Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Nie wiem, czy to dobry dział na moje pytanie, ale zaryzykuję. Postawiłem się przebranżowić i postawiłem sobie cel, że w przeciągu roku zmienię pracę na związaną ze sprzedażą i marketingiem internetowym.

Przeglądałem różne ogłoszenia ws. pracy od "chyba" mniej wymagających, czyli obsługa sklepu internetowe, zarządzanie nim oraz te bardziej zaawansowane.

Moje pytanie dotyczy " Od czego zacząć naukę?" chodzi o to, aby sprawnie przyswajać wiedzę konieczną do odnalezienia się w nowym środowisku i podjęcia pracy w tej branży, a nie zajmować się rzeczami mniej istotnymi.  Nie jestem z wykształcenia marketingowcem. Moje krótkie życie zawodowe jest związane z handlem od tele- sprzedaży, po sprzedaż ubezpieczeń, pracę jako przedstawiciel medyczny.

Wymagania jakie padały w ogłoszeniach to:

1) Znajomość SEM = SEO + PPC

2) Monitorowanie i optymalizowanie wyników kampanii (CTR, CPC, koszt konwersji)

2) e-mail marketing

3) kreowanie i analizowanie ruchu płatnego PPC

4) znajomość: Google Analitycs , Ad Words, Google Tag Management, Google Webmaster Tools, Search Console, narzędzi do komunikacji typu push (pushwoosh) , narzędzi analitycznych (Firebase, Countly, Fabric) , Firebase

5) Współpraca z sieciami afiliacyjnymi 

Jestem otwarty na wszelkie materiały szkoleniowe oraz polecane firmy w których można odbyć szkolenia stacjonarne oraz online- w dobrych cenach. Z tego, co poszperałem w sieci jest b. duża liczba szkoleń 1-2 dniowych stacjonarnych, gdzie ceny są kosmicznie wysokie.

Ja zawsze, ale to zawsze zaczynam od otwarcia butelki dobrego piwa. No może dwóch. Góra sześciu. Nie ważne czy altanka, seo czy zmiana koła w samochodzie - na trzeźwo to tak bez sensu.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Na początek zacznij naukę od tego poniższego. P{oszukaj wiedzy na te tematy i ogarnij ją. Szukanie i znajdywanie to podstawa w SEO. Jeśli ogarniesz poniższe tematy będziesz miał nowy fach w ręku.

niestety, nie jest to łatwa profesja. Musisz się uczyć cały czas. Musisz też być świadomy, że nie każdy się do tego nadaje. Nie zapomnij tez o czytaniu forum ale zacznij od piwa albo dwóch. ;)

Dnia 7.04.2017 o 15:59, banan307 napisał:

1) Znajomość SEM = SEO + PPC

2) Monitorowanie i optymalizowanie wyników kampanii (CTR, CPC, koszt konwersji)

2) e-mail marketing

3) kreowanie i analizowanie ruchu płatnego PPC

4) znajomość: Google Analitycs , Ad Words, Google Tag Management, Google Webmaster Tools, Search Console, narzędzi do komunikacji typu push (pushwoosh) , narzędzi analitycznych (Firebase, Countly, Fabric) , Firebase

5) sieci afiliacyjne

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

8 minut temu, SzlafRock napisał:

Na początek zacznij naukę od tego poniższego. P{oszukaj wiedzy na te tematy i ogarnij ją. Szukanie i znajdywanie to podstawa w SEO. Jeśli ogarniesz poniższe tematy będziesz miał nowy fach w ręku.

niestety, nie jest to łatwa profesja. Musisz się uczyć cały czas. Musisz też być świadomy, że nie każdy się do tego nadaje. Nie zapomnij tez o czytaniu forum ale zacznij od piwa albo dwóch. ;)

Dobrze zacząłem bo piwo piję i ogladam Bayern vs Borussia :)

30 minut temu, banan307 napisał:

Dobrze zacząłem

Pierwszy krok za Tobą Zatrudnij się, znajdź możliwość praktyki nawet za małą kasę (lub za darmo). Nauczysz się a nie wydasz ani grosza. Z czasem określisz jaki konkretny temat warto zgłębić. Założenia masz trochę za grube, rok może nie wystarczyć. Wydawanie kasy na kursy... chyba jednak lepiej na bronka ;)

e: A, i nie cytuj bez potrzeby :)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

44 minuty temu, Nikonem napisał:

Wydawanie kasy na kursy... chyba jednak lepiej na bronka

Zwłaszcza na ten u szpeczjalysty od strzyżenia owiec w Bieszczadach.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Obecnie pracuję na etacie, więc zatrudnienie się na drugi etat odpada.

Lista rzeczy do opanowania jest długa, to fakt, ale zebrałem większość wymagań z kilku ogłoszeń. Z tego, co  zaobserwowałem firmy potrzebują specjalistów ds. obsługi strony www czyli szeroko pojęte zarządzanie stroną poprzez wprowadzanie na niej zmian, optymalizacja treści, banery, mailing+  ewentualne prowadzanie social media oraz SEM = SEO + PPC z tym, że to ostatnie zleca się zazwyczaj firmom zewnętrzym. Znać trzeba, żeby nie odstawać merytorycznie, ale nie trzeba chyba odrazu umieć samemu tworzyć kampanii. 

Poprawcie mnie jeżeli źle myślę.

5 minut temu, banan307 napisał:

Obecnie pracuję na etacie, więc zatrudnienie się na drugi etat odpada

Jak to odnosisz do tego, że firmy potrzebują specjalistów? Staniesz się nim? Ciekawość, jak? Ta dziedzina jak większość innych wymaga samozaparcia, dedykacji. Zdalnie to będziesz robić? Godzinę dziennie?

Ja tam Ci życzę jak najlepiej, naturalnie :)

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nikt nie wie wszystkiego o SEO, nikt nie wie co będzie, nikt nie zna algorytmu. Generalnie nie ma osób perfekcyjnych które znają się na wszystkim. Najlepiej poszukaj stanowiska "junior" w dużej agencji reklamowej - ja zrobiłem b. duży błąd bo wskoczyłem od razu na własną działalność i sam wyszukiwałem informacji, możesz wpisać w google blog o seo i szukać wartościowych źródeł. Takim wartościowym źródłem jest np. blog lexy czy blog zgreda (link do zgreda jest chyba nawet na forum).

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak nauczyć się pozycjonowania, po prostu robić, testować, eksperymentować, czytać, dokształcać się. Niby proste a skomplikowane.

Pozdrawiam serdecznie,

Rafał

https://itimedia.eu

5 minut temu, Spektrum napisał:

Takim wartościowym źródłem jest np. blog lexy czy blog zgreda

:huh: Grubo :D

Czyli rozumiem, że z SEO jesteś zielony. Ta pierwsza nigdy pojęcia o poważnym SEO nie miała, a Zgred i jego blog... Lista tytułów z ostatnich 10 miesięcy:

Umowa z firmą SEO … kilka małych kwiatków, na które warto zwrócić uwagę
Dopalanie strony za pomocą HTTP/2
WhitePress Influencer – miejsce do zarabiania?
Wystartowało Influ.pl – platforma na której kupisz reklamę od artykułu sponsorowanego, przez mailing po publikację zdjęć na Instagramie ulubionego aktora
Mistrzostwa Content Marketingu – pierwsze w Polsce !
Ile procent naturalnych linków jest w naturalnym linkowaniu
Jak zbadać szybkość ładowania strony internetowej i na co zwrócić uwagę?
O sposobach rozliczeń słów kilka

Rzeczywiście, spora dawka wiedzy :D Wcześniejszych to nawet nie ma co czytać, bo to już prehistoria.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

1 minutę temu, blake napisał:

Rzeczywiście, spora dawka wiedzy

A zastanawiałem się jakiś czas temu co czytasz, skąd czerpiesz wiedze. Teraz już wiem :D

Lada moment wszystko może być prehistorią. Bomba spadnie i ludzkość przejdzie do historii :D.

Dobra, Planeta-SEO rzeczywiście chyba będzie lepszym miejscem, zresztą co ja mogę. Nawet na whitepressie znajdziesz jakieś informacje. Zacznij prowadzić bloga, blogi i na tym eksperymentuj :-)

Pozdrawiam serdecznie,

Rafał

https://itimedia.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności