Skocz do zawartości

Zaje...tego..fajne i ODKRYWCZE testy linków ! ;)

Ems

Czy wpisujesz dużo słów w anchorach?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy wpisujesz dużo słów w anchorach?

• 1. Jedno, góra dwa słówka.
      3
    • 2. Głównie frazy, tak do trzech słówek.
      6
    • 3. Kochanego ciała nigdy za wiele, całe zdania.
      1
    • 4. Słówek dużo, lecz tylko keywords, bez silenia się na poprawność gramatyczną.
      1
    • 5. Stawiam tylko kropki.
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Krótka historyjka o mojej próbie przetestowania wpływu obecności kilku linków na stronce na pozycję w Googlu.

Interesowało mnie, czy link do jakiejś strony głównej z anchorem1, a zaraz potem link do innej podstrony serwisu z anchorem2, będą przez googla "zaliczone".

innymi słowy, czy <a href="url.html">słowo1</a>

<a href="url/podstrona.html">słowo2</a>

Będą, czy nie będą uznane.

Najpierw może zerknijcie sobie na stronkę www.reddsgo.pl/linki.xml .

Kilka słów "laickiej" analizy.

Jest tam tego trochę (linków), ale nie jakieś kosmiczne ilości, więc powiedzmy, że pod tym wzgl. wszystko wygląda w miarę.

Stronka ma PR = 0, ale umieszczenie na niej linku np do sse Extremesport.pl (ostatni link) zostało przez g. zauważone, więc test1 - jak najbardziej działa.

Mam nadzieję, że nie piszę głupot wnioskując, że pozycja stronki sse przy tej frazie jest tylko i wyłącznie skutkiem podlinkowania jej na www.reddsgo.pl. (Nie mogłem wpisać anchora np. "takitesttest", bo to stronka oficjalna :).

Ale zdziwienie - to, co zadziałało ze stroną Extreme Sports, nie zadziałało z Kenią. Po wpisaniu frazy z linku drugiego, wyskakuje tylko moja stronka, zaś kenya.de - nie ??? (a kenya.de ma pr=5) href odrzucony i nie mam pojęcia dlaczego.

Pozostałe linki na stronce linki.xml :

link na samej górze do Aquasports - dzięki literówce w słowie "podróży" (jest "podroży") - fraza "nurkowe biuro podroży" też stała się unikalna. Jak widać tutaj

przez googla została zaliczona i znowu, raczej nie mam wątpliwości, że pozycja stronki aquasports pod tą frazą jest skutkiem tylko i wyłącznie linku z reddsgo.

Co do "Naszych Wczasów", google był niełaskawy. Wyszukiwanie urlop wczasy i noclegi w polsce zwraca tylko Reddsa.

A więc wniosek 1: z nieznanych przyczyn googl raz zalicza, a raz nie.

W świetle tego wniosku nie wiem, czy dalsze wyniki testu są wiarygodne. W każdym razie linki, które były prawdziwym przedmiotem testu to te do Malezji. Jeden opisany unikalnym anchorem historia_malezji, a drugi stronaomalezji. Każdy prowadził w inne miejsce, choć na tym samym serwisie. "https://www.geographia.com/malaysia/"

Wyszukiwanie "stronaomalezji" jest tutaj

podobny rezultat z historia_malezji

W obu przypadkach nic.

Czyli wniosek 2: jesli ta sama domena, to google nie zalicza, choć może być to skutkiem nieznanych przyczyn z wniosku 1.

Wniosek ogólny: mam zagwozdkę :).

Potrzymam jeszze trochę te linki i pomyślę, czym różni się link do naszewczasy od linku do aquasports. Czy stronaomalezji i historia_malezji zawiniły tym, że znalazły się na jednej stronie, czy może tym, że były zbyt blisko siebie (bo np. linki z mojej sygnaturki, kiedy wystąpiły na tym forum 2 razy na tej samej stronie, to zostały jednak zaliczone - inna para kaloszy, że potem usunąłem sygnaturkę z jednego z postów - ostrożności nigdy za wiele :)

Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że wpisanie w googlu frazy z anchora w "" daje wynik w przypadku Aquasports, natomiast przy zanzibarze -

"serwis turystyczny o państwie" nie daje, ale juz jak wpiszemy "Zanzibar - serwis turystyczny" wychodzi na to, że google ma jakieś sposoby na ocenę zawartości anchora i nie działa na prostej zasadzie zgodności słów. Czyli zaliczyć hrefa, to może i zaliczy, ale czasem tego nie wyświetli.

Pozdrawiam szanownych forowiczów.

Ems

---

Tutaj chyba obejdzie się bez sygnaturki :)

nie zadziałało z Kenią

A ten wynik wyszukiwania ? chyba nie pochodzi ze strony .de

A więc wniosek 1: z nieznanych przyczyn googl raz zalicza, a raz nie.

To oczywiście prawda bo nie raz mi sie zdarzyło że nie przykleił, ale należałoby wniosek uzupełnić o informację, że google nawet jeśli przykleja anchor do linkowanej strony to nie zawsze jest to pełny anchor.

W obu przypadkach nic.

Ale google nie ma obowiązku przyklejać wszystkich anchorów ze wszystkich podstron do podstron :)

"serwis turystyczny o państwie" nie daje, ale juz jak wpiszemy "Zanzibar - serwis turystyczny"

Tak, to trochę dziwne bo zapytanie z pełnym anchorem zwraca prawidłowe wyniki.

Czyli zaliczyć hrefa, to może i zaliczy, ale czasem tego nie wyświetli.

To chyba największy dylemat. Jeśli dana czynność nie przynosi efektu w postaci takich wyników wyszukiwania jakich oczekujemy to czy taki link ma jakąkolwiek skuteczność dla linkowanej strony?

Prawdopodobnie niektóre linki wymagają więszej ilości powtórzeń aby zostały zaliczone. Być może jest tu też jakaś zależność PageRanku. Mnie np. nie chce rozpoznawać anchorów z linków do stron o wyższym niż 7.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

A zatem można mówić, że większość anchorów ze stronki "linki" zostało doklejonych (Kenia jak pokazałeś też, więc tylko "Nasze Wczasy" nie).

czy taki link ma jakąkolwiek skuteczność dla linkowanej strony?

Myślę że mają, jednak mój test wykazuje, że tworzeniu odpowiednich anchorów należy poświęcić więcej uwagi, niż by się to wydawało.

Google okazało się nie "dokleja" całego anchora do linkowanej strony, ani (jak niektórzy twierdzili) pierwszych 64 znaków. Najprawdopodobniej stosuje jakiś algorytm w przypadku dłuższych anchorów, na wyciągnięcie słów, które są w "jego" rozumieniu kluczowe.

Kilka linków do danej domeny raczej je unieważnia, nawet jeśli prowadzą na różne podstrony.

Pytanie, czy jest to do ominięcia przez np. umieszczenie dwóch linków daleko od siebie. Hmm.. further tests required :)

Pozdro

Ems

Pytanie, czy jest to do ominięcia przez np. umieszczenie dwóch linków daleko od siebie.

Jeez, do tego doszlo, sam sobie na forum odpowiadam..

Sprawdzenie odpowiedzi na cytowane pytanie z grubsza dłao się przeprowadzić przy wykorzystaniu tego forum. Posłuzyłem się postem kolegi, który w sygnaturce posługuje się dość unikalną frazą "antique glassware, unique stemware". Wpisanie w googlu w cudzysłowach daje wynik jednoznaczny: to działa.

Ale ktoś może powiedzieć, że może pozycja groysecu (strony, do której kieruje sygnaturka) jest skutkiem tych wątków, w których kolega wystąpił na stronce tylko raz?

Sprawdzenie zaliczonych przez googla linków do strony www.groysec zwraca jednak parę takich podstron naszego forum, na których było kilka sygnaturek o stemware i glassware. Jak np. https://www.forum.optymalizacja.com/ftopic2277-0.html .

Słowem, jeśli jest odpowiednia odległość między linkami do tej samej strony, to prawdopodobnie google je zalicza.

No chyba że się mylę :)

Ems

PS. Oczywiście dziękuję koledze Intruderowi za bycie obiektem badania. :)

Dodałem ankietę o anchorach!! :)

Teraz powyższe posty sa nieaktualne, w tej chwili test polega na tym, czy jeśli usunie się jeden z linków, to google zmieni zdanie. Zostawiłem sam link do "historii_malezji", do tego dołożyłem jeden dot. Tanzanii.

Cel testu - żeby google zobaczył nowy anchor o tanzanii i stary o Malezji, czekam aż zindeksuje.

Czuwaj :)

Najprawdopodobniej stosuje jakiś algorytm w przypadku dłuższych anchorów, na wyciągnięcie słów, które są w "jego" rozumieniu kluczowe.

A moim zdaniem jeśli ma coś wybierać to wybiera piewsze wyrazy.

więc tylko "Nasze Wczasy" nie

No jak nie jak tak - wynik, tylko nie pełny.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

michal rołt

To, ze Google pokazuje te strony jako linki nie znaczy ze tresc anchortextu bierze pod uwage w rankingu.

Dokładnie. Żeby to definitywnie określić, trzeba w jakimś wątku dać 2 razy ten sam link. I nigdzie więcej.

Tymczasem google zindeksował www.reddsgo.pl/linki.xml, wczoraj o 17.50.

Link z anchorem informacje_Tanzania został zauważony, ale (piotrek - to odnośnie wybierania pierwszych wyrazów) zobaczcie tutaj a zaraz potem tu. Zabawne, nie? :?:

Co do linku o anchorze oficjalna historia_malezji, to nie oczyścił sie z zarzutów...

A więc wnioski - google nie pokazuje strony polecanej jeśli uzna, że anchor i zapytanie niewystarczająco sobie odpowiadają.

Chyba lepiej wpisywać krótki anchor. Nie liczyć na to, że w wypadku długiego anchora internauta wpisze jego 2 ostatnie wyrazy i google to wyświetli...

Pozdrawiam

Ems

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności