Skocz do zawartości

Wyniki w części mapkowej liczone jako TOP10 przez agencje

d_gno

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, d_gno napisał:

gdyby nie było w wynikach mapkowych a w wynikach organicznych była na 9 to doliczając kilka wyników mapkowych jest poza top 10 i nie powinni kasować idąc ich tokiem rozumowania.

Zakładam, że nie masz pojęcia o pozycjonowaniu w wyszukiwarce Google i Google Maps skoro gdybasz jak powyżej.

W umowie powinieneś mieć rozdzielone pozycjonowanie w wyszukiwarce google i google map. Jedne i drugie są wynikami organicznymi ale innymi usługami.

E.

Żeby nie było to dodam, że założenie profilu firmy w Google Map powinno byc bezpłatne (w/g mnie). ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

5 lat na forum i takie afery jeszcze z podawaniem nazwy firmy ? :)

Trochę żalenie się na firmę, która widać, że działa. Nic tylko się cieszyć :)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

4 godziny temu, SzlafRock napisał:

Zakładam, że nie masz pojęcia o pozycjonowaniu w wyszukiwarce Google i Google Maps skoro gdybasz jak powyżej.

W umowie powinieneś mieć rozdzielone pozycjonowanie w wyszukiwarce google i google map. Jedne i drugie są wynikami organicznymi ale innymi usługami.

E.

Żeby nie było to dodam, że założenie profilu firmy w Google Map powinno byc bezpłatne (w/g mnie). ;)

dzięki za rzeczową odpowiedź.

5 godzin temu, konfidonfi napisał:

jak ktoś z Łodzi pozycjonuje sklep na hasło "części samochodowe" to ma duże szanse, że bez większych ceregieli wyjdzie w mapach  - ale tylko w mapach dla szukających z Łodzi i okolic;

ale na pewno nie wyjdzie w Gdańsku czy w Warszawie;

i jak wtedy naliczać opłaty - ustawić sprawdzarkę na wyszukiwanie lokalne i udawać przed klientem, że to wyniki ogólnopolskie? ;)

jeśli się pozycjonował na miasto i region to ok - map bym się nie czepiał;

ale pokazywanie klientowi wyników dla Łodzi i udawanie, że mapy Krakowa czy Warszawy wyglądają tak samo to zwykłe kiwanie klienta;

tym bardziej teraz, kiedy trudno jest laikowi siedzącemu w Łodzi sprawdzać wyniki dla Krakowa czy Olsztyna;

Faktycznie sprawdzałem i jest tak jak piszesz, np zleciłem pozycjonowanie frazy "wypożyczalnia samochodów poznań" i wizytówka w mapkach wyświetla się jeżeli jestem w swojej miejscowości (Gniezno), natomiast jak poprosiłem znajomego o wpisanie tej frazy w Poznaniu to już się nie wyświetla. Komu, na co taka reklama...

• 1 rok później...

Podpisałem umowę na pozycjonowanie strony z Firmą i nie jestem zadowolony. Bardzo proszę o kontakt osoby, które zlecały Firmie  pozycjonowanie strony i uważają, że formy rozliczeń są/były niezgodne z umową. Co myślicie o narzędziach, które firma udostępnia w ramach umowy. Będę wdzięczny za każdą informację, kontakt, komentarz.

@Fisiek nie znam ani firmy ani ich umowy, ale jeśli uważasz, że coś jest nie tak to albo zadaj konkretne pytanie albo idź do prawnika. Zazwyczaj umowy na SEO są tym bardziej zabunkrowane pod kątem prawnym i nie do ruszenia im gorsza jakość usługi :)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Mam już opinię od prawnika w sprawie oferty na podstawie której zdecydowałem się na podpisanie umowy na pozycjonowanie strony. Pytanie skierowałem do osób posiadających w ramach umowy z firmą  dostęp do narzędzi które ta firma udostępnia swoim klientom.

Z mapkami to jest łatwa sprawa  w sądzie. Wystarczy powołac się na geolokalizację wyników i jeśli biegły nie schrzani sprawy to wszystkie raporty idą do kosza jako bezwartosciowy dowód w sprawie :)

Inne wyniki sa na desktopie inne na mobilu, inne wyniki są przy włączonym GPS a inne przy wyłaczonym GPS, inne wyniki masz z frazą zawierającą nazwę miasta a inne bez miasta. Pomiar jest jednorazowy (raz na 24h). Dodatkowo jeśli raporty są dostarczane na podstawie własnego systemu monitorowania to już w ogóle wszystkie raporty jednym zdaniem lądują w koszu.

I zapisy w umowie nie pomogą.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 miesiące temu...

Poprosiłem firmę o raport z prac związanych z pozycjonowaniem. Dostałem odpowiedź, że jeszcze nie czas na linkowanie, bo nie to jest najważniejsze.  Zdaję sobie sprawę, że najważniejsza jest optymalizacja na stronie, ale w tym zakresie nie było żadnych zaleceń poza zmianą opisu w title i H1. Jak uważacie, czy nie ma pozycjonowania bez linkowania?

@Fisiek dla małego klienta linki muszą być. Dla dużego brandu z ogromem naturalnych linków można działać jakiś czas tylko onsite, ale efekty będą gorsze niż onsite + linki.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

1 godzinę temu, Fisiek napisał:

Poprosiłem firmę o raport z prac związanych z pozycjonowaniem. Dostałem odpowiedź, że jeszcze nie czas na linkowanie, bo nie to jest najważniejsze.  Zdaję sobie sprawę, że najważniejsza jest optymalizacja na stronie, ale w tym zakresie nie było żadnych zaleceń poza zmianą opisu w title i H1. Jak uważacie, czy nie ma pozycjonowania bez linkowania?

Mamy prawie kwiecień. jeśli przez 3 meisiace zrobiona aż tyle to znaczy, że (censored). Musielibyśmy poznac opinię drugiej strony aby wydac werdykt.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

6 godzin temu, Fisiek napisał:

Poprosiłem firmę o raport z prac związanych z pozycjonowaniem. Dostałem odpowiedź, że jeszcze nie czas na linkowanie

Rozumiem, że strony ustaliły, że taki raport będzie tworzony?

Jeżeli tak, to nawet gdyby ten raport miał zawierać "bzdury" to dla Twojego zadowolenia powinieneś go dostać :) nawet jeżeli miałoby tam znaleźć się tylko zapis: zbieramy chęci, obserwujemy konkurencje, szukamy pomysły aby zaatakować TOP1

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Sprawa jest rozwojowa. Powiadomię Was jak się zakończy. Gdyby znalazł się ktoś, kto ma umowę na pozycjonowanie z tą firmą i z różnych p

15 godzin temu, zgred napisał:

Mamy prawie kwiecień. jeśli przez 3 meisiace zrobiona aż tyle to znaczy, że (censored). Musielibyśmy poznac opinię drugiej strony aby wydac werdykt.

Sprawa jest rozwojowa. Powiadomię Was kto miał rację,  jak się zakończy spór pomiędzy mną, a firmą której pozycjonowanie zleciłem. Podam również dużo ciekawostek o których nie mogę pisać w chwili obecnej. Każdemu kto zdecyduje się zlecić pozycjonowanie "specjalistom" zalecam ostrożność i ogromną dozę nieufności.

• 4 tygodnie później...

Ja też walczę .Po pół roku strona powyżej 100.Dopiero teraz poprosili o dostęp do domeny i serwera. Nic nie robili a teraz karzą mnie za wypowiedzenie umowy kwotą 600 zł. To daje razem 1.600 zł za nic robienie. Idę do Sądu, piszę do Federacji Konsumentów i UKE. Ich raporty są zmyślane. Inne narzędzia nie pokazują TOP 10,a ich raporty - tak. Zwykli [ nierzetelni partnerzy ]. Prokurator też się zainteresuje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności