Skocz do zawartości

Jak działa linkowanie do strony

AEZEET

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem się zapytać o linkowanie. O to jak ono działa. Jakie warunki muszą być spełnione aby link był dobry i dał pozytywny efekt na stronie. Czy wystarczy mieć link na stronie gotowego do wejścia oczywiście z ustawionym followaniem dla robotów. Czy może jest jednak inna metoda coś czego nie wiem a jest wymagane by takowy link był widzialny dla robotów, i pozytywnie przyczynił się do jej pozycjonowania. Czy link może negatywnie wpłynąć na stronę w sensie czy może zaszkodzić jej pozycjonowaniu. Nie myślę tu o spamie linków tylko czy pojedynczy link może jej zaszkodzić. Jak mogę sprawdzić czy link był wartościowy za pomocą jakich narzędzi mile widziane darmowe płatne też przyjmę. I przede wszystkim jak linkować. Czy powinienem szukać jakiś forum na które mogę je wrzucić czy może jednak powinienem pisać do firm by wymienić się link za link. No i jak sprawdzić czy takowa strona będzie wartościowa do takiej operacji.

Początkujący pozycjoner, który zaczyna karierę :D Rzucony chyba na głęboką wodę mam nadzieje, że się w niej nie utopię. Zapraszam na jedną ze stron którą się zajmuję. Może akurat wy potrzebujecie materiałów korkowych :D Tutaj! Tutaj! lub Tutaj !

Osobiście przy decyzji czy dany link jest "dobry" czy "niedobry" (potencjalnie toksyczny) wykorzystuję narzędzia semstorm/senuto. Wskaźniki majestica czy ahrefsa są ich wskaźnikami, nie muszą mieć pokrycia z algorytmem Google, a jeżeli strona na której chcemy umieścić link jest obecna dla X fraz w TOP 10/TOP 50, a na wykresie widoczności nie widać żadnych gwałtownych spadków, to można spać spokojnie. Wydaje mi się, że jest to logiczne rozwiązanie.

19 minut temu, MKucinski napisał:

Wydaje mi się, że jest to logiczne rozwiązanie.

Masz rację jest logiczne. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie. Jak znajdujesz takie strony, na których linkujesz ? Są to zwykłe fora blogi czy jednak masz jakiś sprawdzony sposób na to ?

Początkujący pozycjoner, który zaczyna karierę :D Rzucony chyba na głęboką wodę mam nadzieje, że się w niej nie utopię. Zapraszam na jedną ze stron którą się zajmuję. Może akurat wy potrzebujecie materiałów korkowych :D Tutaj! Tutaj! lub Tutaj !

W znajdowaniu miejsc na umieszczenie linka akurat nie ma większej filozofii, trzeba je sharvestować i nauczyć się robić dobre footprinty. Jak odpowiednio wykorzystasz operatory wyszukiwania, to bez problemu znajdziesz swoje własne miejsca. Najłatwiej chyba zacząć szukać wordpressów z możliwością dodania komentarza z linkiem (nofollow), potem pójdzie Ci z górki.

7 godzin temu, AEZEET napisał:

. Jakie warunki muszą być spełnione aby link był dobry i dał pozytywny efekt na stronie.

Aby był pozytywny efekt strona na której zamieszczony jest link musi brać udział w rankingu.

czy pojedynczy link może jej zaszkodzić

Nie.

Jak mogę sprawdzić czy link był wartościowy za pomocą jakich narzędzi mile widziane darmowe płatne też przyjmę.

Musisz pamiętać, że wszystkie narzędzia to subiektywna ocena ich autorów a google swoje. To są jakieś ogólne informacje, które mogą być błędne.

No i jak sprawdzić czy takowa strona będzie wartościowa do takiej operacji.

Tak jak pisałem powyżej. Strona, która uczestniczy w rankingu. Od razu wyjaśniam, że to co innego niż strona zaindeksowana.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

3 godziny temu, MKucinski napisał:

W znajdowaniu miejsc na umieszczenie linka akurat nie ma większej filozofii, trzeba je sharvestować i nauczyć się robić dobre footprinty. Jak odpowiednio wykorzystasz operatory wyszukiwania, to bez problemu znajdziesz swoje własne miejsca. Najłatwiej chyba zacząć szukać wordpressów z możliwością dodania komentarza z linkiem (nofollow), potem pójdzie Ci z górki.

Podłącze się pod temat. Zaczynam swoją przygodę z SEO i staram się pozycjonować stworzoną przeze mnie niedawno stronę domków letniskowych nad naszym polskim morzem. Właśnie też mam dylemat jeśli chodzi o linkowanie. Szukałem różnych forów/blogów turystycznych itp. aby tam umieścić odnośnik do mojej strony. Tylko obawiam się, że może to zostać uznane za zwykłą reklamęi będzie usuwane. Może być ciężko będzie napisać jakiś merytoryczny post/komentarz na dany temat (np. podróże w polsce) zamieszczając tam link do swojej strony. I tak właśnie miałem prosić o jakieś drobne podpowiedzi, w którą stronę powinienem zmierzać.

Tak naprawdę żadnym narzędziem nie ocenisz czy dany link jest "dobry" czy "zły", to możesz sprawdzić tylko testami przykładając te linki na testowe domeny.

Moim zdaniem każdy pojedynczy link może pomóc lub zaszkodzić stronie, zależy oczywiście jak przyłożony i jaki jest obecnie profil strony. Źle przyłożony link do strony o słabym profilu linków może zaszkodzić.

21 godzin temu, MKucinski napisał:

trzeba je sharvestować i nauczyć się robić dobre footprinty.

Chciałbyś może rozwinąć temat footprintów ? Zainteresowałem się i poczytałem troche na ten temat ale dalej dużo nie rozumiem miło by było jakbyś przytoczył coś więcej. 

Dobre footprinty pozwolą Ci znaleźć listę stron których tematyka jest zbliżona do Twojej strony i na której jest szansa na umieszczenie linka

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

20 godzin temu, odys napisał:

Dobre footprinty pozwolą Ci znaleźć listę stron których tematyka jest zbliżona do Twojej strony i na której jest szansa na umieszczenie linka

No dobrze ale jak to się robi jak się footprintuje jak to wyszukać dasz jakąś wskazówkę ? 

jak to wyszukać

Niektórzy świadczą usługi harvestu linków tutaj na forum. Najprościej jest kupić bazę "surowych" linków i przesiać ją sobie pod kątem np. własnych parametrów tematycznych itd.

Użytkownik @okazwłoka sprzedaj w abonamencie dostęp do harvestera online:

https://freshscraper.i4a.pl

Z taką ilością linków będziesz mieć co robić. ;-)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności