Skocz do zawartości

Stare, mocne domeny...

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze jeden plus z takich domen z historią (osobiście preferuje takie nazewnictwo ;) )

Już dwie domeny odsprzedaje firmom bo one w nawale spraw zapomniały opłacić te domeny. A mają przecież zrobioną całą wizualizacje firmy , klienci sie dopytują co ze stroną. Oczywiście chcę im pomóc, no ale na tych domenach są już moje serwisy, poindeksowane mam podstrony więc sami rozumiecie :)

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

loop: osobiście zawsze unikam domen firmowych, bo po co mi one? Jak już biorę jakąś domenę to chcę tam coś zrobić, a jak zrobię to nie chcę mieć na głowie jakiejś kompanii z mailem: 'A bo zapomnieliśmy' i i tak bym nie odsprzedał, na pewno nie w trakcie pracy nad nią.

:) Wystarczy, że na stronie, które masz dasz dopisek, że jeżeli ktoś szuka takiej takiej firmy to powinni się udac na stronę: strona.pl Wtedy to każdy, że tak sie brzydko wyrażę "może Ci naskoczyć" ;)

Blog - marketing internetowy, reklama w wyszukiwarkach, SEO, SEM, Usability

Darmowe kursy do pobrania: Google AdWords, zaktualizowany kurs Google Analytics

Przyłącze się do tematu z małym pytankiem:

Mianowicie jeżli miałbym do wyboru dwie stare domeny

jedna 3 letnia lecz nieużywana przez rok czyli BL=0 itp.

i druga roczna lecz BL=50 i 15 000 zaideksowanych podstron

to która warto kupić starszą czy tą widniejacą jeszcze w indexie?

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ja wlasnie ostantio zajelem sie wuszykiwaniem starych domen.

Udalo mi sie znalezc ciekawa domene: PR6, 13.000 linkow w MSN (BL - sporo PR6 kilkadziesiat PR5 itp, chyba kolo 80 PR4) - domenka mila prawie... 10 lat (bez kilkunastu dni).

Niestety caly dzien sierdzialem przed kompem i sie czailem na nia - az u angle w godzinach wieczornych porozmawaielm sobie przez telfon z 30 minutek i w tym czasie....... ktos ja kupil.

Troche sie tym przylamalem gdyz naprawde fajna domenka z niezlym trafikiem - ALEXA pokazywal okolo 80.000.

Teraz znow mam upatrzona ciekawa domene PR 5 z jezcze wieksza liczba BL od tej powyzej.

Kurcze podczas sledzenia kiedy sie zwolni domena - korzystalem z roznych baz WHOIS - i najciekawsze bylo to ze juz 4 godziny przed tym jak ktos mi kupil te domene - jedna z baz WHOIS pokazywala ze domena jest juz wolna - ale w zadnej firmie nie moglem jej jeszcze kupic (widac korzystalaly z innych baz WHOIS).

Macie mzoe jakies pomysly jak najszybciej zrejstrowac i jak monitorowac domene ktora wygasla i w ciagu kilkunastu godzin pojawi sie w sprzedazy ??

Z gory dzieki za poorade.

Udalo mi sie znalezc ciekawa domene: PR6, 13.000 linkow w MSN (BL - sporo PR6 kilkadziesiat PR5 itp, chyba kolo 80 PR4) - domenka mila prawie... 10 lat (bez kilkunastu dni).

jakoś mam dziwne przeczucie że ,,ciut" popłynąłeś ;)

Znalezc domene to jest poczatek długiej drogi - najtrudniejszym zadaniem jest byc szybciej niż pozostali przy rejestracji. Musisz sobie zdac sprawe z tego ze przy bardzo popularnych domenach (a ta o ktorej piszesz na taka wyglada) w ciagu 10 sekund od momentu w ktorym mozna ja zarejestrowac zostaje wykonanych 100-200 zapytan do bazy o rejestracje !!! Chcialbym Tobie pomoc ale sam jeszcze nie doszedlem do tego jak sobie z tym poradzic ;)

Witam.

No wlasnie znalezc taka domene tez jest ciezko - a zarejstrowac jeszcze ciezej.

Ale trzeba probowac.

Mysle nad napisaniem jakiegos automatu - ktroy by sprawdzal czy domene jest wolna - jesli tak to przez jakies API od razu by ja rejestrowal.

Bo inaczej ciezko bedzie kupic taka domenke.

Tyko jest jeszcze tutaj sprawa baz WHOIS - jak pisalem - w jednej z ba ta domena byla pokazana jako dostepna jakies 4 godziny przed tym jak ktos ja zarejestrowal - podczas gdy w tym czasie w kilku innych bazach WHOIS domena ta jeszcze byla niedostepna.

A jeszcze jedno ciekaw jestem jak ebdzie wyglada sprawa PR takiej doemny - bo jak ktos ja zarejestrowal to w tej chiwli dalej ma PR6, a ciekawe jak ebdzie po updacie PR.

Tak czy inaczej chcialbym miec taka doemneke - z taka liczba BL - i takiej jakosci. !!!

Trzeba po prostu probowac - moze wreszcie sie uda.

jak piszesz automat nie mozesz zaczynac od sprawdzania whois to trwa za dlugo. (nslookup-windows, host-linux) a dopiero potem jesli okaze sie ze nie ma wpisow lecisz whoisem. poza tym ja mialem taka sytuacje ze pod winem nie ma whoisa wiec sobie napisalem taki ktory sprawdza na paru serwerach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności