Skocz do zawartości

Pozycjonowanie jest (prawie) dla każdego

mrtn

Rekomendowane odpowiedzi

Taki trend na zatrudnianie "humanistów" do SEO bierze się z oszczędności. Wymagania na stanowisko SEO to często lekkie pióro, znajomość jakichkolwiek podstaw html i chęć do nauki. A jak sam zauważyłeś, humanistów bez pracy nie brakuje, dlatego stawka za godzinę spada. Nie ma co winić humanistów, oni też pewnie woleliby pisać czy uczyć w szkołach, niż siedzieć przed kompem. Choć to zależy kogo spytasz ;)

• 4 tygodnie później...

Witam, bardzo ciekawy wątek.

Mam dwa pytania:
1) Skuteczność katalogów - czy nadal jest to wartościowy sposób pozycjonowania strony ?

2) Certyfikat SSL - jaki wpływ na pozycjonowanie może mieć brak owego certyfikatu na stronie ? Niedawno google zaczął wyświetlać komunikat "Połączenie nie jest prywatne. Hakerzy mogą wykraść Twoje dane. [...]". Wiadomo, że tego typu komunikat "zwykłego Kowalskiego" po prostu zniechęci do wejścia na stronę, ale czy obecnie posiadanie certyfikatu pozytywnie wpływa na pozycję w wyszukiwarce ? Czy wykupienie certyfikatu będzie opłacalne w przyszłości ? Skoro wyświetlają tego typu komunikat to istnieje możliwość, że po aktualizacji algorytmu strony bez SSL spadną w pozycjach google ?

ad 1, skuteczność jest raczej znikoma, aktualnie jest niewiele wartych polecenia katalogów

ad 2, ssl zaczyna być praktycznie obowiązkowy dla sklepów itp, wszędzie gdzie masz wrażliwe dane. Na innego typu strony np. zwykłe wizytówki jest to zbędne, chyba że G postanowi inaczej

1) Ja zrobiłem w sklepach na całe domeny, żeby nie mieć podwójnej roboty jak google znowu coś wymyśli.

2) Nie wiem jaki wpływ na konwersje ma kłódeczka ( w koszyku) lub jej brak ( na stronie produktu) ale zakładam, że jeżeli na jednej stronie się wyświetli, a na drugiej nie to klient może opuścić sklep, bo nie rozumie o co chodzi tylko wie, że ma być kłódeczka.

Dzięki za odpowiedzi.

Mój problem polega na tym, że mam stronę - nie sklep. Mam logowanie, ale tylko dla pracowników, więc zabezpieczanie takiej stronki SSL'em było mi w ogóle nie potrzebne. Ale po tej akcji zastanawiam się nad zakupem certyfikatu - nigdy nie wiadomo czy google nie obniży stron bez.

• 1 miesiąc temu...
55 minut temu, drdam napisał:

się jeszcze opłacają ?

Komuś na pewno.

55 minut temu, drdam napisał:

Czy dają wynik w google ?

Czasami tak, czasami nie.

Taka sytuacja...

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Godzinę temu, drdam napisał:

Chciałem zapytać czy katalogowanie i presell page się jeszcze opłacają ? Czy dają wynik w google ?

A czym są preselle bądź katalogi? To zwykłe strony z kontentem. Jak taki presell czy katalog jest dobrze zrobiony, podlinkowany i ma dobrze moderowane wpisy, bez żadnej sieczki, to czemu ma się nie opłacać?

• Like 1

wycieczki po górskich szlakach grcsystem.pl

imitacja kamienia i skał

Google nie lubi za bardzo ani katalogów ani precli tylko z tego powodu że służą pozycjonowaniu a dokładniej sztucznemu  . Co innego na przykład katalogi firm lub ewentualnie precle ale tematyczne.

Jeżeli precle są prowadzone jak portal wielotematyczny ok jeżeli zaś to zwykły rodzaj blogu na każdy temat bez konkretnej moderacji9 bardziej można sobie zaszkodzić  i pamiętajmy o dywersyfikacji zródeł linków nie tylko precle i katalogi.

3 godziny temu, autor12 napisał:

precle ale tematyczne

np. na temat zamków

• Like 1

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• 4 tygodnie później...
23 minuty temu, alexiss napisał:

jak sie ma efektywnosc pozycjonowania samemu do zlecenia go komus?

czasami tak jak marna partyzancka szeptanka do zlecenia komuś kto się na tym zna...(komuś kto przynajmniej wie że Twój link nie pożyje tu za długo)

Edytowane przez kamilp7

• 10 miesięcy temu...
On 02/05/2017 at 3:07 PM, mr1240760 said:

Witam

Czy może ktoś podpowiedzieć jak pozycjonować Fanpage'a na facebooku . W sieci jest tyle sprzecznych informacji, że trudno ustalić jak do tego podejść. Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie 

Pozycjonowanie strona na fb powinno wyglądać dokładnie tak samo jak pozycjowanie strony internetowej czyli content + linki. W tym przypadku można także używać nieco bardziej spammerskich linków, mój fanpage na fb ma linki z 1k domen gdzie większość linków to profile itp, a fanpage prezentuje się w Googlu całkiem wysoko i sprowadza spory ruch :D

• 10 miesięcy temu...