Skocz do zawartości

Problem z serwerem dedykowanym

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od jakiegoś czasu nie mogę się uporać z problem występującym na  dedyku. Za każdym razem gdy tworzony jest system pode mnie win, wszystko działa do pierwszych dwóch dni. 

Później nie mogę się połączyć przez pulpit zdalny, ponieważ po wpisaniu hasła i loginu, dostaję obraz win "zapraszamy" który ładuję się bez końca. Dopiero ponowne uruchomienie maszyny z panelu daje możliwość zalogowania się, ale minie trochę czasu, wyłącze pulpit zdalny, bede chciał się zalogować na nowo i znowu to samo. Support jest zdania ze musi przechodzić ode mnie jakiś wirus/trojan. Posiadam Mac Os, przeskanowałem system avastem i malwarebytes, nic nie wykrywa. Na serwerze też jest zainstalowany malaware bytes w opcji pro,  po instalacji nic nie wykrył. Ale teraz po dwóch dniach juz nie mogę wykonać skanu i aktualizacji systemu windows, zawiesza sie na pobieraniu aktualizacji. 

Miał ktoś podobny problem ? 

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Przeinstaluj system Windows z poziomu panelu VPS/Dedyka.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Świeżo po reinstalacji ok, dopiero po zainstalowaniu malwarebytes + zrobieniu aktualizacji systemu ten problem się pojawia za każdym razem. Tyle że znajomy ma te same softy na wykupione u tego samego dostawcy hostingu i śmiga.  Może to być przyczyną wirusów ?  mimo że skany nic nie wykrywają ? Ani na serwerze, ani na laptopie. 

Świeżo po reinstalacji ok, dopiero po zainstalowaniu malwarebytes + zrobieniu aktualizacji systemu ten problem się pojawia za każdym razem. 

Dlaczego zaraz po instalacji sytemu instalujesz malwarebytes?  Czy jest Q temu powód? 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Instalujesz system a następnie wszystkie dostępne aktualizacje. Jeśli mówimy o windzie serwerowej to skanujemy systemowym antywirusem (tak na wszelki wypadek).  Po tych czynnościach (jeśli wszystko jest ok) instalujesz soft zewnętrzny.  

E.

Zapomniałem dodać że odpowiednio konfigurujemy i zabezpieczamy system przed instalacją softu zewnętrznego ale to chyba oczywiste. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

IMO 2 rzeczy,

1. jak możesz zobacz czy łączenie się z innego kompa nie rozwiąże sprawy

2. sprawdź soft, który instalujesz może ona jest jakiś lewy z wirusami

jak to wszystko nie pomoże to może zmiana wersji windows pomoże

1. No właśnie nie mam innego kompa by zrobić testy na pare dni. 

2. Soft jest z legalnego źródła. Więc raczej odpada. 

Instalujesz system a następnie wszystkie dostępne aktualizacje. Jeśli mówimy o windzie serwerowej to skanujemy systemowym antywirusem (tak na wszelki wypadek).  Po tych czynnościach (jeśli wszystko jest ok) instalujesz soft zewnętrzny.  

E.

Zapomniałem dodać że odpowiednio konfigurujemy i zabezpieczamy system przed instalacją softu zewnętrznego ale to chyba oczywiste. ;)

Tak zrobiłem, zainstalowałem  te aktualizacje które były do zainstalowania zaraz po utworzeniu windowsa. Następnie zainstalowałem malwarebytes i nic innego. Dzisiaj wyskoczyły kolejne aktualizacje do ściągnięcia, ale już coś mają problem z tym żeby sie pobrać. Ale to tez pewnie związane z tym że juz wystąpił problem logowania się. 

Niestety nie mam pojęcia jak zabezpieczyć i skonfigurować system w inny sposób niż mocne hasło do logowania + malwarebytes.

Pytałem supportu to odpowiedzieli ze się tym nie zajmują. Odpłatnie tez nie mogłem porady znaleźć. 

1) Reinstalujesz OS Windows;

2) Logujesz się kilka razy dziennie przeczekując te dwa dni o jakich wspomniałeś;

3) Jeśli nic się nie wydarzy w sensie tych dziwnych zachowań, to instalujesz jak musisz te antymalware i najlepiej jak być odczekał kolejne dwa dni . Lub od razi soft produkcyjny. Jak po instalacji softu produkcyjnego problem się pojawi po tych dwóch dniach, to najprawdopodobniej jest to jednak wina softu.

Niedawno zamieściłeś podobny post, więc coś jest na rzeczy.

" Zmiana hasła nie wystarczyła, ponieważ bez problemu tego samego dnia odwiedzili mój serwer, zapewne przez backdoor. "

Nie wykluczone, że masz zainfekowany komputer, którym łączysz się z dedykiem i z niego w tle przekazywana jest "coś więcej". Tutaj się kłania cala konfiguracja zdalnego pulpitu na na serwerze dedykowany.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1) Reinstalujesz OS Windows;

2) Logujesz się kilka razy dziennie przeczekując te dwa dni o jakich wspomniałeś;

3) Jeśli nic się nie wydarzy w sensie tych dziwnych zachowań, to instalujesz jak musisz te antymalware i najlepiej jak być odczekał kolejne dwa dni . Lub od razi soft produkcyjny. Jak po instalacji softu produkcyjnego problem się pojawi po tych dwóch dniach, to najprawdopodobniej jest to jednak wina softu.

Ok to będę tak musiał zrobić. A jest ogólnie możliwość by soft typu gsa mógł robić problem ? Nic innego nie jest instalowane poza oryginalnymi softami. 

Tak był problem wcześniej, miałem atak na maszynę. Ale został mi przydzielony inny serwer ze świeżym winem o innym ip. 

Komputer był skanowany i nic nie wykryło.  Chyba że jakiś typ wirusa/trojana nie do wykrycia przez avast ? 

Tutaj się kłania cala konfiguracja zdalnego pulpitu na na serwerze dedykowany.

Może racja, bo nic nie konfigurowałem. Nie mogłem znaleźć info dokładnego na ten temat. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności