Skocz do zawartości

Wyniki w części mapkowej liczone jako TOP10 przez agencje

d_gno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich - mam takie pytanko. Zleciłem firmie  pozycjonowanie strony, płatność za wyniki. Kilka dni temu ze zdziwieniem zauważyłem że w statystykach jakie firma mi udostępnia nagle frazy zaczęły wskakiwać z 3-4 strony wyników na pierwszą stronę TOP 1-3. Zaskoczony takim wynikiem zacząłem korzystać z niezależnych narzędzi aby sprawdzić prawidłowość tych wskazań i tu okazało się że strona jak była na odległych stronach tak jest. Wysłałem więc reklamację do firmy i otrzymałem taką odpowiedź:

Frazy są widoczne w wynikach organicznych, w części mapkowej z której jest bardzo dobrych ruch.

Może się zdarzyć, że o jakiejś godzinie przez chwilę strona nie będzie w nich widoczna, bo ta pozycja dopiero się stabilizuje, ale jak widać na zrzucie ekranu, który przesyłam w załączniki to ogólnie jest widoczna.

Ja: to jeżeli dobrze rozumiem, część mapkową zaliczają Państwo do TOP 10 wyników organicznych?

Dokładnie, wyniki wyszukiwarki rozróżniamy na wyniki płatne i wyniki naturalne czyli wszystkie te, gdzie nie ma napisu "reklama"

Co o tym myślicie? Wydaje mi się dziwne liczenie wyników z mapek do TOP 10 i kasowanie wg cennika jak za wyniki organiczne , ale może to standard teraz i każda firma tak działa? Będę wdzięczny za opinie kolegów z branży. Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no a ta Twoja obecność przy mapce to niby gdzie jest? Nie jest to pierwsza strona serp'ów? Miałeś tą pozycję wcześniej?

Coś mi wyglądasz na kolejnego co kombinuje jak może żeby tylko nie musieć zapłacić...rośniecie jak grzyby po deszczu ;)

1. zarejestruj nową domenę;

2. podepnij ją pod serwis

2. domenę w mapkach zmień na tę nową;

wtedy w mapach będziesz miał jedną domeną (tę nową)

a firma seo będzie pozycjonować starą domenę - tej której w mapach nie ma;

i nie będzie problemu: czy twoja obecność w mapach to zasługa firmy seo czy przypadku;

poza tym, jesli pozycjonujesz się na hasła lokalne - związane z miastem - to ja bym się nie czepiał tego czy liczą mapy czy nie;

jeśli jednak pozycjonujesz się na hasła ogólnopolskie to może jest to faktycznie problem i firma może cię kiwać;

aha, i nie wierz w to, że jak zmienisz domenę w mapach to automatycznie z tych mapek wylecisz;

pozdrawiam

@up dowaliłeś jak Hans do pieca..

2 godziny temu, konfidonfi napisał:

1. zarejestruj nową domenę;

2. podepnij ją pod serwis

2. domenę w mapkach zmień na tę nową;

Każda agencja jaką znam uważa takie zachowanie jako niszczenie ich pracy i słusznie dowali maksymalną karę umowną.

2 godziny temu, konfidonfi napisał:

wtedy w mapach będziesz miał jedną domeną (tę nową)

a firma seo będzie pozycjonować starą domenę - tej której w mapach nie ma;

Sugerowanie, że ot tak wbije w mapki nową domenę, a agencja nie wbije tej pierwszej

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Pozycjonowałem się na frazy lokalne okolicznych miast. Problem w tym, że na wszystkich tych miastach wizytówka( którą firma stworzyła sama) wskoczyła nagle na pierwszą stronę  w wynikach mapkowych, ale w wynikach organicznych strona jest cały czas daleko. Firma więc kasować może w tej chwili maksymalną kwotę za mapki i logicznym jest że nie będzie jej już zależeć aby inwestować aby wypozycjonować stronę na wyniki pozamapkowe a tam strona jest daleko. 

Nie chodzi o unikanie płatności, bo zależy mi również na wynikach w mapkach i mogę za to zapłacić ale uważam że na to powinna być oddzielna umowa i powinienem płacić oddzielnie chociażby z tego powodu co pisałem wyżej . Tym bardziej, że umowa w tej chwili zawarta mówi o pozycjonowaniu strony www a nie wizytówki na mapach.

jak ktoś z Łodzi pozycjonuje sklep na hasło "części samochodowe" to ma duże szanse, że bez większych ceregieli wyjdzie w mapach  - ale tylko w mapach dla szukających z Łodzi i okolic;

ale na pewno nie wyjdzie w Gdańsku czy w Warszawie;

i jak wtedy naliczać opłaty - ustawić sprawdzarkę na wyszukiwanie lokalne i udawać przed klientem, że to wyniki ogólnopolskie? ;)

jeśli się pozycjonował na miasto i region to ok - map bym się nie czepiał;

ale pokazywanie klientowi wyników dla Łodzi i udawanie, że mapy Krakowa czy Warszawy wyglądają tak samo to zwykłe kiwanie klienta;

tym bardziej teraz, kiedy trudno jest laikowi siedzącemu w Łodzi sprawdzać wyniki dla Krakowa czy Olsztyna;

A co robi firma w przypadku, gdy płatność jest za top10, wyników mapkowych jest 5, a strona jest na 6 pozycji? Liczy to jako 11-stą pozycję czy 6?

6 minut temu, okazwłoka napisał:

A co robi firma w przypadku, gdy płatność jest za top10, wyników mapkowych jest 5, a strona jest na 6 pozycji? Liczy to jako 11-stą pozycję czy 6?

też o tym myślałem, albo  jeszcze inna sytuacja - gdyby nie było w wynikach mapkowych a w wynikach organicznych była na 9 to doliczając kilka wyników mapkowych jest poza top 10 i nie powinni kasować idąc ich tokiem rozumowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności