Skocz do zawartości

Podatek VAT ( adsense ) – dla pewności

zibipl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No to chyba wyraznie Ci napisalem zmień ksiegowego skoro takie brednie wygaduje. Przy takim ksiegowym to chetnie wyslalbym ci przelew z haiti aby miec radoche z tego jak sie meczy :)

Przepraszam że znowu nudzę w tym temacie ale czy w podaniu do US mam podać info że przelew jest od firmy z Irlandii która ma konto w Polsce oraz pytać się o ten vat po przekroczeniu 39200zł czy mam to przemilczeć ? bo jednak może to być dla US różnica czy przelew z USA czy z Polski.

Pisz, że to GOOGLE.

Tzn. firma ktore dla konta adwords jest z Irlandi (wystawią Faktury VAT jako Google Irlandia z EU NIP) ale dla Adsense jest z USA.(nie są płatnikami VAT w EU) - dziwna sprawa.

To jest firma poza EU (siedziba USA), ktory jest płatnikiem VAT w EU (odział w Irlandi) ...

Tego też nie wiem i imho tak nie może być.

Ale ogólne przejęty metoda na PiO do rozlicznie Adsense jest taka, żeby traktować Google jako nie-płatnikiem VAT EU.

Jeśli masz EU NIP to w konću obojętny, jęsli wystawisz FV z 0 EU czy 0 export, kwota VAT tak się NIE zmieni - ewentualna kontrola może najwięciej twierdzić, że w zlym miejscu na deklaracje pisałesz kasy z adsense.

• 1 miesiąc temu...

A ja wystawilem fakturke wlasnie na "nie podl.opod." i dostalem opieprz od ksiegowej :) Wg niej powinna byc 0 stawka VATU, czyli 0%. Czytala o tym m.in. na Inforze i przegladala odpowiednie ustawy.

Teraz musze poprawic fakture.

BTW. I tak w tym kraju wszystko jest tak porabane, ze kazdy US moze wydac wlasna interpretacje prawa podatkowego... szkoda pisac..

Pozdrawiam,

Ważka

A ja wystawilem fakturke wlasnie na "nie podl.opod." i dostalem opieprz od ksiegowej ;) Wg niej powinna byc 0 stawka VATU, czyli 0%. Czytala o tym m.in. na Inforze i przegladala odpowiednie ustawy.

Teraz musze poprawic fakture.

BTW. I tak w tym kraju wszystko jest tak porabane, ze kazdy US moze wydac wlasna interpretacje prawa podatkowego... szkoda pisac..

Chyba od "ksiegowej" miales ten opieprz :)

Prawda jest taka, ze czy wpiszesz '0' czy 'nie podlega' czy 'zwolniony' to zawsze masz ZERO do zaplaty, wiec najwyzej kontrola moze zarzucic blad formalny, ale podatek jest zaplacony prawidlowo

Własny sklep internetowy dla każdego.

Chyba od "ksiegowej" miales ten opieprz :)

Prawda jest taka, ze czy wpiszesz '0' czy 'nie podlega' czy 'zwolniony' to zawsze masz ZERO do zaplaty, wiec najwyzej kontrola moze zarzucic blad formalny, ale podatek jest zaplacony prawidlowo

No wlasnie na dzisiejszym wykladzie dowiedzialem sie, ze roznica jest cholerna i w razie kontroli mialoby sie niezle kredki. Nie mozna wpisac nie podlega opodatkowaniu, bo jakies podatki z tego Google sobie placi w USA (jakie to juz nie nasz problem). W ogole w Polsce tylko kilka uslug nie podlega opodatkowaniu... Jakby sie wpisalo nie podl.opod. to tak jakby sie zatailo jakis podatek czy cos w tym stylu.... Wiem, ze porypane na maxa no ale coz.. Ja tak bede wpisywal bo moja ksiegowa tez bierze za to odpowiedzalnosc to niech bedzie jak ona chce ;)

Pozdrawiam,

Ważka

Wiecie co?

sprawe opodatkowania VAT lub nie, raz na zawsze rozwiązałoby podanie podstawy prawnej takiego, a nie innego opodatkowania. Czytałem ten watek, kilka innych, stosuję wzor fv podanej tu na forum, ale do końca nadal nie jestem pewien tego co robie.

Wie ktoś, gdzie znaleźć podstawę prawną, czyli przepis mówiący [przykładowo], że: jeśli nabywcą usługi jest podmiot zagraniczny(spoza UE), to sprzedający usługę nie płaci VAT?

Na jakieś podstawie prawnej rozliczacie tak a nie inaczej? Czytałem kilka artykułów na poważnych serwisach, parę wątków tutaj, wszystko potwierdzałoby przyjęty model rozliczenia, lecz to niestety nie są to argumenty w dyskusji nad [odpukać] zakwestionowaną fakturą przez US.

Do urzędnika argument,że to jest przyjęty model na PiO oraz że ta czy tamta księgowa tak rozlicza, nie dotrze. Muszę mu pokazać konkretny przepis. Jaki to przepis?

pzdr

co by tu wstawić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności