Skocz do zawartości

"wyszukiwarka" na stronie jako wynik wyszukiwania w wyszukiwarce

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam nadzieję, że dobry dział i taki sam temat nie był poruszany (na pewno był, ale nie mam pojęcia jak to nazwać, ani tym bardziej znaleźć).

Zauważyłem, że niektóre strony mają swoje wewnętrzne wyszukiwarki niepowiązane z google, a po wpisaniu danej frazy w google pojawia się wynik, niekoniecznie prowadzący do artykułu w tej witrynie (bo takowy może nie istnieć), lecz tylko do wyniku wyszukiwania na tej stronie.

Aby lepiej zrozumieć co mam na myśli, postaram się to zilustrować konkretnym przykładem.

Wpisuję w google frazę "źle dobrane okulary" - oczekuję artykułów/wątków na forach, w których temat ten będzie poruszony.

Jednakże na jednej z topowych pozycji jako 'title' pojawia się właśnie to, co wpisałem czyli "źle dobrane okulary", a po kliknięciu zostajemy przekierowani na coś w stylu [jakaś domena]/temat/zdrowie/źle+dobrane+okulary albo [jakaś domena]/search/źle+dobrane+okulary - po wejściu oczywiście nie dostajemy konkretnego artykułu na ten temat, ale tylko wynik wyszukiwania - wszystkie powiązane artykuły z daną frazą, w danej stronie.

Jest to doskonała sztuczka, bo jeśli nawet na jakiejś stronie nie ma tego, czego szukamy to taki wynik w google tworzy złudzenie, jakby to tam było i przyciąga trochę osób. Druga sprawa jest taka, że jeśli strona jest świetnie wypozycjonowana (np. forum o zdrowiu) i ma taką właśnie wewnętrzną, dobrze skonfigurowaną wyszukiwarkę to bardzo dużo fraz (powiązanych ze zdrowiem) będzie się pojawiało właśnie tak jak opisałem to na wcześniejszym przykładzie.

Jeśli ktoś rozumie co mam na myśli i potrafi to jakoś profesjonalnie nazwać (w sensie lepiej, niż tytuł mojego wątku) to prosiłbym o jakieś informacje na ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności