Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z użyciem "google" w domenie?

maciek257

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Od kilku dni zastanawiam się nad kupnem domeny ze słowem "google" w nazwie. Poniżej przestawię argumenty za i przeciw.

1. Samo Google oferuje zakup domen zawierających nazwę swojej firmy (sprawdzone na https://domains.google).

2. W sieci istnieje niezliczona ilość domen z  "google" w nazwie (patrząc chociażby na rynek wtórny).

3. Również w przypadku innych firm powstają strony ze znakiem towarowym w domenie (np. myapple.pl), gdzie Apple chyba jak nikt inny chroni swoje znaki towarowe.

1. W 2015 roku jeden z internautów rzekomo zapytał support Google o możliwość rejestracji takiej domeny. Twierdzi, że otrzymał taką odpowiedź:

"Dziękujemy za skontaktowanie się z Twoim zapytaniem przed zarejestrowaniem nazw domen. Niestety nie możemy zatwierdzić rejestracji nazw domen, które zawierają znaki towarowe Google lub niejasne przybliżenia, nawet przez partnerów Google. Zażądaliśmy zatem, aby nie doszło do rejestracji domen, o których mowa.
Nasza marka jest dla nas ważna, dzięki za właściwe jej wykorzystanie. Zespół ds. Znaków towarowych Google."

Strona, którą chciałbym założyć na takiej domenie nie zawierała by znaków towarowych google, reklam adsense itp. Na pewno chciałbym podpiąć search console i google analytics. Oczywiście strona będzie dotyczyła samych oferowanych usług związanych z Google. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Przejrzałem dostępne rozszerzenia i takiego jak .google albo chociaż .gogle nie znalazłem. W którym dokładnie miejscu masz taką informację, że oferują rozszerzenie z nazwą google? Jeżeli rejestrujesz domenę z nazwą firmy A, której nazwa jest zastrzeżona to w zasadzie są dwa scenariusze: albo ta firma początkowo grzecznie poprosi Cię o zmianę nazwy strony, a w razie odmowy wytoczy większe działa, albo druga opcja zaproponuje jej odkupienie, no a potem w przypadku nieudanych negocjacji cenowych wytoczy większe działa. Prędzej czy później zostaniesz zmuszony do zmiany domeny.

A co do Apple: https://antyweb.pl/apple-chce-kupic-od-polskiej-firmy-domene-ap-pl-daja-cale-6-tysiecy-dolarow/

Jeżeli rejestrujesz domenę z nazwą firmy A, której nazwa jest zastrzeżona to w zasadzie są dwa scenariusze: albo ta firma początkowo grzecznie poprosi Cię o zmianę nazwy strony, a w razie odmowy wytoczy większe działa, albo druga opcja zaproponuje jej odkupienie, no a potem w przypadku nieudanych negocjacji cenowych wytoczy większe działa.

Raczej nikt nie będzie negocjował tylko wezwie do przekazania domeny. W zależności co będzie na tej domenie może żądać zadośćuczynienia mniejszego lub większego.  Jeśli firma pójdzie do sądu to wygra w cuglach.

Ogólnie jeśli znak towarowy jest zastrzeżony to nie można go używać bez zgody właściciela.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3. Również w przypadku innych firm powstają strony ze znakiem towarowym w domenie (np. myapple.pl), gdzie Apple chyba jak nikt inny chroni swoje znaki towarowe.

Jako właściciel MyApple.pl dodam tylko, że prawie codziennie naszą stronę odwiedzają pracownicy Apple (to wiemy z rozmowy z jednym z nich podczas wizyty w siedzibie Apple a potwierdzenie tych słów mamy w Analytics).

Ich odwiedziny oczywiście są anonimowe (nie udzielają się ale czytają i zapoznają się z tym co się o Apple pisze).

Zrzut ekranu 2017-05-15 o 10.59.55.png

Przejrzałem dostępne rozszerzenia i takiego jak .google albo chociaż .gogle nie znalazłem. W którym dokładnie miejscu masz taką informację, że oferują rozszerzenie z nazwą google?

Nie chodziło mi o rozszerzenie .google a o wykupienie domeny od Google - strona którą podałem to umożliwia. Bez problemu można tam zamówić domenę np. examplegoogle.com.

@code

Ciekawa informacja. Apple to w ogóle jest hit. Jak prawo jakiegokolwiek kraju może pozwolić na zastrzeżenie znaku towarowego pod postacią powszechnie używanego słowa. To tak jak bym jutro zastrzegł słowo "forum" i każda witryna, której adres zawiera to słowo (czyli również to forum) miała by u mnie przekichane.

Nie chodziło mi o rozszerzenie .google a o wykupienie domeny od Google - strona którą podałem to umożliwia. Bez problemu można tam zamówić domenę np. examplegoogle.com

Oczekujesz jakiegoś przyzwolenia ze strony forum ?

Nazwa "Google" jest znakiem towarowym, więc nie możesz zarejestrować domeny z takim znakiem. Przy czym Nie każda domena internetowa to znak towarowy.

---

Nieścisłość - fizycznie możesz zarejestrować, ale nie możesz się nią legalnie posługiwać.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@maciek257 wiesz rejestrator rzadko kiedy weryfikuje jaką domenę ktoś zamawia, to nie leży w jego interesie. Kasę za rejestrację dostanie, a to Ty zostaniesz z domeną widmo, pod którą nie będziesz mógł niczego publikować. Poza tym mało, która firma przeprowadza rejestracje ręcznie, zazwyczaj jest to w pełni zautomatyzowany proces, gdzie ciężko o weryfikację tego, jaką kto nazwę zamawia. Dlatego fakt, że możesz zamówić daną domenę, wcale nie oznacza że za jakiś czas nie zostanie ona zablokowana.

Odnośnie Apple to fakt, jest to trochę absurdalne. Swojego czasu trafiłem na news o hurtowniku jabłek, u którego w nazwie domeny pojawiła się angielska wersja słowa jabłko, co nie spodobało się polskiemu oddziałowi amerykańskiej korporacji. Nie mam jednak pojęcia jak ta sprawa się zakończyła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności