Skocz do zawartości

Skopiowanie treści

mw27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W tej chwili tworzę swój drugi sklep internetowy i mam w związku z tym pytanie: czy skopiowanie niewielu pojedynczych treści np. regulaminu na moja nową stronę będzie uznane przez google za kopiowanie tekstu ? Czy będzie to miało jakis wpływ na pozycjonowanie? Dodam, że reszta treści (mam na mysli kilkaset opisów produktów) będzie już unikatowa.

Jestem nowy w temacie pozycjonowania, wiec wybaczcie jak coś ;)

2 godziny temu, mw27 napisał:

czy skopiowanie niewielu pojedynczych treści np. regulaminu na moja nową stronę będzie uznane przez google za kopiowanie tekstu ? Czy będzie to miało jakis wpływ na pozycjonowanie?

Nie.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 2 tygodnie później...

dzięki, mam jeszcze 2 pytania:

1. Czy kopiowanie w ramach swojej strony jest jakoś mniej karalne? W moim sklepie różne warianty produktow mają taki sam opis. Nie da sie jednak dodac do strony każdego produktu nofollow, noindex (sklep shoper).

2. Po jakim czasie po zmianie opisów na te unikatowe będzie to widoczne w google?

• 9 miesięcy temu...

Jak Google podchodzi do treści z agencji prasowych w internetowych serwisach infomacyjnych?
Formalnie jest to duplicate content - bo inne media też ów tekst mogą mieć - no ale przecież, to nie jest żadne piractwo, któś za to zapłacił... 

Lepiej zoptymalizowany/podlinkowany i o lepszej "reputacji" serwis będzie wyżej w wynikach z daną notatką prasową. 100% duplikatu nigdy nie będzie bo dana "notatka" w każdym serwisie jest "otoczona" innymi treściami.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• 2 miesiące temu...

"1. Czy kopiowanie w ramach swojej strony jest jakoś mniej karalne?"

Nie tyle karane, co może spowodować, że Google nie będzie w stanie raz konkretnie ustalić, którą z podstron wyświetlać po wyszukaniu danej frazy. 

Podam Ci świeży przykład. Strona główna jednego z serwisów jest zoptymalizowana na najbardziej ogólne frazy, a na podstronach opisane są poszczególne usługi, w tym jedna z tych, na którą kierowany jest ruch na główną. Na podstronie jednak usługa jest opisana bardziej szczegółowo, z wymienionymi wariantami, jeśli tak to mogę nazwać. Google zaczyna mieć problem z ustaleniem, którą z podstron wyświetlać dla danej frazy. Jeśli wyświetla stronę główną (mocniej zoptymalizowaną pod dokładnie tę frazę, która jest wyszukiwana), zajmuje ona 2. pozycję. Jeśli Google chwilowo zmienia zdanie i przerzuca się na podstronę ze szczegółami, wyświetla ją w okolicach 10. pozycji, a dokładnie między 9 a 12.

To jest największe ryzyko wprowadzenia zamieszania z optymalizacją kilku podstron pod kątem tej samej lub nawet mocno zbliżonej frazy. 

• 3 tygodnie później...

przecież DC to tekst 1:1, modyfikacje, synonimizowanie już to wykluczy. Nie duplikujemy treści w ogóle. Ani na zewnątrz ani wewnątrz serwisu.

Firma sprzątająca CZYSTE24 - profesjonalne usługi dla firm

Sklep GREEN WITCH - biżuteria z kamieni naturalnych

Klinika Urody - Doświadczeni specjaliści w walce z upływem czasu.

• 1 miesiąc temu...
W dniu 11.05.2018 o 11:02, pikejkrul napisał:

przecież DC to tekst 1:1, modyfikacje, synonimizowanie już to wykluczy

Nie tylko 1:1 i nie ma ustalonego, jaki procent musi być unikalny, aby było OK. Dopóki zwykły copyscape jest w stanie znaleźć duplikaty na podstawie kilku fragmentów tekstu, jest ryzyko, że samo Google również nie potraktuje takich tekstów jako w pełni unikalne, niepowiązane ze sobą. 

U mnie 5-8 wyrazów pod rząd, wklejone w google w "" zwracające więcej niż 1 wynik - moją (pod)stronę serwisu - to kopia, tekst do napisania od nowa. 
A najlepszy był bełkot ostatnio w kilku źródłach, z powoływaniem się na bełkot ludzi od gugla - obalając mit o duplikacji sami obalili swoją tezę. Coś w stylu "nic nie szkodzi że masz taki sam tekst jak 100 innych stron, google wybierze jedną z nich, najlepszą" :D Znaczy się 99 pozostałych jest w d... 

Do tego zastanawia mnie jak ludzie są w stanie uznać że jest coś takiego jak kanibalizacja i jednocześnie uznać duplikację za totalną bzdurę. 

I te wracające synonimy... ludzie pozapominali o rzeźni na synonimach sprzed kilku lat?

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności