Skocz do zawartości

Linkowanie zewnętrzne.

wujekuba

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Nikonem napisał:

Można powiedzieć, że jest w Polsce demokracja. Załóż więc własne forum pozycjonowania i optymalizacji i tam się produkuj, szkol, dawaj lekcje i udzielaj rad. Po co przychodzisz z tym tutaj? Droga wolna a w razie czego Mod może Ci pomóc w podjęciu decyzji. W tym jesteś na dobrej drodze.

Ponieważ forum jest od pomagania innym, więc i ja pomyślałem, iż taką pomoc otrzymam. Nie potrzebuję żadnego forum.

2 godziny temu, wujekuba napisał:

1. Czy warto dodawać linki do konkurencyjnych stron

Nie

2. Czy dużo daje linkowanie zewnętrzne poprzez odnośnik w obrazku w poście

Dużo

3. Jeśli chodzi o linkowanie zewnętrzne, to warto dodawać zawsze ok. 5 linków do konkurencyjnych stron

Nie dobrze jest dodawać linków do konkurencyjnych stron.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 minuty temu, Nikonem napisał:

A to jest nawet zabawne.

Możecie się znać bardzo dobrze na pozycjonowaniu, nie zaprzeczam temu. Mimo wszystko nikt się nie wypowiedział na temat linkowania zewnętrznego z głową. Najlepiej napisać, że to jest bez sensu itd., kiedy fakty robią swoje, nie podniesiecie swojej strony na pierwsze pozycje z rzędu wysokiej konkurencji, ale mimo wszystko robot Google pozytywnie popatrzy na witrynę i trochę ją podniesie.

@wujekuba

Na początek - jesteś tutaj Gościem, w porównaniu do ludzi, którzy siedzą tu od lat (a zwłaszcza osób, które zajmują się forum) - wypadałoby nieco szacunku, zwłaszcza, że to Ty przychodzisz z pytaniami... Niezależnie od rodzaju forum - krzta kultury nikomu nie zaszkodzi.

Odnośnie Twojego pytania - było wspomniane, że na pozycjonowanie wpływa bardzo wiele czynników. Zgodzę się z Tobą, że linkowanie zewnętrzne także wpływa na pozycjonowanie, jeśli robisz to z głową, w odpowiedni sposób i do odpowiednich stron. Jeśli linkujesz do konkurencji, możesz zostać potraktowany co najwyżej jako jej zaplecze i nie wpłynie to pozytywnie na Twoje rankowanie. Chcesz się przekonać? Zrób prosty test - zbierz 50 stron konkurencji z Twojej branży i linkuj do każdej z nich (najlepiej jeszcze EMA dawaj ;) ) - zobaczysz, jak "bardzo pozytywnie" wpłynie to na Twoje rankowanie. 

Co do podanego przez Ciebie źródła - jeśli znajdę Ci na Demotywatorach "mondre" porady odnośnie tego, jak przeżyć skok z 20 piętra - spróbujesz? Skala porównania jest mniej więcej taka sama. Jeśli zamierzasz bazować na 1 źródle, w dodatku bez przemyślenia i dokładnej analizy treści (czytanie ze zrozumieniem się kłania chyba) - nie wróżę kariery w SEO wielkiej. Choć nie - możesz zawsze dołączyć do zacnej loży tych, co to wiecznie na zielono mają i/lub "pozycjonują wyłącznie z zasadami google i mają status certyfikowanych partnerów"... Wszystko tak bezkrytycznie przyjmujesz?

Wybacz, jeśli przesadziłem z szyderą, ale po prostu widząc Twoje posty "nóż w kieszeni się otwiera".

Jak dla mnie jedynym racjonalnym ich wyjaśnieniem jest... celowy trolling? :)

Koledzy, czym więcej osób będzie linkować konkurencję aby podnieść swoją stronę, tym lepiej dla nas. Nie chce słuchać naszych rad, na dodatek jak widać włącza chamskie odzywki, więc nie zostaje nic tylko potwierdzać to co Gdaq uczy.

2 godziny temu, 5k18a napisał:

Proponuję ci założenie swojej firmy od SEO. Na bank zbijesz majątek, bo masz już innowacyjny produkt. Przy okazji wygenerujesz trochę backlinków dla konkurencji.

Może nie innowacyjny produkt, ale innowacyjne podejście to na pewno.

VEX Media - w przygotowaniu.

Mój płatny katalog SEO - w przygotowaniu.

Online-24.pl - w przygotowaniu.

Teraz, Vexatus napisał:

Może nie innowacyjny produkt, ale innowacyjne podejście to na pewno.

W sumie to produkt, który będzie mógł sprzedawać jako pakiet np:

20 linków konkurencji na twojej stronie

40 linków do konkurencji na twoich stronach zapleczowych

50 linków do konkurencji na twoim facebooku

w gratisie mailing do 3000 adresatów z linkami do konkurencji

Wszystko w promocyjnej cenie 25zł jak kupisz na Allegro dorzucam nalewkę babuni :)

wycieczki po górskich szlakach grcsystem.pl

imitacja kamienia i skał

Niestety @wujekuba

zadaje pytanie i nie chce słuchać odpowiedzi.

Więc może prościej i na temat.

Linkowanie zewnętrze z Twojej strony (blog, zaplecze, strona firmowa) daje jakiś efekt (przynajmniej teoretyczny) jeśli dasz link do mocnych stron typu Onet.pl, wikipedia, itp. Jeśli np piszesz o pozycjonowaniu strony to możesz dać odnośnik typu źródło do definicji na wikipedi. Natomiast takich linków na stronie nie dajesz wiele. Ja bym przyjął od 1 do 3 sztuk i to w uzasadnionych przypadkach.'

Robi się to tylko po to aby podnieść rangę wpisu na swojej stronie w oczach użytkownika - zasada z publikacji naukowych, gdzie podaje się źródła. Wtedy wpis jest w oczach odbiorcy lepszy merytorycznie.

Jeśli chcesz linkować konkurencyjne strony to nikt ci tego nie zabrania - lecz tak jak już koledzy napisali - dajesz sygnał Google, że twoja strona może być zapleczem - nie ma to sensu.

Jeśli zauważyłeś, że takie działanie (linkowanie do konkurencji) dało Ci kopa w Topach na starej domenie to warto zastanowić się nad innymi czynnikami: wiek domeny, długość artykułów, podlinkowanie. To raczej miało kluczowy wpływ na pozycje. Czy taki efekt utrzymał się do dzisiaj? Czasami wypływają zaplecza do góry. W niektórych przypadkach mam w Top 10 artykuł z linkiem do strony docelowej, który był robiony automatem i treść jest mieszanką bzdur. Link zostawiony na chińskiej stronie, gdzie każdy może coś dodać. To powinno Ci wyjaśnić czemu tak miałeś.

Przyznam, że Kolega zrobił na mnie wrażenie...

Proponuję przede wszystkim czytać ze zrozumieniem, jeśli już bardzo chcesz korzystać z porad kogokolwiek.

Spróbuję Ci przekazać to w sposób łopatologiczny

1. Gdaq nie napisał na swoim blogu, żeby linkować do konkurencji, a "do zaufanych zewnętrznych stron", w jego przypadku były to strony uczelni. Mogą być strony rządowe, wikipedia lub inne bardzo wysoko rankowane źródła. Jeśli w ogóle czujesz potrzebę linków zewnętrznych na Twojej stronie.
  2. Test dotyczył frazy, do której przed testem google wskazywało 0 odnośników... Przemyśl zatem, jak bardzo duży będziesz miał wpływ, jeśli mówimy o bardzo konkurencyjnej frazie.
  3. Gdaq w swoim blogu zachęca do eksperymentów i ja również Ci to polecam. Uwierz mi, że duża część osób, która Ci coś odpisała w tym wątku, zrobiła w życiu masę eksperymentów i żaden z nich nie potwierdzi, że linkowanie do konkurencji ze swojej strony docelowej pomoże jej w podniesieniu pozycji względem właśnie tej linkowanej konkurencji.

Zachęcam Cię do testowania wszelkiego rodzaju, ale jeszcze bardziej zachęcam do słuchania osób, które robią SEO od lat, bo masz dwa uszka, żeby słuchać, dwa oczka, żeby czytać, a tylko jedną buźkę, żeby gadać pierdoły.

dymna.jpg

15 godzin temu, wujekuba napisał:

Już nawet źródło podałem

Nieźle, jeżeli czerpiesz wiedzę ze źródeł mitycznych od osób, które znają się na pozycjonowaniu tylko "teoretycznie" to tak samo swoje domeny będziesz pozycjonował tylko "teoretycznie", za to praktycznie pomożesz konkurencji.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 2 miesiące temu...

Coś mi się wydaje ze ten pajac od linkowania do konkurencji to posiadacz pewnego spamowego zaplecza który pozycjonuje na nim jednocześnie po kilka firm z tej samej branży i tego samego miasta.

Znam takiego jednego:)

Jak klient (kóry miał u mnie robioną stronę) to odkrył to chyba mu coś w ten deseń tłumaczył. Pewnie założył ten temat na forum bo liczył że ktoś go pochwali za tą "innowację" i pokazałby to klientowi w ramach udowodnienia że w internecie piszą że tak można i to pomaga:)

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

• 2 miesiące temu...

Czytając ten post przypomniało mi się, że kiedyś takie coś testowałem. Miałem stronę z noclegami i podlinkowałem z głównej strony konkurencje. To był link pośrodku strony w tekscie. I możecie mi wierzyć albo nie ale wskoczyłem do Top5 na frazę z miesięcznymi wyszukiwaniami powyżej 5000/miesiąc. No ale to było jakieś 6 lub 7 lat temu.

Polecam blog o pozycjonowaniu stron w Niemczech - pozycjonowanie Niemcy. Na tym blogu pisze też na temat pozycjonowanie stron w google.de

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności