Skocz do zawartości

Indeksacja podstrony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zaindeksować podstronę. Cała strona jest w html.

Jest strona główna  asdf.pl    ( index.html)

Na stronie głównej typu one page jest opis działalności itp.  Została utworzona poddstrona   asdf.pl/podstrona.html

Strona główna nie linkuje do podstrony i nie ma linkować.

Zrobiłem mape xml.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <urlset xmlns="https://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
        <url>
            <loc>https://asdf.pl/index.html</loc>
            <lastmod>2016-10-05</lastmod>
            <changefreq>always</changefreq>
            <priority>1</priority>
        </url>

<url>
            <loc>https://asdf.pl/</loc>
            <lastmod>2016-10-05</lastmod>
            <priority>1</priority>
        </url>
<url>
            <loc>https://asdf.pl/podstrona.html</loc>
            <lastmod>2017-02-22</lastmod>
            <priority>1</priority>
        </url>
    </urlset>

Podstrona nie została zaindeksowana, dalej nie widać jej w przeglądarce po wpisaniu -  site:asdf.pl

Jak ją zaindeksować ? Proszę o poradę.

Ok dzięki sprawdzę. Teraz pytanie czy znacie automat który wygeneruje mi mapę z plików html umieszczonych w folderze. Jest ich bardzo dużo stąd ręczne wklepywanie pochłonie bardzo dużo czasu.

edit :

sprawdziłem to co kolega kamil podał. Dodaje się tam pojedynczy adres.  A jest możliwość zrobienia tego przez automat ? Jeżeli mam 100 plików html to trochę się naklikam...

• 2 tygodnie później...

1. ok dzięki Panowie ale dalej problem jest w tym że owe podstrony trzeba wpisać ręcznie do pliku sitemap.xml Za dużo to roboty pisać ręcznie, kopiować każdego html nazwę i dodawać do pliku.  Chciałbym zaznaczyć wszystkie pliki w programie który z zaznaczonych plików zrobi mi formułkę gotową do zapisania jako sitemap.xml

2. Dopiero później kolejny etap indeksacji każdej podstrony i też chciałbym aby jakiś soft sczytał mi z sitemap jakie podstrony ma indeksować a nie musieć każdą po kolei ręcznie wklejać do indeksowania. Czy ten Bulkaddurl  tak działa , że sam sczytuje co indeksować czy muszę mu po kolei ręcznie podawać każdą stronę ?

Zaznaczę że strona główna nie linkuje do podstrony i żadna podstrona nie linkuje się ze sobą.  Jedyne linkowanie to podstrony do strony głównej.

mam pliki na dysku, moge wrzucić również na serwer. On mi raczej nie zrobi gotowej mapy.

Strona główna nie linkuje bo nie ma. Mają to być podstrony które nie będą widoczne ze strony głównej ale walczyć o najlepsze pozycje na niszowych frazach. Cała podstrona jest zoptymalizowana pod daną niszową frazę.

Dalej nie znam rozwiązania jak zrobisz szybko xml i zaindeksować jego.

14 godzin temu, mrbino napisał:

Strona główna nie linkuje bo nie ma. Mają to być podstrony które nie będą widoczne ze strony głównej ale walczyć o najlepsze pozycje na niszowych frazach. 

Ok, dobry sposób na long tail ale dlaczego nie masz połączeń między tymi stronami w obrębie jednego tego samego serwisu, to jest źle zrobione bo w tym wariancie każdy adres traci na mocy a na potwierdzenie tego masz przykład z problemem wygenerowania sitemapy gdzie bot nie widzi całego serwisu przez błędy, a w zasadzie brak odnośników wewnętrznych do podstron

hmmm nie wyobrażam sobie linkowania ze strony głównej do kilkuset podstron których ma być tyle docelowo.

Chyba zrobię podstronę z wypisanymi miejscowościami wg. alfabetu i danan nazwa będzie linkować do docelowej podstrony.

Strona główna > znajdź swoje miasto > zoptymalizowana podstrona pod dane miasto > strona główna

Taki schemat myślisz starczy ?

Jest może jakaś gotowa wtyczka z możliwości filtracji województw i miejscowości w nich zawartych ?

Może menu jaka jest na np olx? Wybierz województwo i do tego rozwija się podmenu z miastami. <- bardziej dla robota. Drugie, komplementarne rozwiązanie to szukajka gdzie można wpisać nazwę miasta z podpowiedziami. <- bardziej dla usera

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

2 godziny temu, odys napisał:

Może menu jaka jest na np olx? Wybierz województwo i do tego rozwija się podmenu z miastami. <- bardziej dla robota. Drugie, komplementarne rozwiązanie to szukajka gdzie można wpisać nazwę miasta z podpowiedziami. <- bardziej dla usera

Co polecisz konkretnie ? Nazwa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności