Skocz do zawartości

Wszytko na raz, czy po trochu

mors

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od około miesiąca dokonuję dość gruntownych zmian w serwisie którym się opiekuje. Poprawek nazbierało się dużo i zastanawiam się nad tym w jakim trybie je wprowadzać - wszystkie na raz, czy po trochu. Ale po kolei.

Jakiś czas temu napisałem sobie plan działania:

1. Zmiana z HTML 4.01 na XHTML 1.0 Transitional [ukończone i wprowadzone]

2. Uzyskanie zgodności z validator.w3.org [ukończone i wprowadzone]

3. Odchudzanie grafiki i inne pierdoły [ukończone i wprowadzone]

(tu dowiedziałem się o istnieniu seo)

3. Otymalizacja SEO

- przejście z table na div [ukończone w 80%]

- zmniejszenie rozmiaru kodu html [ukończone w 70%]

- unikalne pola description, title, i keywords [ukończone w 90% ]

- używanie na stronie nagłowków h1, h2 i h3 [ukończone w 80%]

- usunięcie elementów nawigacyjnych wymagających javascript [ukończone w 100%]

- zamiana linków na „przyjazne” zawierające słowa kluczowe [ukończone w 20%]

- zmniejszenie liczby linków wewnętrznych o innym adresie prowadzących do tej samej strony [ukończone w 60%]

- zakupienie linków [0%]

(jeśli zapomniałem o czymś ważnym to pliz, dajcie znać)

Uwagi

- każda strona osiągalna jest pod starym i nowym adresem

- zmiany są niewidoczne dla użytkowników, zmieniam tylko ‘bebechy’

Niektóre rzeczy ukończę za tydzień, inne za miesiąc czy dwa. Dlatego zastanawiam się, czy czekać aż zrobię wszystko, czy wprowadzić to co już mam ukończone a resztę potem.

Macie doświadczenia jak google traktuje strony w ‘permanentnej budowie’?

I jeszcze jedna rzecz, na ile ważny dla googla jest rozmiar strony. Zmniejszyłem rozmiar generowanego html’a średnio o 52% (testowałem dla 10 000 losowo wybranych stron).

Czy ma to jakiś _widoczny_ wpływ na pozycję w wyszukiwarkach? Jeśli nie, to dalszą ‘grzebaninę’ sobie po prostu daruje i skupie się na czymś innym.

--

Serwis sportowy s24.pl. Sportowcy, wywiady, sportowe galerie i aktualności.

Możesz dla testów wprowadzać w pewnych odstępach czasowych.

Jeżeli zależy Ci na czasie, to rób wszystko na raz

Z tego co widzę, to wszystkie przemiany jakie planujesz powinny być raczej pozytywnie odczytane przez Google, więc więcej odwagi ;)

- zakupienie linków [0%]
- nie zapomnij też o katalogowaniu
Uwagi

- każda strona osiągalna jest pod starym i nowym adresem

- uważaj na duplicate content

I jeszcze jedna rzecz, na ile ważny dla googla jest rozmiar strony. Zmniejszyłem rozmiar generowanego html’a średnio o 52% (testowałem dla 10 000 losowo wybranych stron).

Czy ma to jakiś _widoczny_ wpływ na pozycję w wyszukiwarkach? Jeśli nie, to dalszą ‘grzebaninę’ sobie po prostu daruje i skupie się na czymś innym.

Powinno nieco przyspieszyć indeksację, do tego przyspieszy ładowanie się strony użytkownikom - dobra rzecz ;)

jeżeli jest taka możliwośc to zrób przekierowanie ze starych adresów na nowe z mod_rewrite - wtedy nie stracisz odwiedzających wchodzących na podstrony z wyszukiwarek, jak i szybciej wyindeksują się stare, a zaindeksują nowe podstrony,

jeżeli stara wersja serwisu była kompletnie niezoptymalizywana, wejśc na podstrony było niewiele to chyba nic do stracenia nie masz :D rób jak jest Ci wygodniej... także nie wiemy, na jakiej jesteś pozycji teraz, więc czego właściwie się boisz,

wprowadz poprawki, będzie o wiele lepiej, co do odwiedzalności strony poprzez wejścia z wyszukiwarek...

Napewno te zmiany wyjdą Ci na dobre :D Wiem po sobie jak jak zmieniłem engine strony. Było zrobione wszystko od nowa i zmiana całego systemu trwała jeden dzień. Efekty zaczęły być widoczne jak google zindeksowało nowe podstrony. Staty podskoczyły o jakieś 500 %

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

każda korzystna zmiania, a szczególnie ta która oprócz google (a może przede wszystkim) uwzglęnia uzytkowników jest w konsekwencji korzystna o czym napisałem przed chwilą również w innym poście:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...st&p=206444

Użytkownicy zyskają w sumie najwięcej: mniej zbędnej grafiki, 2x mniejszy html, nawigacja bez js itd.

Tylko aby mogli to docenić muszą najpierw być :)

Dziękuje wszystkim za uwagi i wracam do kodowania, bo jeszcze mi duuużo zostało do końca. Podjąłem decyzję, że poczekam z wprowadzeniem zmian, jak już zrobię wszystko. Zapewne po drodze jeszcze się czegoś nauczę/dowiem.

Z całą pewnością będę jeszcze męczył użytkowników tego forum na innych wątkach.

Pozdrawiam wszystkich

--

Serwis sportowy s24.pl. Sportowcy, wywiady, sportowe galerie i aktualności.

dokładnie na niektore frazy szczególnie tej mniej oblegane mozna strone o tresci "ble ble" wybic do góry to TOP 10

kwestia optymalizacji strony jest to rzecz waznai wydaje mi sie ze takie strony łatwiej wybic go góry a wiec zycze powodzonka i jak najszybszego ukonczenia prac.

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

• 3 miesiące temu...

1. Czy jesli w TITLE i DESCRIPTION umieszcze jeden wyraz (taki sam)

to czy bedzie to mialo lepsza sile przebica w wyszukiwarkach od

2. w TITLE i DESCRIPTION umieszcze np. 5-10 wyrazow (title=description) ?

Ktora opcja (1 czy 2) bedzie wyzej w wyszukiwarkach (zakladajac ze wyraz szukany jest taki sam jak title=description) ?

Zastanawiam sie czy warto taki manewr zastosowac na podstronach (kazda podstrona to inne haslo), bo do strony glownej to raczej description powinien byc dluzszy.

Czy warto cos takiego robic ?

---

Czy jesli na podstronie zaloze dziel linki i umieszcze tam duzo linkow do innych stron to czy w wyszukiwarkach spadnia wszystkie strony danej domeny czy tylko strona gdzie sa umieszczane linki ?

Pozwolę sobie mieć pytanie i sugestię.

- usunięcie elementów nawigacyjnych wymagających javascript

Ktoś badał czy to pomaga ?

- zmniejszenie liczby linków wewnętrznych o innym adresie prowadzących do tej samej strony

Chyba chodziło Ci o anchor. :)

Moje ulubione radio internetowe.

Pozdrawiam.

Maćko, pewnie nie o anchor a na przyklad o rezultat mod-rewrite.

adres.pl/?lang=pl&id=5 moze prowadzic w to samo miejce co adres.pl/pl,5.html

Jesli na stronie czesc adresow bedzie w wersji 1 a czesc w wersji 2 i beda prowadzic w to samo miejsce to wyszukiwarki moga sie troszke gubic.

Czy usuniecie nawigacji w JS pomaga? Roznie to bywa. Na jednej stronie moze znacznie pomoc, na innej bez roznicy. Na pewno to nie zaszkodzi... no chyba, ze zamienisz JS na flash :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności