Skocz do zawartości

Mała ilośc odwiedzających

drdam13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam bloga w tematyce informatycznej. Istnieje już 2 msc. i ma odwiedziny 10 sesji dziennie. Mimo katalogowania nie mogę zdobyć większej popularności.

Uważam ,że teksty pisze ciekawę wszystko próbuje robić zgodnie z taktyką seo a ciągle mam tylko 10 odwiedzin dziennie

Prosze mi powiedzieć czy to normalne na początku ? Czy zdobędę większą odwiedzalność ? Czy to moja wina czy po prostu za krótki okres czasu ?

Serio myślisz, że ktoś przegląda katalogi i pozyskasz z nich ruch?
Twórz przydatne treści, akurat w tej tematyce to nie problem i promuj swoje posty np na forach gdzie ktoś pyta o problemy, których rozwiązanie może przynieść Twój wpis. To samo z fb.

Po drugie, co rozumiesz przez pojęcie "wypromowanie bloga"? Ja też mam swojego od ok dwóch miesięcy ale staram się aktywnie udzielać między ludźmi, a nie na stronach odwiedzanych tylko przez boty.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Na swoje 100 odwiedzin dziennie pracowałem prawie półtora roku. Tematyka trochę niszowa, więc setek tysięcy się nie spodziewałem. Moim zdaniem w miesiąc nie da się zrobić poczytalnego bloga, nawet dodając z biegu i setkę dobrych artykułów. Konkurencja duża, a blogerzy markę budują albo latami, albo głupimi zagrywkami.

katalogowanie, przynajmniej teoretycznie daje szanse na wpłynięcie na algorytm G, tak aby strona była wyżej w wyszukiwarce, w przeciwieństwie do innych miejscówek gdzie spam jest nie pożądany, w katalogach z tego czy innego powodu właściciele cieszą się z wpisów. I tyle z ich użyteczności.  Czysto teoretycznie na hasło "blog o informatyce" musiałbyś promować za pomocą katalogów długie miesiące, walcząc z tuzami,  co innego tkz długi ogon. Ludzie szukają często jak rozwiązać konkretny problem,  a wtedy wystarczy przeważnie wystarczy delikatna optymalizacja, precyzyjne tagi i wyszukiwarka sama wyrzuca w topach.

Co prawda, ludzi którzy wpisują w G :"komputer po włączeniu robi bzzzz", jest mniej, niż hasło "informatyka", ale jeśli takich fraz są setki  jest i ruch

Uważasz że tworząc ciekawe teksty i używając katalogów, przyciągniesz na bloga użytkowników?

Zrób listę forów tematycznych, na których możesz promować bloga, rób to też z głową żeby pozycja bloga rosła w wynikach.

Optymalizuj stworzone wpisy od frazy niszowe, żeby mieć ruch z wyszukiwarki.

Udzielaj się na blogach, może spróbuj się podpiąć pod jakąś większą stronę, z której mógłbyś mieć sensownych czytelników.

• 2 tygodnie później...

Nie chcę Cię dobijać, ale te twoje 10 sesji dziennie może nie być wcale "żywe". 

Jeżeli planujesz dodać do katalogów z nadzieją, że za 2 tyg nagle zacznie Cię czytać 100 osób dziennie, to radzę się przygotować na pewne rozczarowanie. Potrzebujesz strategii w tym co robisz. 

Spróbuj też zdobyć ruch innymi kanałami, nawet jeżeli nie będzie stały, to możesz tak zyskać czytelników plus zawsze dostaniesz jakiegoś boosta na start. 

Protip: naprawdę ciekawy artykuł i social media/wykop etc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności