Skocz do zawartości

Znaczenie wyniku PageSpeed Insights

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

https://gtmetrix.com/reports/agencjareklamy.krakow.pl/wJYMcsPk

Po mojemu to przede wszystkim powinieneś zadbać o przerzucenie zdjęć i innych elementów z zydar.pl na agencja.reklamy.kraków.pl. Jak zrobić to szybko? ano skopiować je pod agencje reklamy z taką sama nazwą i podmienić linki w bazie danych do tych elementów:] Co do optymalizacji grafiki zamiast smashit polecam EWWW Image Optimizer. WP jest fajnym skryptem jak się wie co się robi i czego się oczekuje. Praktycznie do każdej zamierzonej funkcjonalności strony. istnieje gotowe rozwiązanie w postaci pluginu  lub templata. Czasami wystarczą jakieś małe własne zmiany aby osiągnąć to, czego się oczekuje. 

Dla przykładu https://gtmetrix.com/reports/www.oduk.pl/2MKZob1m także na WP, można osiągnąć jeszcze lepszy wynik, tylko po co? Także da się ale podstawą jest w twoim przypadku, to o czym pisałem.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Sorry, że to napiszę, ale jak ty chcesz świadczyć usługi w zakresie tworzenia i modyfikacji stron www skoro z własną stroną nie potrafisz sobie poradzić?

Nigdzie nie napisałem że nie potrafię sobie poradzić, ani że świadczę wymienione usługi. Skąd Ty to wytrzasnąłeś? :D

Przerzucenie zdjęć i innych elementów z zydar.pl na agencja.reklamy.kraków.pl. Jak zrobić to szybko? ano skopiować je pod agencje reklamy z taką sama nazwą i podmienić linki w bazie danych do tych elementów:] 

Tylko to zostało z priorytetów. Jak mam dojście na ftp i panel admina WP to kryzys tej akcji coś czuję.

Co do optymalizacji grafiki zamiast smashit polecam EWWW Image Optimizer. WP jest fajnym skryptem jak się wie co się robi i czego się oczekuje.

Tylko compressor.io i tinypng.com dają na obrazkach rezultaty które są zbliżone do oczekiwań Google SpeedTest (zarówno jpg jak i png łącznie). Testowałem kilkanaście programów, zawsze jest albo że jpg robi dobrze a png nie, albo vice versa (lub wersja, że png jest lossless to program nic nie może zrobić). Lossless jest nieprzydatny do zwykłych stron.

No chyba że ktoś maniakalnie będzie grzebał w poziomach redukcji jakości, to na pewno wygrzebie kilka kilobajtów więcej tylko po co.

Bawiłem się prototypowym algorytmem od Mozilli do kompresji obrazków, ale to już trochę "off the grid".

Praktycznie do każdej zamierzonej funkcjonalności strony. istnieje gotowe rozwiązanie w postaci pluginu  lub templata. Czasami wystarczą jakieś małe własne zmiany aby osiągnąć to, czego się oczekuje. 

Gdyby te pluginy działały tak dobrze, nie było by problemu żadnego. Przynajmniej na tym konkretnym przykładzie.

Dla przykładu https://gtmetrix.com/reports/www.oduk.pl/2MKZob1m także na WP, można osiągnąć jeszcze lepszy wynik, tylko po co? Także da się ale podstawą jest w twoim przypadku, to o czym pisałem.

101/100 i golden button Google Speed Pro przyjdzie pocztą :)

Kompromis bajery/szybkość psuje marzenia.

Cache skonfiguruj najlepiej w pliku htaccess używając: <IfModule mod_expires.c>  jeśli ustawisz dla wszystkich zasobów to masz szansę że ten temat będziesz miał załatwiony

Nie trzeba na WP, korzystać z żadnych wtyczek do cache, wystarczy wrzucić kod np. jak tu: inmotionhosting.com/support/website/htaccess/apache-module-mod-expires przed 
# BEGIN WordPress. Na początek wystarczy.

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Dość dobry konfig do .htaccess na cache:

# BEGIN Expire headers
<ifModule mod_expires.c>
  ExpiresActive On
  ExpiresDefault "access plus 5 seconds"
  ExpiresByType image/x-icon "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/jpeg "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/png "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType image/gif "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 2592000 seconds"
  ExpiresByType text/css "access plus 604800 seconds"
  ExpiresByType text/javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType application/javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType application/x-javascript "access plus 216000 seconds"
  ExpiresByType text/html "access plus 600 seconds"
  ExpiresByType application/xhtml+xml "access plus 600 seconds"
</ifModule>
# END Expire headers
# BEGIN Cache-Control Headers
<ifModule mod_headers.c>
  <filesMatch "\.(ico|jpe?g|png|gif|swf)$">
    Header set Cache-Control "public"
  </filesMatch>
  <filesMatch "\.(css)$">
    Header set Cache-Control "public"
  </filesMatch>
  <filesMatch "\.(js)$">
    Header set Cache-Control "private"
  </filesMatch>
  <filesMatch "\.(x?html?|php)$">
    Header set Cache-Control "private, must-revalidate"
  </filesMatch>
</ifModule>
# END Cache-Control Headers
<IfModule mod_headers.c>
 <FilesMatch "\.(jpg|jpeg|png|gif|swf|JPG)$">
 Header set Cache-Control "max-age=4838400, public"
 </FilesMatch>
 <FilesMatch "\.(css|js)$">
 Header set Cache-Control "max-age=4838400, private"
 </FilesMatch>
 </IfModule>

Tutaj jak włączyć kompresję deflate (jeśli serwer obsługuje - chyba każdy) w .htaccess:

# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddType x-font/otf .otf
AddType x-font/ttf .ttf
AddType x-font/eot .eot
AddType x-font/woff .woff
AddType image/x-icon .ico
AddType image/png .png

Tak, tak... spoko luz, tylko jakoś nie widzę tutaj cache po stronie serwera, a tylko cache przeglądarki i zipowanie plików wychodzących z serwera. Fajnie, tylko ciągle idzie cała kaszana w nagłówku i stopce, no i ciągle są wykonywane skrypty php i zapytania do bazy po stronie serwera. Idealnie to by było, gdyby wszystkie strony i podstrony były zapisywane w formacie html, jak to robi boost dla Drupala :-), a pliki css, html, js były zmimifikowane. Wtedy możemy mówić o wydajności :-)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Dość dobry konfig do .htaccess na cache:

A co polecisz na pliki zewnętrzne? np. 

Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki

Ustawienie daty wygaśnięcia lub maksymalnego wieku zasobów statycznych w nagłówkach HTTP powoduje, że przeglądarka wczytuje z lokalnego dysku twardego zasoby pobrane wcześniej, zamiast ponownie pobierać je z sieci.

Skorzystaj z pamięci podręcznej przeglądarki w przypadku następujących zasobów:

https://connect.facebook.net/en_US/fbds.js (20 minut)

https://mc.yandex.ru/metrika/watch.js (60 minut)

https://www.google-analytics.com/analytics.js (2 godziny)

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Kilka uwag ode mnie:

- "plucie się" o analytics.js, podobnie jak o pliki z facebooka to dla mnie cos co trzeba zignorować

- google pagespeed insights udostępnia poprawione pliki na samym dole strony (zarówno zminimalizowane jsy jak i cssy i grafiki - wystarczy kliknąć w link w dolnej części strony

- zazwyczaj główną przyczyną są zbyt duże zdjęcia lub kiepsko zoptymalizowane, oraz zbyt dużo niezoptymalizowanych plików js

Jeśli sobie z tym nie radzisz, można podpiąć cloudflare, ustawić optymalizację i zapomnieć o sprawie.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

moim zdaniem na wordpress spokojnie jesteś w stanie wydostać 80+/100 w wynikach pagespeed. żadnym problemem jest około 70. dziwi mnie, że masz 0/100. postaw od nowa, może szablony wtyczki i inne bajery. bez modyfikacji na serwerze czysta instalacja wordpressa ma coś ponad 60/100.

• 7 miesięcy temu...

dorzucę pytanie do tej dyskusji (proszę wybaczyć "zieloność w temacie")

wtyczka darmowa WP Smush i płatna WP Smush Pro - ta druga ponoć daje lepsze efekty ale moje pytanie jest takie - przykładowo - zainstaluję Smush PRO w wersji darmowej przez pierwszy miesiąc, zoptymalizuję pliki itd -  czy jak przerwę subskrypcję aby nie płacić za następne miesiące to obrazy nadal będą zoptymalizowane i nadpisane czy może to jakieś narzędzie online i sytuacja powróci do stanu przed optymalizacją?

7 godzin temu, wordhea napisał:

dorzucę pytanie do tej dyskusji (proszę wybaczyć "zieloność w temacie")

wtyczka darmowa WP Smush i płatna WP Smush Pro - ta druga ponoć daje lepsze efekty ale moje pytanie jest takie - przykładowo - zainstaluję Smush PRO w wersji darmowej przez pierwszy miesiąc, zoptymalizuję pliki itd -  czy jak przerwę subskrypcję aby nie płacić za następne miesiące to obrazy nadal będą zoptymalizowane i nadpisane czy może to jakieś narzędzie online i sytuacja powróci do stanu przed optymalizacją?

Nie próbowałem tego konkretnego sposobu, ale używam WP Smush i wiem że wtyczka po skompresowaniu zdjęć, zapisuje je na serwerze. Raczej nie ma możliwości że po przerwaniu subskrypcji przywróci je do pierwotnego stanu.

Sprawdź szeroką ofertę lakierów hybrydowych klasy premium: www.NOX-Nails.pl

Dzięki! wczoraj też dostałem potwierdzenie z innego źródła że nie powinno nic zniknąć a skompresowana grafika pozostanie na swoim miejscu.

Mam wtyczkę Smush Pro (do miesiąca czasu można korzystać za free i bezpłatnie przerwać subskrypcję). Jak poczytałem ponoć wersja pro efektywniej kompresuje grafiki i chyba nie ma ograniczeń w ilości - co dla mnie było istotne (można też wybrać chyba dowolny katalog, nie tylko ten gdzie są załadowane już obrazy w WP).

Muszę Wam powiedzieć że wczoraj pół dnia chodziła ta wtyczka, całą noc dzisiaj i rano jak wychodziłem z domu było gdzieś 60%.

Mam sporo plików które się nagromadziły kilka lat - stąd jest co optymalizować.

Dwóch różnych specjalistów SEO polecało mi wtyczkę EWWW Image Optymizer. Jeszcze nie próbowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności