Skocz do zawartości

[info] ZUS Mała działalność gospodarcza przesunięta o rok

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nigdy nie zdarzyło mi się, żebym nie dostał się do lekarza jak musiałem (pediatra, pierwszy kontakt). Zarówno ja, żona jak i dzieci. Jak zdarzy się taka sytuacja że nie ma faktycznie miejsca to czekam do 18 i jadę na dyżurną przychodnię. Testowane wiele razy. We Wrocławiu jest ich kilka, nie ma najmniejszego problemu się tam dostać. Nie wiem jak wygląda to w mniejszych miejscowościach.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

17 minut temu, bori79 napisał:

Jak zdarzy się taka sytuacja że nie ma faktycznie miejsca to czekam do 18 i jadę na dyżurną przychodnię.

Słowo klucz ,,czekam,, skoro płacę składki to nie powinno mieć miejsca że od rana mam czekać do 18 aby pojechać do dyżurnej przychodni.Powinno być tak: Nie ma miejsca w przychodni = zamawiam lekarza z wizytą domową, a ZUS (konkretnie NFZ) płaci mu za tą wizytę, przecież jestem ubezpieczony więc należy mi się z ubezpieczenia zwrot kosztów.

Jak to dobrze że można czasem pomarzyć .........

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

To byłaby bajka co piszesz :) jednak nie mam tak rozbudowanych oczekiwań :PNie stanowi dla mnie problemu poczekanie kilku godzin na wizytę. Podejrzewam jednak że w małych miejscowościach już tak przyjemnie nie jest. System jest niewydolny i co do tego chyba każdy się zgodzi.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Dnia 3.06.2017 o 09:23, Finan napisał:

Wcale nie żartuję, kilka razy miałem sytuację że jutro bo dziś dzieci zdrowe, np. na badania przed szczepieniami i wtedy chorych nie przyjmują.

Dwa razy w roku można za free zmienić placówkę/lekarza, może czas to zrobić a nie marudzić, że źle.

To, że w jednym miejscu jest lipa nie znaczy, że tak samo jest gdzie indziej.

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Ale ja wcale nie marudzę, piszę po prostu jakie są realia.Tak, zmieniałem już w tamtym roku i w tym także, może mam pecha.Często jest tak że po prostu odmawiają rejestracji bo nie ma numerków, a to dziś dzieci zdrowe, a to inny powód.Jest to nagminne aczkolwiek nie powinno tak być.Prosty przykład, wizyta u pediatry z córką, lekarka dała antybiotyk, ale powiedziała że jak się nie poprawi do wieczora to do szpitala.Wypisała oczywiście skierowanie.Nie poprawiło się, a wręcz przeciwnie.Pojechaliśmy na izbę przyjęć, a tam usłyszałem że nie wiadomo czy przyjmą dziś bo nie mają miejsc, a lekarz z izby przyjęć stwierdził że jak córka ma kaszel to nie tragedia, bez żadnych badań, nawet na skierowanie nie spojrzał.

Nie sądzę że tak powinna działać prawidłowo opieka zdrowotna, szczególnie że wtedy córka miała 12 miesięcy.Acha, przyjęli o 12 w nocy ostatecznie.

mały ZUS na pewno będzie dobry dla osób "sporadycznie" prowadzącą działalność lub zaczynających. 

A co do lekarzy to praktycznie i tak płaci się prywatnie...

Zmienić łatwo powiedzieć, ale przeważnie wybiera się między dżumą a cholerą, a jak jest gdzieś fajny lekarz to za daleko na normalne wizyty i jest oblegany przez pacjentów.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Ten mały zus to jakaś fikcja skoro ma to być liczone od przychodu, a nie dochodu.Co to jest w tych czasach 5 tyś. przychodu?, a gdzie koszty jakiegoś najtańszego lokalu innych rzeczy?

Przecież byle jaka fryzjerka ma dziennie z 200-300 zł (jak nie lepiej) przychodu więc przekroczy w skali miesiąca.

5000 zł ale dochodu to jeszcze tak, a nie przychodu.

Co do odmowy rejestracji czy wykonania badań praktycznie zawsze działa prośba aby odmowę dali na piśmie - nagle wszystko staje się możliwe.

Mały zus dla zaczynających jest przez 2 lata, obliczanie podstawy na bazie przychodu jest parodią - jeśli kupujesz w mies. towar za 5000, sprzedajesz za 6 to dochodu masz 1000 (pomijam inne koszty) a nie 5000 ale na mały zus się nie łapiesz bo nie jesteś małą działalnością mimo iż na składki z dochodu kasy nie starczy :D No ale widać można przyjąć, że budka sprzedająca kanapki pod szkołą to już korporacja ;) Dziwne tylko, że na tym forum się tym zajmujecie jako udogodnieniem dla działalności.

1 godzinę temu, Finan napisał:

Ale ja wcale nie marudzę, piszę po prostu jakie są realia.Tak, zmieniałem już w tamtym roku i w tym także, może mam pecha.

Realia masz takie, że możesz sobie wybrać placówkę prywatną, która m podpisana umowę z NFZ. 

https://zip.nfz.gov.pl/GSL/GSL/POZ

Nie liczcie na żadne ulgi gdy rząd szuka kasy.

Godzinę temu, piotr.k napisał:

ziwne tylko, że na tym forum się tym zajmujecie jako udogodnieniem dla działalności.

Jakie biznesy takie ulgi. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@Finan
Wiele zależy od przychodni do której chodzisz. Każda przychodnia rządzi się innymi prawami. Generalnie te państwowe są o du obić, w prywatnych jest dużo lepsza obsługa.

A co do numerków - lekarz w POZ nie ma płatne od pacjenta tylko od godziny więc przyjęcie dodatkowego pacjenta to tylko dobra wola lekarza lub brak dobrej woli. Jeżeli w Twoim POZ pracują lekarze którzy słysząc że masz dziecko chore odmawiają do zmień POZ o ile masz taką możliwość ;)

Cóż w moim przypadku to jakbym miał na rezonans czekać z NFZ-u to bym w 2019 roku go miał zrobionego ale składki każdy płaci. A co śmiesznie prywatnie mam termin na jutro :P

Początkujący pozycjoner, który zaczyna karierę :D Rzucony chyba na głęboką wodę mam nadzieje, że się w niej nie utopię. Zapraszam na jedną ze stron którą się zajmuję. Może akurat wy potrzebujecie materiałów korkowych :D Tutaj! Tutaj! lub Tutaj !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności