Skocz do zawartości

Spadek dochodów AdSense po przejściu na stronę responsywną

kempa007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Dawno tutaj nie zaglądałem, ale zycie mnie zmusiło. Otóż na swojej stronie z dniem 1 kwietnia wdrożyłem wersję responsywną i od razu zaobserwowałem znaczny spadek dochodów AdSense. Minął tydzień i nic się w tym temcie nie poprawia. Ogólnie o przeszło 50 % poleciało CPC i RPM, liczba klików jest pi raz drzwi taka sama. Troche mniej na dekstopie i troche wiecej na komorce. Nie zmienia to faktu, ze zastanawiam sie powaznie nad powrotem do poprzedniego układu. Tylko skoro kliki sa niezmienione to skad nagle taka zmiana w CPC, które przeciez zalezy do reklamodawcow? U mnie jest sezon, największy ruch na stronie. Moje poprzednie jednostki reklamowe byly tworzone jeszcze w 2008 roku i swietnie przez ten czas sie spisywały. Teraz wdrożyłem tzw. responsywną jednostkę (tę automatycznie działająca), teraz przywróciłem dla testu jeden rectangle na sztywno, zeby porównać jego wyniki, ale jednym słowem jest tragedia. Macie jakieś wskazówki?

Dnia 15.04.2017 o 11:24, Cairns napisał:

U mnie jednostki elastyczne zarabiają o wiele gorzej od normalnych. Po przejściu na responsywność nie można też dawać dużych jednostek na górze strony (przysyłają ostrzeżenia), więc na Twoim miejscu zastanowiłabym się.

E tam... głupoty gadasz... ja mam na responsywnej stronie duże jednostki na górze i nie mam ostrzeżeń...

Zainteresuj się zmianą jednostek w zależności od urządzenia mobilnego (czy. szerokości przeglądarki).

• 1 miesiąc temu...

Adsense nie lubi dużych zmian na witrynach dlatego opłaca się je robić stopniowo (w Twoim wypadku było nie możliwe). Na moich stronach ruch z urządzeń mobilny to około 75-80% i dopasowanie reklam pod użytkowników musisz zrobić oddzielnie dla urządzeń mobilnych oraz komputerów. Polecam Ci sprawdzenie reklam responsywnych. Na jednej mojej stronie nie opłacało mi się dostosować witryny pod urzadzenia mobilny (ruch generuję z social media), ponieważ z 12 zł RPM spadło do 3 ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności