Skocz do zawartości

Czy warto zabierać się za pozycjonowanie takiej strony? (frazy finansowe)

Yuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam dwie strony, tematyka finansowa, promuję je w dosyć specyficzny autorski sposób, i zarabiam na tym trochę sporo ponad 2000 zł netto na miesiąc właściwie nic nie robiąc (hehe wiem jak to brzmi ale to prawda), i cały czas się rozkręca. Chciałbym mieć jednak stronę z prawdziwego zdarzenia, i zawsze podobały mi się różnego rodzaju porównywarki i rankingi z których sam często korzystam. Jako że frazy finansowe są bardzo trudne, nie zamierzam pozycjonować moich stron o chwilówkach, wydaje mi się jednak że znalazłem coś gdzie miałbym jakieś szanse.  Chciałbym stworzyć stronę z rankingiem kont osobistych, firmowych i oszczędnościowych, i jako bonus dodać dział "jak zarabiać na bankach" bo mam pomysł na ebookiem z pewnymi rozwiązaniami na oszczędzanie na bankach którego nie oferują konkurencyjne strony, a jeśli chodzi o rankingi stron również mam pomysł na pewien element którego nie oferują konkurencyjne strony, a który moją stronę zrobiłby znacznie bardziej użyteczną niż tamte. Czyli chciałbym zrobić coś mniej więcej takiego jak "najlepsze konto(kropka)pl". Oczywiście domena nowa, więc pozycjonowanie od zera, ale będzie to indywidualny szablon WP z wtyczkami SEO więc bardzo dobra optymalizacja strony, zamierzam też dodać bardzo dużo tematycznych artykułów bo mam na to odłożone pieniądze, więcej, lepszych i dłuższych niż u konkurencji.

Wybrałem sobie następujące frazy:

w jakim banku konto  1330000
najlepsze konto osobiste  1040000
najlepsze konto bankowe  885000
konta bankowe ranking  500000
konto osobiste ranking  381000
najlepsze konto oszczędnościowe    309000
konto oszczędnościowe ranking  184000
ranking kont osobistych  149000
ranking kont bankowych  107000
ranking kont oszczędnościowych  78500
ranking kont firmowych  53900

Czytałem na temat wyceny fraz, ale ciężko mi to oszacować czy zabierać się za to, niektóre z domen w TOP10 mają do 20 BL na domenę według SeoQuake i tak są w TOP10, niektóre mają kilkaset tysięcy i też są.. pewnie chodzi o jakość linków, interesują mnie frazy do 500000, oczywiście nie wszystkie ale wybrałbym jakieś 2-3, jeśli jednak takie pozycjonowanie kosztuje na to z 3000-5000 na miesiąc to nie mogę jeszcze sobie na to pozwolić i daruję sobie.

Na podstawie waszego doświadczenia, bez jakiś szczegółowych analiz, czego mogę spodziewać się z nową stroną i domeną na WP na takie frazy ?

P.S wszystkie z tych fraz mają według planera 1000-10000 wyszukiwań miesięcznie, konkurencja najczęściej średnia lub wysoka.

Pozdrawiam.

@Yuri

Zaczynając od zera w tej branży na wiele nie możesz sobie pozwolić - ja będziesz miał dobre teksty i za jakiś czas na poważniej za pozycjonowanie się weźmiesz - "coś tam ugrasz", głównie pod long tail zapewne. 

To, co widzisz z reff domains w topach, to nie wszystkie linki - niektórzy po prostu je w miarę skutecznie ukrywają, dlatego wydaje Ci się, że jest ich mniej.

Jeśli poważnie myślisz o tym, by "ugryźć tortu" - szykuj grube pieniądze lub... Grube działania ;)

Tego, że musisz się nastawić albo na długi czas pozycjonowania albo relatywnie krótko ze sporymi wydatkami na SEO.
Nie rozumiem co za liczby podaleś do fraz - ilośc znalezionych stron w google? Nie ma to żadnego odzwierciedlenia co do konkurencji pod względem SEO. Proponuje poświęcić sporo czasu na analizę fraz ale obawiam się, że jeżeli konkurencję oceniasz po ilości wyników to będziesz miał z tym problem. Konkurencja w plannerze to konkurencja w reklamach więc też nie odzwierciedla faktycznego stanu. Coś tam pokazuje ale raczej jak to w reklamach wygląda. Optymalizacja Wordpressa to nie tylko wtyczki a także praca z szablonem i tekstami. Co do linków - jak ktoś ukrywa to programy Ci nie pokażą ale to logiczne skoro w TOP sa strony z ilościa linków rzędu kilkuset tys. to nikt na piękne oczy nie wbił.
Reasumujac -odpowiednie frazy, content, optymalizacja, wartość dodana od Ciebie no i linki.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za informacje i sugestie.

@Moriarty tak chodziło mi o ilość znalezionych stron w google, wiem że ilość wyników nie zawsze mówi o trudności, np. „chwilówki” ma 1640000 , niby nie jakoś strasznie dużo, a jest pewnie kosmicznie trudna i to względem tych fraz co ja wybrałem. Zgadzam się nie zawsze konkurencja w reklamach jest dokładnie taka sama jak w serpach, ale wydaje mi się że jak w adwords mam od 10 zł za klik to znaczy fraza taka sama do pozycjonowania jest.

Ok więc odpuszczę sobie te frazy na razie w takim razie, bo chyba mnie nie stać. Zrobię jednak tą stronę, ale poszukam jakiś bardziej niszowych sensownych fraz, świetnie zoptymalizuję pod nie stronę i treść artykułów, i może będę linkował bezpośrednio artykuły pod konkretne frazy z nimi związane a nie główną stronę, może tak łatwiej i szybciej coś wskoczy za jakiś czas? A główną stronę tylko czystymi linkami i brandowymi będę robił + trochę tych fraz co wymieniłem w pierwszym poście na które i tak nigdy nie wejdę do TOP10 ale dla google będzie to pewnie bardziej wiarygodnie wyglądać wtedy. I nastawię się na long tail jak piszecie, widzę że jest sporo 2-4 wyrazowych frazy które tworzą masę różnych wariancji bo ludzie dopisują do nich różne rzeczy, więc może coś uda ... za 2,3 lata hehe.

Zamierzałem wykupić pakiety linków z zamkniętych zaplecz tematycznych w sklepach seo, ale też tylko tematyczne związanych a nie ogólnych, czyli nie jakieś precle, katalogowanie, multikody i tym podobny syf, i tak zrobię a jak się rozwinie trochę i złapie jakiś ruch strona to oddam komuś do pozycjonowania z firm TOP5 z frazy „pozycjonowanie” hehe (bo wiem że muszę być dobrzy). Bardzo mnie ciekawi ile oni sobie liczą za takie frazy, powiedzmy że jak strona już ma wiek, i jest w TOP100 na nie. 

Jak siedzisz w temacie to nie tylko szuka się rzeczy najlepszych - często top najgorszych też ma swoich zwolenników albo dlaczego nie zakładać konta w jakim banku. My Polacy mamy to do siebie że że jak nam wszyscy mówią o "najlepszych" top super wypasionych które musisz mieć to szukamy tych najgorszych których z pewnością mieć nie powinniśmy.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Ja moje konto znalazłem też poprzez ranking, a było na dole zestawień i nie polecane, a jest dla mnie idealne. A było na dole tylko dlatego że pewnie jest mała za nie prowizja to ląduje na dole hehe, może niektórzy wiedzą że tak to działa i też szukają po "najgorszych".

Na te frazy masz ogromną konkurencję, to jedne z najtrudniejszych fraz w Polsce, jak chcesz z nich zarabiać to daleka droga do sukcesu- przy świeżej domenie kilka lat ci zejdzie.

Ale jak masz chęci to śmiało, jeżeli ci się uda to za kilka lat co miesiąc będziesz miał sporo fantów.

@Zapleczak nie od razu Kraków zbudowano, i już mnie uświadomiliście że nie mam w sumie na co liczyć ale będę sobie jednak dłubał z tą stroną bo lubię prowadzić różne strony, i linkował linkami z tych sklepów seo, bo nie mam na razie innego pomysłu na linkowanie

@AdamBoganD wyszedłem z takiego założenia, że te firmy same siebie pozycjonują tym co sprzedają,  np. seosklep24 i siteseo, one są TOP2 na „sklep seo”  więc wydawało mi się że te firmy z TOP10 też sprzedają linki akceptowalnej jakości bo to działa ? a jak mówiłem nie mam innych raczej pomysłów, a jakieś publiczne precle, katalogi itp to samobójstwo. Co śmieszne, chłopaki od internetu są na 3 miejscu, a jeśli mogę zapytać to pod jakie frazy pozycjonowałeś? Może ich linki to nie ten kaliber na niektóre frazy :)

Mam jeszcze ciekawszy pomysł ale to pewnie nie wypali, otóż chciałem napisać do tych co lepszych firm pozycjonerskich czy jest taka opcja by na ich własnym zapleczu co pozycjonują klientom wykupić sobie dla siebie linki, oczywiście według ich zasad czyli odpowiedni profil strony i jej jakość żeby im nie zaszkodziło, czyli nie pozycjonowanie ale same linki, ale wątpię czy oni idą na coś takiego, przecież lepiej mieć kilkaset pln co miesiąc niż jak raz ktoś zapłaci za linki, chociaż to ich wsumie nic nie kosztuje

@Yuri, myśl, że ktoś Ci udostępni prywatne zaplecze jest dość naiwna. Generalnie jeśli masz chęć to wypróbuj te linki, będziesz miał wiedzę czy to działa czy nie. Gdybyś chciał pozycjonować jakieś proste regionalne frazki to może i by wystarczyło, ale przy komercyjnej finansówce raczej przepalisz kasę.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

13 godzin temu, Yuri napisał:

Mam jeszcze ciekawszy pomysł ale to pewnie nie wypali, otóż chciałem napisać do tych co lepszych firm pozycjonerskich czy jest taka opcja by na ich własnym zapleczu co pozycjonują klientom wykupić sobie dla siebie linki, oczywiście według ich zasad czyli odpowiedni profil strony i jej jakość żeby im nie zaszkodziło, czyli nie pozycjonowanie ale same linki, ale wątpię czy oni idą na coś takiego, przecież lepiej mieć kilkaset pln co miesiąc niż jak raz ktoś zapłaci za linki, chociaż to ich wsumie nic nie kosztuje

Po co będziesz tracił czas i pisał do tych największych firm SEO - jasne że by się zgodzili jakbyś rzucił parę baniek na stół.

Jak chcesz wydać kasę na linki to lepiej od razu skorzystać z whitepressa

Dnia 15.06.2017 o 12:03, Yuri napisał:

Oczywiście domena nowa, więc pozycjonowanie od zera, ale będzie to indywidualny szablon WP z wtyczkami SEO

I myślisz, że to da ci powera jak podtlenek azotu ? Sam  unikalny szablon nie ma większego znaczenia.

Dnia 15.06.2017 o 12:03, Yuri napisał:

z nową stroną i domeną na WP na takie frazy

Widzę, że przywiązujesz dużą wagę do tego, że będzie to na WP, ale to tez nie ma znaczenia. Sam CMS nie ma wpływu na pozycjonowanie

21 godzin temu, Yuri napisał:

otóż chciałem napisać do tych co lepszych firm pozycjonerskich

A jak je rozpoznasz... ;)

21 godzin temu, Yuri napisał:

czy jest taka opcja by na ich własnym zapleczu co pozycjonują klientom wykupić sobie dla siebie linki,

Opcja zawsze istnieje ... Pochodny  przykład z niebezpiecznik'a  i artykułu sponsorowanego przez ArubaCloud :

https://niebezpiecznik.pl/post/jak-uruchomic-wlasny-serwer-www-w-sieci-tor/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

No mają, bo mają treści i optymalizacje ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności