Skocz do zawartości

Stare, mocne domeny...

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

A co z domenami, które przez kilka lat były nieużywane. Przeterminowały się, odleżały swoje - dalej będą traktowane jako stare?

Np po 2min riserczu znalazłem domenę pl, na której był serwis w 97 i 98 :) Ale wtedy, to google jeszcze właściwie nie było :)

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na to pytanie? Czy warto rejestrować domeny nieużywane przez jakiś okres czasu i wyindeksowane z Google?

...

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam.

No wlasnie znalezc taka domene tez jest ciezko - a zarejstrowac jeszcze ciezej.

Ale trzeba probowac.

Mysle nad napisaniem jakiegos automatu - ktroy by sprawdzal czy domene jest wolna - jesli tak to przez jakies API od razu by ja rejestrowal.

Bo inaczej ciezko bedzie kupic taka domenke.....

Witam

nie jestem pewny co do domen .pl ale com net org biz itd itd nie wystarczy znalezc wygasajaca domene i liczyc ze uda sie ja zarejestrowac jako pierwszy..

Na takie domeny o PR3,4,5,6,7,8 jest caly rynek i aukcje od wielu lat.

Np. snapnames.com - mozesz tu wziasc udzial w aukcji. Niestety domeny osiagaja $400 and up za PR5, $1300 and up za PR6, PR7 ida juz za 7tys dolarow itd itd.

Caly proces polega na tym ze firmy rejestrujace wylapuja te wygasajace domeny i puszczaja na aukcje sprzedajac je z zyskiem.

Zadna wartosciowa domena nie jest praktycznie w stanie wygasnac bez odwiedzenia aukcji.

Stosunkowo latwo jest wygrac aukcje na domene PR4 i nizej , chociaz ostatnio byla walka o czat.org cena osiagnela ok. $280, .

W ogole cena zalezy nie tylko od PR, w cenie sa domeny z BL ze stron edukacyjnych, ktore sa cenione na zachodzie, wiek domeny. Mozna tez zakupic domenke z fake ( nieprawdziwym ) PR np.7 czy 8.

A jak znalesc wygasajace domeny ? sa platne serwisy z calymi ich listami, mozna szukac po kryteriach PR, BL, koncowka domeny,wiek itd. Ale jak juz pisalem wyzej znalezienie domeny to latwizna, zakup po najnizszych kosztach to dopiero "gra" :) .

Chcialbym tez dodac 5 groszy opinii co do ilosci zaindeksowanych podstron. Dla wiekowej domeny PR5 czy PR6 nie jest chyba problem zaindeksowanie nowych podstron, wiec nie widze az tak ogromnej roznicy co do wartosci pomiedzy domenami posiadajacymi setki czy tysiace zaindeksowanych podstron.

Zapraszam tez do przejrzenia "kilku" domenek ktore ostanio nabylem na podobnych aukcjach, mozna zobaczyc wiek PR oczywiscie cene itd tutaj domeny

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

Jest jeszcze jeden sposób pozyskania wartościowej domeny.

Trzeba poszperać troszkę w temacie likwidacji spółek, agencji, fundacji i różnego typu organizacji. Nieraz przynosi to pozytywny skutek… mi udało się pozyskać 6-cio letnią domenę z PR5. Podam przykład Agencja Rozwoju Opolszczyzny w likwidacji od ponad chyba roku, miała 2 bardzo ciekawe, wiekowe domeny, oportal.pl – poszedł za 500 zł i domena główna aro.pl – tu cena była wyższa, 4500 zł, choć podobno jedna z wielkich sieci sklepów była skłonna zapłacić za nią 50 tyś złotych ale wymagało to czasu, którego likwidator nie miał.

Ja sie podlacze i zaproponuje domene esalon.pl, pierwsza rejestracja chyba w 1999 roku. Wlascicielami bylo dzisiejsze o2.pl, do domeny prowadzil link z glownej strony portalu o2.pl. Kupilem ja dla siebie, ale zmienilem plany co do nazwy projektu i chce ja sprzedac, czekam na oferty ;>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności