Skocz do zawartości

Google - pare pytan

mesje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pare pytan do fachowcow :)

1. Czy Google traktuje tzw "ukryte warstwy" oraz słowa kluczowe zawarte w komentarzach jako objaw spamu i moze nie oindeksowac takiej witryny ? Czy jesli juz tak sie stalo jak zrobic by "wycofac" taka witryne z "czarnej listy" Googla ?

2. Jakie długo orintacyjnie czeka sie na zaindeksowanie witryny www przez robota ? Czy indeksuje on w 1 kolejnosci porzez odnosniki zawarte na innych witrynach ?

3. Czy zawarcie informacji w meta by robot odwiedzil strone np po 7 dniach ma wiekszy sesn ?

4. Czy jest sens recznej indeksacji subdomen do witryny czy robot zrobi to sam ?

Pozdr.

Marcin

mesje napisał(a):

1. Czy Google traktuje tzw "ukryte warstwy" oraz słowa kluczowe zawarte w komentarzach jako objaw spamu i moze nie oindeksowac takiej witryny ? Czy jesli juz tak sie stalo jak zrobic by "wycofac" taka witryne z "czarnej listy" Googla ?

ukryte warstwy to spam a alty jak najbardizej pomagaja

Cytat

2. Jakie długo orintacyjnie czeka sie na zaindeksowanie witryny www przez robota ? Czy indeksuje on w 1 kolejnosci  porzez odnosniki zawarte na innych witrynach ?

tak najwazniejsze sa odnosniki do twojej strony ale ok miesiac zajelo google w zbuszowaniu calkiem tej strony i na pr tez okolo miesiac czekalo to forum

Cytat

3. Czy zawarcie informacji w meta by robot odwiedzil strone np po 7 dniach ma wiekszy sesn ?

watpie czy ma to jakis sens

Cytat

4. Czy jest sens recznej indeksacji subdomen do witryny czy robot zrobi to sam ?

jesli zrobisz mape strony lub bedziesz mial linki na zaindeksowanej stronie do subdomen robot je zaindeksuje

Check email deliverability tool Maildog

melassa napisał(a):

tak najwazniejsze sa odnosniki do twojej strony ale ok miesiac zajelo google w zbuszowaniu calkiem tej strony i na pr tez okolo miesiac czekalo to forum  

Cytat

watpie czy ma to jakis sens

potwierdzam miesiąc na zwiedzenie serwisu

i po kolejnym miesiącu PR

meta o odwiedzinach po 7 dniach nie ma znaczenia bo i tak google ma zwyczaj odwiedzać strony według własnego rozkładu zwykle co 2 dni

mesje napisał(a):
Witam

Mam pare pytan do fachowcow :(

Ukryte warstwy - sygnał spamu.

Słowa kluczowe w komentarzach - o ile nadmiernie wykorzystywane - również.

Generalnie nie polecam korzystania z tych metod bo - o ile Google samo nie wykryje ich stosowania, o tyle mogą znaleźć sie 'życzliwi' konkurenci, którzy sami zrobią donos...

Ban - usunięcie strony z rankingu.

Aby zaistnieć ponownie, należy przede wszystkim usunąć wszelkie potencjalne elementy, które kwalifikują stronę do nadania bana i wysłać tzw. reinclusion request do Google.

mesje napisał(a):

2. Jakie długo orintacyjnie czeka sie na zaindeksowanie witryny www przez robota ? Czy indeksuje on w 1 kolejnosci  porzez odnosniki zawarte na innych witrynach ?

Indeksuje przede wszystkim przez te odnośniki - Google to tzw. 'crawler-based' search engine, czyli opiera się na wędrowaniu po Internecie przez odnośniki. Czas - bardzo różny - strona główna może być zindeksowana już w ciągu doby, pełna indeksacja to zwykle okres kilku tygodni (zależy od wielu czynników, np. ilości prowadzących linków, struktury strony, wyglądu ścieżek url, itd.)

mesje napisał(a):

Nie, jest to ignorowane przez Google

mesje napisał(a):

Zrobi to sam, o ile będą odnośniki prowadzące do tych subdomen.

a mam takie pytanie czy jest jakaś różnica dla Google czy link ma postać "https://www.cośtam.pl/kaczor.html" lub "/cośtam.pl/kaczor.html" a jeżeli dla Google jest to różnica to może ktoś wie który link jest lepszy?

Bo przypomniałem sobie dzisiaj, że gdzieś kiedyś czytałem o linkach aktywnych i jakiś tam jeszcze. Pewnie wiecie o co chodzi także prosiłbym o podpowiedz.

A takie coś mi przyszło na myśl np. mam strone "www.mojastrona.pl/tanieopony/index.htm" i teraz stwierdziłem, że jednak chce miec "www.mojastrona.pl/opony/index.htm". No właśnie czy przypadkiem tej drugiej "nowej" strony Google nie wezmie za duplikat ? i kiedy "starą" (już nieistniejącą) strone Google usunie z indeksu ?

Wydaje mi się, że Google uzna takie szybkie przekierowanie za spam. Kiedyś obiło mi się o ucho, że Google przekierowania, które trwają szybciej niż 30 sekund traktuje za nieodpowiednie zachowanie. Jest ktoś kto mógłby stanowczo to potwierdzić lub zaprzeczyć ? A na najważniejsze pytanie i tak nieotrzymałem odpowiedzi. Czy Google tej drugiej "nowej" strony nieuzna za duplikat (jeżeli "starej" już niebędzie) i po jakim czasie usunie "starą" nieistniejącą strone z indexu ?

Arkadio napisał(a):
Wydaje mi się, że Google uzna takie szybkie przekierowanie za spam. Kiedyś obiło mi się o ucho, że Google przekierowania, które trwają szybciej niż 30 sekund traktuje za nieodpowiednie zachowanie. Jest ktoś kto mógłby stanowczo to potwierdzić lub zaprzeczyć ?

Ja słyszałem wielokrotnie o granicy 10 sekund.

Poza tym można to obejść stosując Javascript.

Arkadio napisał(a):

A na najważniejsze pytanie i tak nieotrzymałem odpowiedzi. Czy Google tej drugiej "nowej" strony nieuzna za duplikat (jeżeli "starej" już niebędzie) i po jakim czasie usunie "starą" nieistniejącą strone z indexu ?

Nie, to nie będzie duplikat.

Zawsze dla pewności możesz skorzystać również z przekierowania 301.

Po pierwsze : "nie dać się zwariować" :-) Stosowanie ukrytych warstw bywa przecież uzasadnione koncepcją graficzno-mechaniczną serwisu i trudno się spodziewać, by robot zanalizował sytuacje, gdy nominalnie niewidoczna warstwa zostaje odsłonięta. Stosuję takie warstwy dla wyważenia proporcji udziału słów kluczowych w tekście strony. Na razie bardziej z pozytywnymi niż negatywnymi konsekwencjami. Z altami to samo.

Zgadzam się - czasami ukryte warstwy po prostu muszą być użyte - po to zostały wymyślone. Jednak ich użycie do wyważenia zawartości słów kluczowych to sygnał do uznania strony za wykorzystująca techniki spamerskie.

Jeżeli chodzi o alty - nie zapominajcie, jaka jest ich prawdziwa funkcja - mają przede wszystkim opisywać grafikę - nie powinno się ich stosować, żeby umieścić jak najwięcej słów kluczowych - to także pewien rodzaj spamowania. Dobrze, jeżeli słowo kluczowe pojawi się w zawartości atrybutu alt, bo wynika to z treści grafiki.

No i najważniejsze - nie zapominajcie, że niekoniecznie roboty Google mogą automatycznie zakwalifikować stronę jako spamującą - stosując te techniki dajecie powody do interwencji swojej konkurencji... I myślę, że to stąd bierze się większość nakładanych kar...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności