Skocz do zawartości

Duża różnica w pozycjach Mobile / Desktop

cinsan

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Może ktoś z doświadczonych forumowicz będzie mógł podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny i jak rozwiązać problem.

Otóż dla dwóch fraz mam bardzo dużą różnicę w pozycjach na urządzeniach mobilnych i na komputerach. Wg raportu GSC, te same frazy mają średnią pozycję w okolicach 6 - 7 dla "Mobile" oraz 21 - 26 dla "Desktop". Dotyczy to fraz o największej liczbie wyświetleń w wynikach wyszukiwania. Co ciekawe, dla innych fraz, ale tych samych stron, takie różnice nie występują - są to góra 2 pozycje. 

Zupełnie nie wiem jak do tego tematu podejść. Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pewnie, że mogę tu wrzucić adres domeny, ale zanim...

Taka różnica występuje tylko na niektórych frazach. Na innych nie. Jeśli można tu zastosować jakąkolwiek logikę, to gdyby coś było nie tak ze stroną (pod kątem optymalizacji na desktopy) to problem dotyczyłby prawdopodobnie większości, albo wszyskich fraz.

No i zazwyczaj jest w drugą stronę - słabe wersje mobilne stron ciągną je w dół na urządzeniach przenośnych.

Moja strona jest na WP, ze skórką X Theme, bez fajerwerków. Sprawdzarki raczej nie krzyczą za bardzo...

Tak, to prawda konkurencja jest większa. Serwisy okupujące topy, są w większości starsze, ze słabymi stronami w wersjach mobilnych (lub bez nich). Jednak w top 10 różnice są niewielkie i również te słabe serwisy pojawiają się w wynikach a urządzeniach mobilnych.

Problem w tym, że stosunek ilości zapytań jest jak 5:1 (desktop:mobile). Zatem tracę sporą grupę potencjalnych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności