Skocz do zawartości

[info] ZUS Mała działalność gospodarcza przesunięta o rok

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś przerabiałem w szpitalu jak twierdzili, że nie mogą zrobić jakiegoś badania mojej mamie bo po prostu takich nie wykonują i to może zrobić tylko prywatnie. Po wizycie w kilku okienkach nikt nie był w stanie tego napisać i trafiłem do ordynatora, który ostatecznie umówił badanie na za 2 dni. Kosztowało mnie to mniej niż godzinę kategorycznego twierdzenia, że maja mi dać informację na piśmie.

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
20 godzin temu, piotr.k napisał:

Kiedyś przerabiałem w szpitalu jak twierdzili, że nie mogą zrobić jakiegoś badania mojej mamie bo po prostu takich nie wykonują i to może zrobić tylko prywatnie. Po wizycie w kilku okienkach nikt nie był w stanie tego napisać i trafiłem do ordynatora, który ostatecznie umówił badanie na za 2 dni. Kosztowało mnie to mniej niż godzinę kategorycznego twierdzenia, że maja mi dać informację na piśmie.

Następnym razem spróbuje im pogrozić jak nie będą mi chcieli rezonansu machnąć od ręki :P

Początkujący pozycjoner, który zaczyna karierę :D Rzucony chyba na głęboką wodę mam nadzieje, że się w niej nie utopię. Zapraszam na jedną ze stron którą się zajmuję. Może akurat wy potrzebujecie materiałów korkowych :D Tutaj! Tutaj! lub Tutaj !

• 1 miesiąc temu...

Mały ZUS będzie dobrym rozwiązaniem dla małych działalności, które jednak nie bazują na obrocie towarami - np. taki szewc, czy facet, który zajmuje się naprawą maszyn do szycia, ostrzeniem noży. Mały ZUS może być także odpowiedni dla usług typu "złota rączka", czyli wszędzie tam gdzie koszty zredukowane są do minimum i głównie świadczy się drobne usługi.

Weźmy np, kogoś kto zajmuje się dodawaniem ogłoszeń w internecie. Jego kosztem jest posiadać komputer i dostęp do sieci. Taki ktoś będzie mógł np. zarobić i pokazać swój dochód w wysokości 5 tys zł miesięcznie, zapłaci od tego mały ZUS i trochę podatku, ale nie będzie musiał już kryć się i robić na czarno.

Moim zdaniem jest to jakieś rozwiązanie, aby niektórych zachęcić do wyjścia z szarej strefy, która niestety istnieje.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

@up, szara strefa to przede wszystkim roboty bez faktury wykonywane przez legalne firmy i zatrudnianie na minimalną pensję a reszta pod stołem. To spora skala - budownictwo, transport... Cóż, jesteśmy gdzie jesteśmy i bez kombinacji trudno prowadzić DG.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Dnia 14.07.2017 o 04:05, Nikonem napisał:

@up, szara strefa to przede wszystkim roboty bez faktury wykonywane przez legalne firmy i zatrudnianie na minimalną pensję a reszta pod stołem. To spora skala - budownictwo, transport... Cóż, jesteśmy gdzie jesteśmy i bez kombinacji trudno prowadzić DG.

Jest trudno, ale jest to koło zamknięte niestety. Firmy legalnie działające, które nie wykonują tzw. robót bez faktury muszą konkurować z innymi. W konsekwencji przestają się być konkurencyjne cenowo, bo we wszystkich narzutach muszą uwzględniać płacony podatek. Inaczej trochę jest tam, gdzie świadczymy nasze usługi dla dużych firm, które nie zamówią towaru czy usługi bez faktury. Według mojej opinii należy wszystkich "wsadzić" na VAT, ale zmniejszyć obciążenia stałe. Gdy większość firm będzie płatnikami podatku VAT wówczas nie będą chcieli zamawiać bez VAT. ZUS jednak powinien zostać rozwiązany :) sam bym już sobie odłożył na swoją starość i przeżyłbym ją ze dwa razy.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności