Skocz do zawartości

Nietypowa strona, jaki skrypt?

Aero01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
chciałbym wykonać stronę – coś w stylu portalu ogłoszeniowego z możliwością prywatnych rozmów, między użytkownikami.
Strona ma umożliwiać stworzenie kont dla wykonawców i usługodawców.
Wykonawcy uzupełniają dane i tworzą swoje portfolio/stronę profilową, ustalają ceny za standardowe usługi.
Usługodawcy mają możliwość przeglądania bazy wykonawców. Szukanie odbywa się na zasadzie szukania konkretnej osoby wg. wybranej wcześniej konkretnej usługi lub przeszukania całej bazy wg. wymagań ustawionych w filtrze.
Po wytypowaniu wykonawców mogą z nimi dogadać szczegóły realizacji poprzez prywatne rozmowy.
Wykonawcy oczywiście wszystkie oferty widzą tylko po zalogowaniu i odpowiadają na zasadzie prywatnej korespondencji z zainteresowanymi klientami.
Jest to ogólny zarys pomysłu, aktualnie nie mam pojęcia w jakim systemie go najlepiej wykonać. Myślałem o darmowych systemach, chociaż jeśli ktoś mógłby polecić jakieś płatne pasujące do tego projektu, to oczywiście wezmę je pod uwagę.
Ze względu na konta użytkowników i prywatne wiadomości na myśl przychodzą skrypty do tworzenia forum internetowego.
Ze względu na potrzebę stworzenia normalnej strony i dopiero opisanej funkcjonalności na podstronie może sprawdziłby się Wordpress, Joomla?
Jeśli chodzi o moje doświadczenie to jest ono nikłe i jak na razie pracowałem tylko w Wordpressie. Zakładam, że do stworzenia strony będzie potrzebna pomoc innych osób i biorę pod uwagę związane z tym koszty. Jeśli chodzi o system, wtyczki to oczywiście im więcej darmowych elementów, tym lepiej, ale zdaję sobie sprawę, że trzeba będzie jednak zainwestować w niezbędne dodatki.

Czy ktoś może ma doświadczenie w tego typu projektach i mógłby polecić jaki skrypt wybrać?
Chciałbym uniknąć konieczności przenoszenia strony na inny po pewnym czasie, ze względu ograniczeń systemu.

• 3 tygodnie później...

Zainteresuj się 

https://buddypress.org/

Z praktycznego punku widzenia nie wiem czy da się zrobić taki portal jak chcesz ale jak znasz WordPress to masz jedyny dobre narzędzie do tego celu. Oczywiście musisz je zabezpieczyć bo będziesz miał masę spamowych kont.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

• 7 miesięcy temu...
Dnia 2.04.2017 o 17:12, Aero01 napisał:

Chciałbym uniknąć konieczności przenoszenia strony na inny po pewnym czasie, ze względu ograniczeń systemu.

takie strony się robi z projektem a nie szuka skryptu, każdy system sklepany z wtyczek odbije się czkawką, założę się że po miesiącu okaże się że stronie brakuje 30 "drobnych" poprawek a po roku-półtora trzeba zmienić/dodać 20% softu bo życie zweryfikuje potrzeby :)

5 godzin temu, pyzdera napisał:

A ja jak zawsze, monotematycznie

drupal do tego jest gorszym pomysłem od wp, wp jest lżejszy, osobiście szukałbym jeszcze lżejszego bo część cms'owa będzie niewielka

1 godzinę temu, kayman napisał:

a po roku-półtora trzeba zmienić/dodać 20% softu bo życie zweryfikuje potrzeby :)

Niestety w każdym tak jest.Mam kilka rzeczy które są robione pod zamówienie i czasem po tygodniu się okazuje że jest potrzebne jeszcze ,,coś,,

A w przypadku ,,gotowców,, byłoby jeszcze gorzej.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Dnia 2.04.2017 o 17:12, Aero01 napisał:

Więc IMHO jedyny sensownym rozwiązaniem jest zlecenie dedykowanego oprogramowania pod Twoje potrzeby.

To co Chcesz zrobić za pomocą wtyczek można porównać do garnituru zszytego z kawałków innych ubrań. Da się w tym chodzić ? Pewnie tak, ale jak to będzie w praktyce wyglądać (czytać działać na produkcji)  :gafa:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

poza stronką wizytówką do której nikt nie zagląda to każdy serwis podlega jakimś modyfikacją. Chyba najważniejsza sprawa to możliwość dalszej współpracy i ciągłe rozwijanie projektu.

Czy to będzie od zera pisane rozwiązanie czy nie to jest sprawa drugorzędna.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności