Skocz do zawartości

Katalogi stron - czy warto?

matizzz5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna zagłębiam się w tematykę SEO. Niedawno tworzyłem stronę WWW na Wordpressie. Zoptymalizowałem ją zgodnie z wytycznymi (meta tagi, alt, title w zdjęciach, przyjazne linki itd). Chciałbym przejść do "kolejnego etapu" pozycjonowania. W sieci krążą różne opinie na temat dodawania stron do katalogów. Ostatnio na jednej grupie SEO/SEM przeczytałem, że nie warto dodawać strony do takich katalogów. Moje pytanie brzmi, jak jest naprawdę? Warto czy nie? Jeśli warto to do jakich? Domyślam się, że dużo jest pewnie "śmieciowych" katalogów. Czy może po optymalizacji strony powinienem teraz skupić się na czymś innym? Proszę o pomoc.

Poleciłbym Ci na początku od czytania tego forum i działu dla początkującuch. SEO nie da rady się nauczyć szybko bo jest tu zbyt wiele niewiadomych. Pytanie które zadałeś odnośnie katalog to może być jedynie uzupełnienie do profilu linków i to zaplecza najlepiej. Możesz dodać do kilku wartościowych katalogów typu WP, Interia itp. jednak nie licz na szybkie i jakiekolwiek skoki opierając się na katalogach.

Po optymalizacji strony weź się za budowanie profilu linków i też nie na ślepo lecz z rozsądkiem. Nie napisałeś o czym ta strona więc ciężko sprecyzować odpowiedź.

12 godzin temu, killerbees1982 napisał:

Poleciłbym Ci na początku od czytania tego forum i działu dla początkującuch. SEO nie da rady się nauczyć szybko bo jest tu zbyt wiele niewiadomych. Pytanie które zadałeś odnośnie katalog to może być jedynie uzupełnienie do profilu linków i to zaplecza najlepiej. Możesz dodać do kilku wartościowych katalogów typu WP, Interia itp. jednak nie licz na szybkie i jakiekolwiek skoki opierając się na katalogach.

Po optymalizacji strony weź się za budowanie profilu linków i też nie na ślepo lecz z rozsądkiem. Nie napisałeś o czym ta strona więc ciężko sprecyzować odpowiedź.

Dzięki za odpowiedź. Jest to strona domków letniskowych oraz pokoi gościnnych znajdujących się w jednej z miejscowości nadmorskich. Żeby nie otwierać kolejnego wątku mam jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że strona główna  widnieje pod adresem domena.pl. na stronie głównej jest tylko tło w postaci grafiki I dwa buttony: "domki" oraz "pokoje". Użytkownik może sobie wybrać czy chce wejść na stronę domków czy pokoi. Obie te strony widnieją pod subdomenami np. domki.domena.pl I pokoje.domena.pl. W tym wypadku moje pytanie brzmi czy da radę dobrze wypozycjonować stronę główną? Nie ma tam żadnych treści więc chyba jedyną metodą będzie linkowanie? Czy w ogóle warto sie na niej skupiać czy może lepiej zająć się subdomenami?

A dlaczego nie zrobisz domena.pl/domki i domena.pl/pokoje?, wtedy linki do tych podstron będą też ciągnęły główną i vice versja

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Temat wraca jak bumerang. Obecnie tylko jako uzupelnienie, ale mozesz miec problemy z okresleniem, do ktorego katalogu warto dodac, a do ktorego nie. Dla mnie to jest sposob na tanie zdobycie linkow typu URL albo nazwa firmy (nie po to sie buduje zaplecze zeby walic z niego samymi URLami) i powinienes traktowac nawet katalogi SEO jak kazde inne. Oficjalnie ty nic nie wiesz, ze to seo katalogi - dodajesz jak do kazdego innego np. Panoramy Firm i tak moim zdaniem powinien wygladac teraz wpis w katalogu, bez anchora w tytule, opis jak normalny opis firmy, dobrze jesli jest tez adres i telefon.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

4 godziny temu, matizzz5 napisał:

Nie ma tam żadnych treści więc chyba jedyną metodą będzie linkowanie?

A drugą dodanie treści. Tzn. zdecydowanie lepiej zastosować obie. Bo sama w sobie jedna i druga może być mało skuteczna.

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

7 godzin temu, odys napisał:

A dlaczego nie zrobisz domena.pl/domki i domena.pl/pokoje?, wtedy linki do tych podstron będą też ciągnęły główną i vice versja

Faktycznie o tym nie pomyślałem. W najbliższych dniach to zmienię.

4 godziny temu, Grzegorz Cz. napisał:

A drugą dodanie treści. Tzn. zdecydowanie lepiej zastosować obie. Bo sama w sobie jedna i druga może być mało skuteczna.

Rozumiem, tylko na takiej stronie nie ma za bardzo jakich treści zamieścić. Strona główna służy wyłącznie do wyboru strony, którą użytkownik chce obejrzeć. Ale tak jak wyżej wspomniałem spróbuje to wszystko przenieść na jedną domenę.

Przepraszam za post pod postem ale nie mam już możliwości edycji. 
Jeśli wszystko będzie na jednej domenie np. domena.pl - strona główna, domena.pl/pokoje - pokoje i domena.pl/domki - domki, to wciąż na glównej stronie nie będzie treści. Czy w takim przypadku należy skupić się na pozycjonowaniu konkretnych adresów jak np. domena.pl/domki? Bo dopiero na stronie domków i pokoi jest treść, zdjęcia itp. 

A nie dasz rady dorzucić jakiś content na główną? Coś o firmie, historia, opis okolicy, mapka dojazdu, cokolwiek?

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

3 godziny temu, odys napisał:

A nie dasz rady dorzucić jakiś content na główną? Coś o firmie, historia, opis okolicy, mapka dojazdu, cokolwiek?

Szczerze niebardzo. Coś tam próbowałem dodać ale nie wygląda to zbyt estetycznie po prostu. Mapka odpada, bo i domki i pokoje znajdują się w różnej lokalizacji. Mógłbym nałożyć jakiś krótki tekst na grafike ale musiałbym to zrobić w gimpie czy photoshopie więc i tak dalej całość występowałaby jako jpeg. 

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności