Skocz do zawartości

Problem z mapą witryny - SEO Yoast

matizzz5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam stronę postawioną na wordpressie. Korzystam z seo yoast. Chciałem dodać mapę witryny do GSC.  Skopiowałem z yoast'a adres sitemapy (domena.pl/sitemap_index.xml/), jednak po wklejeniu go do GSC pojawia się błąd:

"Mapa witryny wydaje się być stroną HTML. Zamiast tego należy użyć obsługiwanego formatu mapy witryny."

Oczywiście sam komunikat jest dla mnie zrozumiały, ale z tego co wyczytałem to yoast sam tworzy sitemape i nie trzeba nic konfigurować ręcznie. No ale niestety wygląda na to, że chyba jednak nie. Byłbym wdzięczny jakby ktoś podpowiedział co należy zrobić aby mapa witryny była skonfigurowana poprawnie? Gdzie ewentualnie robię błąd? Z góry dzięki!

8 minut temu, Moriarty napisał:

Jak sam wchodzisz na sitemap to dziala dobrze?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Z tego co teraz zauważyłem na FTP w ogóle nie ma sitemapy. Tak jakby się nie wygenerowała, więc po wejściu na domena.pl/sitemap_index.xml wyświetla się po prostu strona główna mojej strony. Z kolei na innej mojej stronie wyświetla się błąd 404 więc też tej sitemapy tam nie ma.

• 7 miesięcy temu...

Witam

Mam to samo, zrobiłem jak w opisie Moriarty ale niestety nie pomogło. Wyłączyłem generowanie mapy w Yoast, zainstalowałem google sitemap xml, ale po jej dodaniu do narzędzi google również wyrzuca ten sam błąd. Jedyne co udało mi się zrobić i zadziałało to wygenerowanie sitemapy przez https://www.xml-sitemaps.com/ ale to nie jest rozwiązanie na stałe bo ta mapa nie będzie się aktualizowała. Może ktoś coś??

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności