Skocz do zawartości

Local SEO - Lokalizacja w słowach kluczowych?

Noobishh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stawiam pierwsze kroki w SEO, buduję stronę dla wujka dentysty, jestem aktualnie na etapie wyszukiwania słów kluczowych i mam pewne wątpliwości. Jako iż wujek ma klinikę w Bydgoszczy to szukałem słów pod kątem stomatologii w tym mieście. Z keyword plannera wiem, że fraza "Stomatolog bydgoszcz" ma dużą częstotliwość wyszukiwań i dosyć przystępna konkurencje, ale zastanawiam się czy ten dopisek miasta nie jest aby zbędny biorąc pod uwagę, że strona jest dedykowana dla mieszkańców Bydgoszczy.

Z tego co się dowiedziałem to działa to w ten sposób, że jeżeli użytkownik wpisze w Google "stomatolog bydgoszcz" i jego adres IP pasuje do tej lokalizacji to wyświetli mu moją stronę jeżeli nawet będę rankować w samą frazę "stomatolog" a "bydgoszcz" będzie w samych danych kontaktowych i gdzieś tam w treści na stronie. Dobrze myślę?

Chodzi mi o to, że strasznie durno to wygląda jak chcę umieścić cokolwiek z dopiskiem lokalizacji. w top3 pod frazą "dentysta bydgoszcz" jest taki delikwent który wszędzie umieścił te słowa kluczowe z dopiskiem lokalizacji i mimo iż sie to sprawdza i strona jest an wysokiej pozycji to bardzo rzuca się w oczy, że strona została zoptymalizowana dla wyszukiwarek,a nie dla ludzi, opis gabinetu wygląda jak jakiś spam tekst i strasznie nieprofesjonalnie to wygląda.

Witam

Ile wujek zarabia na swoich usługach? Czy też pisze po forach z pytaniami jak zęby leczyć?

A wujek wie że typowa reklama w jego branży jest zakazana prawem?

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

9 godzin temu, Noobishh napisał:

mimo iż sie to sprawdza i strona jest an wysokiej pozycji to bardzo rzuca się w oczy, że strona została zoptymalizowana dla wyszukiwarek,a nie dla ludzi

A to ludzie czy wyszukiwarka ustala pozycje?

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Finanowi chodzi o to, że:

1. Wujek oferuję uslugę podczas gdy on (z Twoją pomocą) chce wiedzę za darmo. Czyli jego usługi płatne, pozycjonerów za darmo. Czy wujek doradzałby komuś za darmo jak naprawić samemu sobie zęby czy raczek odesłał do specjalisty?

2. W internecie jest sporo poradników za darmo dot. sposobów pozycjonowania.

3. Niektóre zawody nie mogą się reklamować.

https://lekarz.znanylekarz.pl/blog/o-zakazie-reklamy-dla-lekarzy

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

11 godzin temu, Noobishh napisał:

Chodzi mi o to, że strasznie durno to wygląda jak chcę umieścić cokolwiek z dopiskiem lokalizacji. w top3 pod frazą "dentysta bydgoszcz" jest taki delikwent który wszędzie umieścił te słowa kluczowe z dopiskiem lokalizacji i mimo iż sie to sprawdza i strona jest an wysokiej pozycji to bardzo rzuca się w oczy, że strona została zoptymalizowana dla wyszukiwarek,a nie dla ludzi, opis gabinetu wygląda jak jakiś spam tekst i strasznie nieprofesjonalnie to wygląda.

Sztuką jest zoptymalizować treść i stronę tak żeby była atrakcyjna dla internautów i wyszukiwarek.

Potrzeba sporo doświadczenia i wyczucia.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Interesujące w tym wszystkim jest to, że to jest miejsce na forum dla początkujących czyli osób szukających wiedzy. Więc doprawdy dziwne jest, że kolega zadaje takie pytanie i jak on w ogóle śmie-śmiać uczyć się seo i zadawać pytania.
Reklamy usług to inna sprawa, kolega po prostu zapytał się jak zadziała google w tej sytuacji i dziwne jest to, że zamiast krótkiej odpowiedzi dostaje "naukę" o tym, że nie powinien zadawać pytań na forum?

A ogólnie do tematu. Tak, dobrze myślisz i tak to powinno działać. Jednak jak widać komponowanie tytułów i opisów w stylu "Stomatolog bydgoszcz" działa bardzo mocno.
Przy dobrze zopytmalizowanej stronie (dla botów i ludzi) i dobrym "contencie" na spokojnie osiągniesz top3.

15 minut temu, Splatt28 napisał:

Przy dobrze zopytmalizowanej stronie (dla botów i ludzi) i dobrym "contencie" na spokojnie osiągniesz top3

Gwarantuję, że zabraknie nawet na top 15-20 :)

Pierwsze 10 wyników obstawionych będzie przez pf, firmy.net i inne

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

buduję stronę dla wujka dentysty, [...] Jako iż wujek ma klinikę

Chodzi mi o to, że strasznie durno to wygląda jak chcę umieścić cokolwiek z dopiskiem lokalizacji

No widzisz ... A według mnie jest to istotą lokalnego pozycjonowania, bo w SERP od razu widać, że będąc w Bydgoszczy możemy udać się do twojego wujka, który świadczy usługi w Bydgoszczy, a nie na pomorzu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1 godzinę temu, odys napisał:

A to ludzie czy wyszukiwarka ustala pozycje?

Na pierwszym miejscu stawiam na optymalizację treści dla ludzi bo co mi po samych odwiedzianch strony jak treść będzie odstraszać.

Godzinę temu, Moriarty napisał:

Finanowi chodzi o to, że:

1. Wujek oferuję uslugę podczas gdy on (z Twoją pomocą) chce wiedzę za darmo. Czyli jego usługi płatne, pozycjonerów za darmo. Czy wujek doradzałby komuś za darmo jak naprawić samemu sobie zęby czy raczek odesłał do specjalisty?

2. W internecie jest sporo poradników za darmo dot. sposobów pozycjonowania.

3. Niektóre zawody nie mogą się reklamować.

https://lekarz.znanylekarz.pl/blog/o-zakazie-reklamy-dla-lekarzy

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

1. Pisałem, że stawiam pierwsze kroki w SEO.  Nie próbowałem, ale stawiam, że nie tak łatwo bez żadnego doświadczenia znaleźć klienta który by mi za to zapłaci. Strona posłuży mi jako portfolio i jak zacznie przynosić efekty to wtedy mogę pomyśleć o jakieś formię zapłaty...

2. Oglądałem kursy odnośnie SEO i content marketingu na Lynda.com - Nigdy jednak nikt nie wyjaśnia wszystkiego stąd zadałem pytania odnośnie działania algorytmów Google przy wpisywaniu "keyword + location"

3. Robię stronę informacyjną umieszczając w treści popularne słowa kluczowe, nie wydaje mi się, że jest to zakazane prawem. Wielu dentystów z całego kraju z tego korzysta, nawet z reklamowania się w AdWords.

33 minuty temu, Splatt28 napisał:

Interesujące w tym wszystkim jest to, że to jest miejsce na forum dla początkujących czyli osób szukających wiedzy. Więc doprawdy dziwne jest, że kolega zadaje takie pytanie i jak on w ogóle śmie-śmiać uczyć się seo i zadawać pytania.
Reklamy usług to inna sprawa, kolega po prostu zapytał się jak zadziała google w tej sytuacji i dziwne jest to, że zamiast krótkiej odpowiedzi dostaje "naukę" o tym, że nie powinien zadawać pytań na forum?

A ogólnie do tematu. Tak, dobrze myślisz i tak to powinno działać. Jednak jak widać komponowanie tytułów i opisów w stylu "Stomatolog bydgoszcz" działa bardzo mocno.
Przy dobrze zopytmalizowanej stronie (dla botów i ludzi) i dobrym "contencie" na spokojnie osiągniesz top3.

A jak inaczej mam zdobywać wiedzę? słuchać bardziej doświadczonych, nie kwestionować ich wiedzy i nie zadawać pytań? Poziom odpowiedzi tu na forum, a na przykłady na forum moz to dwa inne światy.. Łatwiej było mi to jednak wytłumaczyć w języku polskim, bo w angielskim gramatyka inaczej funkcjonuje i dodawanie lokalizacji do słów kluczowych jest bardziej przyjazne dla oka.

Dziękuje za wyjaśnienie, tego oczekiwałem.

27 minut temu, Mion napisał:

No widzisz ... A według mnie jest to istotą lokalnego pozycjonowania, bo w SERP od razu widać, że będąc w Bydgoszczy możemy udać się do twojego wujka, który świadczy usługi w Bydgoszczy, a nie na pomorzu.

Tak, tylko trudno jest napisać treść trzymając się ściśle słów kluczowych z dopiskiem lokalizacji w tej postaci. Przejżałem strony które tak ściśle się tego trzymają i rzuca się w oczy "keyword stuffing". Dlatego załozyłem temat z pytaniem czy potrzebny ten dopisek lokalizacji skoro nawet jeśli mieszkańcy Bydgoszczy wpiszą samo słowo "stomatolog" to wyświetli im rezultaty najbliższe do ich lokalizacji.

Godzinę temu, Noobishh napisał:

A jak inaczej mam zdobywać wiedzę?  [...] Tak, tylko trudno jest napisać treść trzymając się ściśle słów kluczowych z dopiskiem lokalizacji w tej postaci.

Parafrazując: Tak, to jest jak ktoś, kto nie umie pływać w brodziku wyskakuje z łodzi na środku jeziora... Można się tylko dziwić, że ktoś kto prowadzi klinikę dentystyczną zleca tak ważne działania jak reklamę w internecie komuś, kto się na tym nie zna.

Domeny i hostingi sa tanie, więc proponuję Kup ich kilka i rób na nich eksperymenty.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zleca to ktoś kto działa w branży od lat, nie posiada aktywności w internecie bo nie narzeka na klientów. Zaproponowałem to ja sam, z myślą o mnie -mi przyda się praktyczne doświadczenie w SEO, a on odniesie z tego.. bądź co bądź korzyści. Prowadzę stronę i forum które mają tak silne zaplecze, że żadne działania SEO nie są potrzebne do utrzymania wysokiej pozycji, na nich sobie trochę "eksperymentuje", z samym SEO to można chyba wywnioskować z tego co pisałem, że wiem tyle ile się dowiedziałem od innych, nie mam wiedzy praktycznej więc tak.. nie znam się. We wszystkim co w życiu robie, lepsze efekty przynosi mi praktyka, a nie pogłębianie samej wiedzy teoretycznej.

Widzę, że Ci "doświadczeni" tu na forum raczej są tutaj żeby się dowartościować, niżeli pomagać początkującym...

16 minut temu, Noobishh napisał:

Widzę, że Ci "doświadczeni" tu na forum raczej są tutaj żeby się dowartościować, niżeli pomagać początkującym...

Więc zadaj konkretne pytaniem, a nie oczekuj ogólnej recepty na sukces!

Tak, tylko trudno jest napisać treść trzymając się ściśle słów kluczowych z dopiskiem lokalizacji w tej postaci.

Zapewniam Cie, że NIE JEST to trudne.

Prowadzę stronę i forum które mają tak silne zaplecze, że żadne działania SEO nie są potrzebne do utrzymania wysokiej pozycji

Skoro posiadasz tak sile zaplecze to chyba ściemniasz że:

Stawiam pierwsze kroki w SEO

Zrozum jedną ważną rzecz, Ci "doświadczeni" aby uzyskać wiedzę na zadane przez Ciebie pytanie włożyli x własnych PLN-ów i y godzin swojego czasu by dojść do jakiś tam wniosków.

Liczysz, że teraz przekażą Ci tą wiedzę PRO-BONO Bo chciałbyś spróbować pomóc wujkowi?

Jestem niemowlakiem SEO ale powiem Ci, że:

Z tego co się dowiedziałem to działa to w ten sposób, że jeżeli użytkownik wpisze w Google "stomatolog bydgoszcz" i jego adres IP pasuje do tej lokalizacji to wyświetli mu moją stronę jeżeli nawet będę rankować w samą frazę "stomatolog" a "bydgoszcz" będzie w samych danych kontaktowych i gdzieś tam w treści na stronie. Dobrze myślę?

Źle myślisz.

Jak chcesz wybić stronę wujka - użyj swojego silnego zaplecza - podlinkuj stronę wujka i będzie tak mocna pozycja jak mocne jest Twoje zaplecze.

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności