Skocz do zawartości

Duża ilość profili - spam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na mojej stronie jakiś czas temu zostało utworzone forum, przez jakiś czas się tym nie zajmowałem a w tym czasie boty utworzyły ponad 20tys profili. Ostatnio wszystkie te profile po usuwałem ale z tego co patrze po usunięciu profilu link do subskrypcji nie zgłasza błędu 404 np. smedyczny.pl/forum/subscriptions/oloheojezyo/ jak to wyindeksować z google,albo zrobić żeby taka subskrypcja z profilu zgłaszała błąd 404. Obecnie strona jest w jakimś filtrze i pomyślałem że to może przez te profile.

To musi zwracać 404 - skonfoguruj to odpowiednio. Innej opcji nie ma na wyindeksownaie.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Opcji na wyideksowanie jest kilka. Od najprostszego noindex w meta aż do grzebania Google Search Console. Jest tylko jedna uwaga nie blokuje się robota dla takich stron w robots.txt - powód robot musi odwiedzić stronę i najlepiej stwierdzić jakie ma meta. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

21 godzin temu, Grey Ronin napisał:

Jest tylko jedna uwaga nie blokuje się robota dla takich stron w robots.txt - powód robot musi odwiedzić stronę i najlepiej stwierdzić jakie ma meta. 

Dlaczego tak uważasz?

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Przecież wyjaśniłem - blokowanie robota w robots.txt nie jest skutecznym i zalecanym rozwiązaniem tematu niechcianych stron w indeksie. Jak zablokujesz jednak strony w robots.txt to jedynie co osiągniesz w serpach to komunikat iż "Opis tego wyniku jest niedostępny. Przyczyna: plik robots.txt tej witryny..." a strona dalej będzie wisieć w indeksie zwłaszcza jak została dopalona linkami i inedekserami. 

Zauważ że mówimy tu o spamowych "profilach" - w robots.txt możesz śmiało zablokować np strony dynamiczne (sortowanie itp)

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności