Skocz do zawartości

google nie widzi głównej strony, choć widzi podstrony

Bart_007

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dostał się na serwer to też ma pewnie dane do logowania do bazy bo są one w plikach na serwerze a dokładnie wp-config.php

• 3 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za sugestie.

Problem rozwiązałem poprzez postawienie stron na nowo, na nowym serwerze. Przy ograniczeniu wtyczek do minimum.

Był pomysł na zlecenie "czyszczenia" firmie zewnętrznej, ale ceny podchodzące pod 2000zł odstraszyły. Albo inaczej - nie stać mnie na taką usługę.

Ból polega na tym, że nie znam źródła infekcji. Wszystko zatem może się powtórzyć. 

Jestem o tyle mądrzejszy, że robię regularnie kopie zapasowe, więc w razie czego - kwestia odtworzenia. Same strony jakoś dynamicznie się nie zmieniają.

W zasadzie infekcji można było nie zauważyć. Strona się wyświetlała normalnie po wpisaniu adresu. Natomiast wyszukiwarki nie widziały strony głównej. Jeżeli ktoś się nie interesuje tym na co dzień ( po prostu ma stronę i tyle) to może przez lata nie mieć o tym pojęcia.

Jestem na tym forum od skoku do skoku wiec nie zagladalem do tego watku. Pytales jak sprawdzic czy jest cos z baza. Mozesz np. przez phpMyAdmina, ale pierwszy sygnal wlamania do bazy bedziesz mial kiedy w ustawieniach hostingu sprawdzisz sobie rozmiar bazy danych. Jesli jest nieproporcjonalnie duzy do zwyklego (np. normalnie masz pareset kilo do kilku mega a nagle urosnie do parunasty-parudziesieciu mega) to wiedz, ze cos sie dzieje. W takiej bazie umiescic mozna np. warezy, zdjecia, filmy i wtedy truche musi napuchnac... Raz mialem takie wlamanie, ze po postawieniu wszystkiego od nowa za kilka dni bylo to samo, ale wtedy zhackowali caly serwer hostingowy i bylo to na wszystkich serwisach tam hostowanych (ta firma juz nie zajmuje sie hostingiem).

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności