Skocz do zawartości

Znaczenie wyniku PageSpeed Insights

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie w podobnej kwestii:

Czy podstronę z galerią zdjęć w wysokiej jakości (suma rozmiaru grafik przekracza 20 mb) powinienem ustawić jako "noindex"? W Google Page Speed jej wynik - ze względu na duże pliki img - to oczywiście 0/100 i zastanawia mnie czy niski wynik danej podstrony może wpływać na pozycje innych podstron w ramach serwisu.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli dobre grafiki, to szkoda wyindeksować. Poza tym i tak będą na stronie i noindex nic Ci nie da.

Zainteresuj się thumbnails'ami a same, wielkie grafiki umieść tylko na ftp z linkiem do całego zdjęcia.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Warto zostawić galerię aby poindeksować w wyszukiwarce zdjęcia z galerii.

Według mnie niski PageSpeed tej jednej podstrony raczej nie wpłynie negatywnie na inne podstrony. Google obecnie ocenia optymalizację konkrenych podstron przy ich rankowaniu

Dnia 16.05.2017 o 20:15, Beltan napisał:

@pyzdera 90+ też mam, ale tu będzie ciężko.

Spodziewałem się że lepiej sobie radzą te wtyczki. Że Wordpress to odpalasz kilka pluginów i śmiga.

Śmiga tyle, że zdaje się zachodzą konflikty między wtyczkami/priorytety, no i ta "powalająca" efektywność... :o

Smush nie ruszył tam niczego, dopiero tradycyjna kompresja i na ftp, dopiero wtedy.

+24 Speed Test.

W3 Total Cache i Fastest Cache coś niezbyt włączyły cache. Przez htaccess poszło.

Znalazłem za to wtyczkę WP do gzipa która działa... ła tak, że było 2/100 :blink:

Ręcznie deflate ustawiłem to od razu +20 pkt.

Pingdom - Grade B / 80 pkt, 43/100 Speed Test.

Strona odchudzona a jeszcze z 1,5mb będzie do ugrania na zewnętrznym zasobie.

"Nowoczesne" CMSy... <_<

A miało być tak pięknie...

Tzn. smush jest do bani, tinypng też jej za słaby pod wymagania Google Page Speed, trzeba ręcznie zasuwać w gimpie

5 godzin temu, Beltan napisał:

Kiedyś ktoś coś powie na tym forum czego jeszcze nie wiedziałem, sam nie wyszukałem ani się nie domyśliłem.... przyjdzie taki dzień...

Ale doceń, że forum wpływa na ciebie inspirująco i skłania do własnych poszukiwań ;)

A tak serio: to nie jest tak, że całkiem niczego się tutaj wprost nie dowiesz, ale prywatnie marudzę sobie dokładnie w ten sam deseń.

Freja Draco - moje drakońskie poglądy.

7 godzin temu, Pysio napisał:

Licencja Irfanview pozwala tylko na niekomercyjne używanie za darmo

XnView jest wieloplatformowy i freewarowy. Ma też rozbudowane mechanizmy wsadowego przetwarzania grafik. Moim zdaniem wygodniejsze niż te z Ifrana (a w każdym razie z Irfana sprzed lat, bo nie wiem jak teraz wygląda).

6 godzin temu, Beltan napisał:

Jeszcze mnie zrypali że się nie znam :)

Nie wiem, nie znam się.

6 godzin temu, Beltan napisał:

w Google Speed Insights na samym dole jest pobierz zoptymalizowane obrazy i zasoby.

Które osiągają poprzeczkę wymagań Google.

No nie wiem. Jedyną rzeczą, której nie bardzo mogę sobie zoptymalizować jest:

Cytat

Skorzystaj z pamięci podręcznej przeglądarki w przypadku następujących zasobów:

https://www.google-analytics.com/analytics.js (2 godziny)

bo przecież nie przestawię czasu ważności plików na googlowskich serwerach. (Niby można sobie do tego dorobić mechanizm pobierania skryptu analityki na własny serwer i odwoływać się później do tej kopii lokalnej, ale - jak dla mnie - to już przesadne kombinacje).

Czyli wychodzi z tego, że sami nie spełniają swoich własnych wymagań :p

Freja Draco - moje drakońskie poglądy.

52 minuty temu, Freja napisał:

XnView jest wieloplatformowy i freewarowy

No właśnie, XnView i IrfanView są freeware do użytku prywatnego a nie komercyjnego.

Gimp też obsługuje tryb wsadowy gimp.org/tutorials/Basic_Batch/

56 minut temu, Freja napisał:

wychodzi z tego, że sami nie spełniają swoich własnych wymagań

Bo to są wymagania dla leszczy i frajerów ;)

16 godzin temu, jimmi napisał:

@Pysio  jak ja go instalowałem pierwszy  raz to był to cardware (czyli wysyłało się kartę pocztową chyba do Wiednia i to do akademika :D ) 

Pamiętam czasy takich fajnych licencji :D.

W mojej poprzedniej firmie parę lat temu był duży boom aby odinstalować Irfana oraz pozmieniać wszelkie obrazy nim przerabiane. Nie wiem czy wtedy zmieniła się licencja czy dopiero się tego dopatrzyli. Sam baaardzo lubiłem tryb wsadowy irfana

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności