak napiszę po polsku że zalegają z płatnością za fakturę dostaję zawsze wiadomość:

Hello Krzysztof, Let me ask, do you speak English?

Nagle nie ma nikogo kto rozmawia po Polsku? Czy znają polski tylko wybiórczo? Jak odpiszę po angielsku czekam na odpowiedź tygodniami.

Nadaje się to do dowcipów, ale wiem że tam siedzi Polak i jak chce to odpisze (wiadomości pisane na ten sam adres mail).

Ostrzegam, reklamujecie się na tym forum (po polsku i poprawnie), jak się skończy moja cierpliwość napiszę o jaką firmę chodzi.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

dawno zauważyłem zasadę niezależnie od języka

dzwonisz że pilne -> sprawa jest na jutro 

piszesz email że pilne -> sprawa jest na za tydzień

powyższe nie dotyczy Włochów bo tu terminy mogą być odpowiednio tydzień->miesiąc, takie luzaki :)

@kayman no tak zgadza się, ale tu sprawa dotyczy czego innego.

- Piszesz po polsku z jakąś sprawą która jest na rękę firmie współpracującej = odpowiedź natychmiast i wszystko rozumieją, potrafią odpisać po polsku.

- Piszesz po polsku że zalegają z płatnością = odpowiedź natychmiast po angielsku z pytaniem czy można im w tym języku wysłać bo nie wiedzą o co chodzi ....

EDIT: A jeśli odpiszesz szybko po angielsku nagle po drugiej stronie cisza, jakby ktoś zmarł.Zwykle odpowiedzi są po tygodniu do dwóch typu: Tak ma Pan rację faktura u nas trafiła do spamu.Więcej już się to nie powtórzy.

I po polsku umieją napisać !

Na razie podchodzę do tego jako dowcip z ich strony.Jak mnie wkurzą to napiszę, ale w innym dziale, na pewno nie w dowcipach, tylko w tym gdzie się tu reklamują jacy są super - hiper.

Nie, nazwa firmy nie zaczyna się na A.

EDIT: To forum ma cudowną moc sprawczą, faktura się odnalazła i podobno nawet opłacona, a i pisać po polsku się znowu nauczyli.

Podobna taktyka jak z niejednym pracodawcą ;) jak przedstawia wizję rozwoju danej firmy to używa sformułowań często nieadekwatnych do tego co chce przekazać, no ale język wedle niego specjalistyczny (często wzmianki z języka angielskiego ;) a jak się pytasz co z wypłatą na czas to odpowiada yyy, aaaa, eee no wiesz jak to w życiu jest ( i normalna gadka ;)

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Mnie denerwuje jedna rzecz.Współpracuję z niejedną firmą i większość płaci w terminie lub nawet przed.

Ale pisanie z jednego maila po polsku, a następnie po angielsku udając że nie wie się o co chodzi to na prawdę temat do dowcipów.

Tym bardziej że pisze to ta sama osoba, raz poprawnym polskim, a jak im przypominasz że faktura nie opłacona to po angielsku bo nagle polskiego zapomina.

EDIT: Właśnie dostałem kolejną wiadomość dlaczego są takie problemy:

,,Prosiłbym może o używanie maila z innej domeny, ponieważ google domyślnie blokuje waszą domenę i niestety nie mogę zmienić ustawień dla tej czynności. ,,

Hehe tylko że ja pisałem na maila firmowego, nie gmail, i teraz się zastanawiam co do tego ma google? Czyżby już decydowało komu dostarczyć maila, a komu nie?

@Finan, a może po prostu pisz na maila imiennego. Na jan.kowaliski@.pl po polsku, a na john.smith@ass.pl po angielsku i się wyjaśni.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności