Skocz do zawartości

Google Analytics - automatyczne generowanie raportów...

hoodie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Dzięki uprzejmości hoodiego jestem już po pierwszych testaw systemu, o którym tutaj piszemy. Więc na gorąco mogę powiedzieć, że:

1. Panel banalny (na plus) i prosty w obsłudze,

2. 18 modułów, które możemy wybrać do raportu (w dowolnej konfiguracji),

3. Do każdego punktu raportu 1-2 zdania komentarza z automatu, który podsumowuje przedstawione dane.

4. Możliwość wybrania indywidualnego wstępu textowego (i wyglądu), zakończenia, który można dopasować do każdego klienta.

5. Wygląd raportu w .doc jest wg mnie jeszcze do dopracowania. Jeżeli będzie PDF z łądnymi kolorami i grafikami to wypas.

6. Z tymi danymi, które wyciąga Hoodie w swoim systemie, można pokusić się o dodanie możliwości mixowania danych z poszczególnych modułów. Skoro wiemy, że najlepszym pod kątem oglądalności dniem, w badanym okresie, jest piątek 13, to można dodać informację, skąd wchodzili internauci tego dnia (z jakiej wyszukiwarki i pod jakim słowem) oraz np. że oprócz wyszukiwarki najchętniej wchodzili ze strony www.jakasstrona.pl. Można tu dodać cokolwiek co jest wyciągane z Analyticsa - ograniczenie tylko fantazją czy raczej pomysłem na ciekawy raport.

7. Dodałbym możliwość stworzenia szablonów raportów, które byłyby generowane cyklicznie (dla każdego szablonu indywidualnie), każdy szablon z innymi opcjami. Np. generowany co tydzień z danymi za poprzedni tydzień, albo co miesiąc z danymi za poprzedni miesiąc. Wysyłanie raportu na wybrane adresy e-mail. Coś w tym stylu.

8. Skoro już jedziemy po całości, to może pokusić się o system powiadamiania ? ;) Jeżeli ilość odwiedzin badanej strony spadnie poniżej 1000 dziennie albo podskoczy powyżej 1000 dziennie to dostajesz maila ? Oczywiście można to podpiąć pod setki innych zdarzeń.

Narazie tyle mi przychodzi do głowy. Generalnie cool :(

Brakuje tylko informacji kiedy premiera... i kiedy wersja z automatem do sprawdzania pozycji w Google... ?!

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

Dziekuje Tomen za recenzje z testow systemu :)

W miare mozliwosci postaram sie rozbudowac system i dodac nowe wtyczki (moze uda mi sie wyjsc troche dalej i dodac cos wiecej niz tylko dane z GA, kto wie...).

Co do premiery, to niestety nie wiem czy nastapi, bo tak jak pisalem na poczatku - zalozeniem byl uzytek domowy, choc patrzac na zainteresowanie tym tematem, kto wie... ;)

bla bla bla... :]

• 2 miesiące temu...

Tak sobie mysle ze jesli masz zamiar naprawde przetestowac ten programik to na pewno powinienes go udostepnic przynajmniej na jeden dzien nie okreslonej ilosci osob bo wtedy bedziesz mial pewnosc czy wszystko jest Oki i czy system bedzie poprawnie dzialal przy wiekszym obciazeniu.

Jak tylko bedziesz mial zamiar to zrobic to daj znac jestem zainteresowany nawet abonamentem miesiecznym.

pozdrawiam :D

a ja podejrzewam, że to jest gó**o warte...

gó**o wart jest Twoja wypowiedź... nie widziałeś, nie wiesz o czym mowa to głupio nie gadaj !

Wyjątkowe szkolenia o marketingu internetowym!

Współorganizowane przez

SprawnyMarketing.pl

Przyznaję. Komentarz mógł jedynie urazić osoby zaangażowane w projekt, a nie było to moim celem. Sorki. Mam swoje przyzwyczajenia i albo muszę się jeszcze dużo nauczyć o filtrach w GA, albo poprostu GA tym przyzwyczajeniom nie może sprostać. Rozbudowane możliwości "formatu analizy" nie przekonały mnie w sytuacji, gdy dane są niekompletne. Rzeczywiście, nie widziałem projektu, bo niby gdzie miałem widzieć. Jestem pewien, że wielu użytkownikom GA takie wypasione raportowanie ułatwi życie. Komentarz wrzuciłem w stanie skrajnej irytacji, po wielu godzinach zmarnowanych na filtrach. Biję się w pierś.

• 4 tygodnie później...

Witam @ll,

po dość długiej przerwie (ale za to bardzo pracowitej), mając ostatnio troszkę wolnego czasu, wróciłem do prac związanych z moim systemem do generowania raportów. Dodałem export raportów do PDF uwzględniając konfigurowalną stopkę oraz nagłówek. Wprowadziłem komendy za pomocą których można uzyskać automatycznie generowany tekst w stopce lub nagłówku - i tak może to być numer strony, informacja o generowanym raporcie, aktualna data, lub obrazek. Dobrze skonfigurowana całość może wyglądać jak np. papier firmowy ;-) Nowa funkcjonalność, to porównywanie 2 okresów. Ta funkcjonalność aktualnie uwzględnia jedynie dane przedstawione za pomocą tabeli, ale w planach mam rozbudowanie o wykresy.

mjr - nie widzialeś projektu i myślę że nie będziesz miał okazji, ponieważ oficjalna premiera raczej nie nastąpi. Osoby które zainteresował pomysł, skontaktowały się ze mną i miały możliwość przetestowania tego w przysłowiowym "praniu".

Pozdrawiam i do następnego postu :D

bla bla bla... :]

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności