Skocz do zawartości

Czy w ten sposób mogę zafiltrować sobie strony ?

Damino

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie pewna kwestia na którą nie mogę znaleźć odpowiedzi. Robię sobie 3 strony o różnej tematyce. Chcę poduczyć się trochę pozycjonowania, i to są bardzo proste tematyki i frazy, i zajmuję się też linkowaniem, z tym że źródła moich linków pokrywają się, czyli pochodzą z tego samego źródła, dla każdej ze stron. Każda ze stron stoi na innym serwerze oraz we who is  mają różne rzeczy wpisane, albo jest ukryte.

Nie wdając się w szczegóły wiem że google lub porównywać dane na różnych kontach w jednej z swoich usług, czyli próbuje powiązać konta na podstawie jednej danej jak numer telefonu czy karty, czy nawet mi się zdarzało że tych samych prefixów w różnych danych, a jeśli znajdzie wtedy na nich coś co nie powinno się powtarzać po ich powiązaniu razem, zawiesza wszystkie.

Z tego powodu nie zainstalowałem analytics na tych stronach, bo wydaje mi się że jakbym dodał te strony do jednego analytics to nie trzeba zaawansowanej matematyki by wiedzieć że w domniemaniu strona ma jednego właściciela, w tym przypadku zobaczy bez problemu że wszystkie strony mają 30-40% linków z tych samych stron, domen, ip itp .... a tak oczywiście nie powinno być, więc filtr / ban. To samo dotyczy się pewnie adsense, czy dobrze myślę? Więc nie można kilku stron trzymać na jednej ich usłudze, jeśli mają te same lub w znacznym procencie źródła linków ? Czyli na analytics, gsc, adsense.

Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? A może ktoś ma strony, podpięte pod jedno analytics i adsense, na których backlinki znacznie się pokrywają, i działa to miesiącami i jest ok? Chociaż wiedząc jak działa ta firma to nie sądze, oni mają pieniądze i programują wymyślne metody na sprawdzenie wszystkiego, by z automatu uwalić to co się da.

To wygląda jak początki paranoi. Zły Google stoi z batem na kilkoma domenami i czeka, aby zafiltrować. :) To nie jest takie hop siup. Normalne, że ludzie zarabiający na AdSense mają po kilkanaście, kilkadziesiąt czy kilkaset domen. Czy linkowanie między swoimi domenami w formie A-B-C-A ma sens? Warto unikać schematów, szczególnie jeżeli będziesz miał tam AdSense, ale linkując rozsądnie, nie z sidebara na każdej domenie, a np. z artykułów czy komentarzy ryzyko jakiejkolwiek kary jest minimalne i w sumie istnieje nie ze strony algorytmu, a moderatora (w przypadku AdSense).

Ja wiem że ta firma robi już to na przynajmniej jednej z swoich usług, nie będę wymieniał z nazwy każdy wie o co chodzi, konta muszą mieć unikatowe wszystkie dane, bo naturalnie jak unikatowy człowiek zakłada sobie konto to ma unikatowe dane, użyjesz jednego numeru telefonu na 2-3 kontach, i to poleci w końcu, tak samo karty, z tym że jak pierwszych 8 cyfr na karcie, czyli prefix, się powtarza na wielu kontach to też jest to nienaturalne bo niemożliwe i masz wysokie prawdopodobieństwo zawieszenia wszystkiego, oni na prawdę chyba każdą możliwą danę sprawdzają, nawet wg. niektórych jeśli dane do formularzy wklejasz a nie wpisujesz ręcznie to też zwiększa poziom ryzyka zawieszenia usługi. Też wystarczy że z tego samego ip zalogujesz się do gmaila który nie ma związku ze sprawą, podczas gdy było zakładane konto, i jeśli logowanie do tej samej poczty gmail nastąpi na 3 czy więcej różnych kontach, w ten sam sposób potem, nawet jak potem masz różne ip, to masz zawiechę na 100% wiem bo sprawdzałem z ciekawości. Więc tak to wygląda.

Tak, tak właśnie robię, jak najmniej regularności a jak najwięcej chaosu w moim linkowaniu bo naturalne linkowanie jest chaotyczne, i nie da się tego opisać algorytmicznie więc to przetrwa wszelkie updaty, oczywiście jeśli BL są zróżnicowane i to nie syf, żadnego też linkowania między stronami co mają znaczy procent tego samego źródła linków bo to samobójstwo, ale co z tego jak można sobie popsuć wszystko w inny sposób.  Właśnie na adsense mi zależy i nie chcę nic kombinować, ale strach heh... może to był błąd linkować do różnych stron z tych samych źródeł.

Google nie zawiesza kont bo dwie domeny czy trzy maja takoe same dane xDDD przecież jak ktos jest np brokerem domen to ma na swoją firmę je przeinstalowane ma tam adsense itd. Google nie banuje jakoś tego. Sam mam pod jedno konto adsense i analytics bodajże 14 stron na swoje dane i strony rankują a adsense jest wypłacane. Google ma w d. takie ilości pewnie jak ktoś ma tak 10k domen to jeszcze bardziej mają to w d bo to dla nich zysk

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

@Moriarty tak ale rozumiem że masz na myśli dane we who is te same, to wtedy ok możesz mieć nawet wszystko na tych samych serwerach jeśli strony są różne i różne linki do nich prowadzą, jeśli jednak do kilku stron różnych, jakiś % linków jest z tych samych źródeł to jest to niezgodne z ich wytycznymi, bo to nie może być naturalne linkowanie, więc według mnie wystarczy tylko że takie strony się powiąże razem że do jednej osoby należą, i są problemy, a nie ma prostszej rzeczy niż powiązanie przez jedno konto, analytics, gsc, adsense czy w ogóle jakąkolwiek ich usługę, a oni zadowolenie userów czyli jakość wyników przedkładają ponad zyski tak jak było z chwilówkami, to nie wp i onet  gdzie walletmagazine sie reklamuje od kilku lat i admini są uśmiechnięci, więc moja teoria jest taka że wykorzystają każdą okazję.

A  te 14 stron mają różne źródła linków ??

Dnia 23.06.2017 o 10:46, Damino napisał:

Zastanawia mnie pewna kwestia na którą nie mogę znaleźć odpowiedzi. Robię sobie 3 strony o różnej tematyce. Chcę poduczyć się trochę pozycjonowania, i to są bardzo proste tematyki i frazy, i zajmuję się też linkowaniem, z tym że źródła moich linków pokrywają się, czyli pochodzą z tego samego źródła, dla każdej ze stron. Każda ze stron stoi na innym serwerze oraz we who is  mają różne rzeczy wpisane, albo jest ukryte.

Jak chcesz ukryć strony przed google (zapleczowe) to też nie używaj od nich statystyk(implementuj ich kodu w swoja stronę) czy nie dodawaj strony do GSC bo tak to Ci ja "zlokalizują":) nic nie da inny who is itp

Statystyk czyli Analytics? Bez tego jeszcze przeżyję bo są inne, chociaż bez GSC ciężko i innych ale i tak wszystko łączyłoby jedno adsense to chyba podzielę to na 2 - 3 grupy tak jak mam grupy moich źródeł linków, i założę to na różne realne dane osobowe + logowanie się z różnych przeglądarek na to i IP i powinno być ok, bo nadal mam wątpliwości co do tego wszystkiego.

Tak np analytics

Jak już dodasz stronę do GSC jeszcze na tym samym serwerze jest ta strona co inne strony trzymasz to też je wskażesz

Czyli albo jak już robisz konspiracje przed google to trzymasz się z dala od ich produktów albo jak skorzystasz z jednego to już itd:)

Nawet nie loguj się do gmaila z tego samego ip bo to też ich produkt :) Ale to już za daleko idzie.

Coś Ci napiszę

Mam strony klientów (lokalny biznes) które trzymam na jednym hostingu z kilkoma stronami zapleczowymi- chociaż kilka stron to ja bym nie nazwał jeszcze zapleczem no ale pod ten biznes są(strony statyczne oraz dynamiczne) od dłuższego czasu są razem, żadnej nawet firmowej nie dawałem do produktów google a pozycje ma strona firmowa oraz te kilka stron w top 5 a nawet na niektóre frazy w top 3.

Ale patrz, kiedyś była strona firmowa w GSC nawet długo a potem ja wykasowałem a jednak google ma takie ilości gdzieś także na spokojnie korzystaj z GSC najwyżej będziesz miał doświadczenie :)

No właśnie, i co do gmaila wystarczy logowanie z tego samego IP, podczas gdy były "powiedzmy" wykorzystywane inne usługi google w sposób w który nie powinny, w tym samym czasie, by to uwalić wszystko o czym pisałem już wcześniej w jednym poście, wiem to bo już to przerabiałem po prostu nie wiem czy tak samo to działa w przypadku innych usług,  i naprawdę nie musi być to ten sam user-agent, komputer, tylko ip .... kolega Moriarty twierdzi że oni mają w du**e czy masz na jednym GSC 5 stron czy więcej, zgadza się możesz mieć i kilkaset jak jest wszystko zgodne z ich zasadami, ale jak one maję wszystkie znaczny % takich samych BL (nie ważne jak, czy domena, ip serwera, skrypty, cokolwiek) to jest to lipa straszna według mnie, ja np. jak bym był programistą googla to był uwalał wtedy to wszystko, ale pytanie czy oni to weryfikują w taki sposób ??? nie wiem.......

Ok zaryzykuję bo nie chce mi się z tym bawić, mam dla ok 6 stron ok 70% tych samych źródeł linków, dodam to do adsense, gsc, analytics, i innych i jak mi zafiltrują to będzie wtedy dowód że tak jest lub nie jest, i koniec tematu. (chyba że coś schrzanię i dostanę filtra z innego powodu)

P.S Z doświadczenia wiem że firma google nie powie ci prawdy, jeśli ciebie na czymś złapie, to nie powie ci na czym dokładnie, bo wtedy byś wiedział, jak można obejść ich zabezpieczania, z czym się zgadzam w sumie bo sam bym tak robił, jak działają ich mechanizmy antyspamowe i inne, jak zawieszają ci adwordsa to piszą "Twoje konto zostało zawieszone z powodu podejrzanej aktywności... Zawiesiliśmy je aby cię chronić" ... i nic się nie dowiesz... ja oczywiście bardzo dokładnie wiem dlaczego, bo wszystko notowałem, co zmieniło się ostatnim razem, jak się logowałem, w jaki sposób robiłem inne rzeczy itp itp w końcu na tym polega też pozycjonowanie, notowaniu tego co się zrobiło, i jakie wywołało to reakcje, wtedy wiesz, co jest dobre, co jest złe.

Programiści google tworzą algorytmy do takich "macanek" a my jesteśmy po to żeby ich przechytrzać :)

Dlatego seo istnieje oraz będzie itd.

Tak jak pisałem jak korzystasz z usług - produktów google to korzystaj bo po to są a mnie się wydaje że jeżeli na tych Twoich stronach (zaznaczając że nie są to strony śmieciowe) chcesz zarabiać na adsense oraz nie dostać bana to najważniejsze dla Ciebie powinny być takie wytyczne

-linkujesz do Tych stron ze stron wartościowych

-na każdej z tych stron masz unikalny, wartościowy content

-oczywiście strony zoptymalizowane pod frazy które pierw sprawdź co do wyszukiwań miesięcznych przez użytkowników bo zakładam że to strony blogowe z tekstem :)

• 4 miesiące temu...

Pytanie do starszych kolegow. 3 miesiace temu kupilem 2 domeny regionalne do uzupelnienia zaplecza. Nie chcialo mi sie czekac, wiec od razu wrzucilem na jedna z podstron ponad 20 linkow i czekalem. Po 2 miesiacach myslalem ze sie linki wychodzace zaindeksuja, ale nie. Teraz po 3 miechach wiem ze cos jest nie tak. Co z tym zrobic? 1. Usunac te linki wychodzace z tej podstrony? 2. Usunac cala podstrone? 3. Pisac do google ze glupio zrobilem? Czy zapomniec w wszystkim i kupic nowe domeny?

Usługi budowlane, okna sprzedaż: okna , usługi geodezyjne: geodeta , budowa i projektowanie domu: architekt. Portale budowlane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności