Skocz do zawartości

DSLtp 1Mb

Gucci

Rekomendowane odpowiedzi

jednak uwazam ze 512 to nie jest wiele. Teoretycznie pozwala to nam na duzy transfer leczy przy max wysyceniu.

Zwroc uwage ze sa godziny szczytowe, a w nocy np ruch jest minimalny.

Ja mam dsl 8 mb na 640 ale nie odwazylbym sie postawic na tym dobrego www bo w godzinach najwiekszego ruchu ladowaloby sie koszmarnie.

Ale generalnie DSL nadaje sie na male stronki spokojnie bo lacze nie posiada zadnych padow i tpsa daje nawet wiecej niz jest w umowie. Np 8 spokojnie moge jechac z dobrych miejsc 10 mb a wysyla dosc czesto 100-120 KB mimo ze powinien te nie wiem 70-80

https://83.19.186.26/download1.gif

Ja myślałem, żeby sobie na DSL postawić php + mysql a wszystkie statyczne dane na czymś podpiętym do lepszego łącza (bo u siebie można mieć praktycznie tyle mocy na generowanie strony ile się chce za pół darmo) no i miałbym serwer w domu = łatwa administracja. Tylo, że cena trochę za wysoka jak dla mnie (a raczej lojalka za długa jak na testy;) i upload niski w najsłabszych pakietach. Musiałbym wziąść 8-16mbit DL a nie jest mi do niczego potrzebne tak dużo.

Według mnie byłoby to teoretycznie świetne rozwiązania. Treść strony to bardzo mały procent tego co trzba przesłać (jeśli nie masz 512 tabel na stronie;)), skompresujesz to do 30-40% objętości a wolniejsze prędkości ładowania mógłbyś sobie zrekompensować dużo szybszym czasem generacji. Tyklo, że nigdzie nie umiem znaleść kogoś, kto by się kiedyś bawił w coś takiego... a serwer na starym celku za 150zł/m to też żadna opcja :D

slawek robie wlasnie tak jak mowisz.

Ciezkie skrypty ktore nie musza byc generowane non stop i moge cachowac - generuje u siebie na maszynach i curlem wysylam do docelowych serwerów www.

Jak nie mogę cachować też wysyłam curlem bo np dane www nie pozwoliłoby mi na uzywanie tego skryptu albo samo zapytanie do bazy ładowałoby się dłużej niż przesłanie tego curlem.

Zauważywszy że na większości oferowanych serwerów www wszelkiego rodzaju zapytania sql idą jak krew z nosa wolałem postawić na dslu maszynki które wykonują zapytania sql i skrypty php niż liczyć na wydajność operatorów hostingu która jest żałosna o ile chodzi o wirtualne serwery - znowu przejście na dedyka to po co brać jakiegoś super dedyka. Najgorszy dedyk za 150-200 zł będzie lepszy niż oferowane wirtualki.

Zamów sobie DSL z opcją 512 UP i możesz spokojnie się bawić :D.

Mała wskazoweczka - jak chcesz mieć no limit transfer na obrazki to bez dodatkowej opłaty przy zamówieniu DSL masz hosting na TPSA :) z pojemnościa 1GB możesz oczywiście ją zwiększyć.

Więc jak widzisz możesz przy okazji zdobyć hosting bez limitu transferu na super tpsowskim łączu :).

Sam używam do dużych uploudów hostingu tpsa :) właśnie z powodu braku limitu transferu. A za kilka zł możesz zwiększyć pojemność do 10 GB danych co powiem ci starczy ci na obsłużenie całej masy WWW które np będą pobierały image i pliki np styli :) bądź inne ustrojstwa.

Więc do dzieła :) będziesz zadowolony jak dobrze sobie to rozwiążesz.

• 1 miesiąc temu...

nie rozumiem troche osob, ktore stawiaja swoje serwery na laczach typu DSL, potem w domu w upsy inwestowac, to troche bez sensu. W sumie aktualnie sa przeciez mozliwosci tanio skolokowania swojego sprzetu, badz wynajmu od firmy. Dobre lacze mozna miec juz od 150 netto za 1mbps, utrzymanie serwera ok 50-80 pln to chyba nie sa duze koszta jak ktos powaznie mysli o biznesie prawda?

kwestia jakie to łącze za 1 mm = 150 zł.

Z drugiej zaś strony ja np mam serwery down nie - up kupuje zewnątrz.

Na down doskonale się nadają 8 mbitow dsl tepsy za 240 brutto.

Ogólnie to nie nadaje się DSL do UP bo ma go bardzo mało - ja mam zaledwie 640 mają podnieść do 800.

UPSY = tego roku miałem tylko jedną przerwe prądu - choć UPSA mam nie żeby zabezpieczał serw tylko bym miał działający komp do pracy w razie braku.

narazie ponad 2 latka i nie mogę powiedzieć by źle się działo.

Pewnie że lepiej kolokować - choćby w ACI mam za 300 zł do 2 U bez dopłat w tym bez limitu pasma tylko na transfer.

wygląda to tak:

200 zł za wstawienie i 50 GB trafficu

80 IP - 1 ip =- 1 zł

za każde 50 GB ruchu + 100 zł.

więc pewnie że kolokacja się opłaca ale ja uzywam do down więc jest taniej.

maglev a cos na download i shoutcast, videocast ? znasz , możesz zaoferować :angry:?

moze i jestem wez napisz do mnie na GG 1215859 (zawsze niewidoczny)

co do serwera trzymanego w domu to za/przeciw :

trzymanie serwera w domu za/przeciw

• 4 miesiące temu...

Witam!

Chciałbym wrócić do tematu po prawie roku od pierwszego postu w tej sprawie..

Przez ten czas nie dałem sobie spokoju i jednak zainwestowałem nieco kasy na:

- "serwer": Core 2 Duo E6750 2,66 mhz, 4 x 1024 mb ddr2, 2 x 400 gb sata..

- zasilanie awaryjne: ever sinline 1600 va (po moich testach wytrzymuje ~65 minut przy sprzęcie podanym wyżej)

- router i firewall: linksys RV042

do tego mam 2 łącza dsl 1mb o którym pisałem wcześniej (na nim pracuje moje biuro) i 2 mb symetryka tylko pod serwer od znajomego dostawcy (jego wykorzystanie: download ~ 75%, upload ~ 10%) który ma z tpsy 100 mb/s. to drugie kosztuje mnie 500 zł netto więc nie wiele, obecnie testuje i nawet jest okej.

na sprzęcie zainstalowany debian po wielu instalacjach i konfiguracjach wkońcu powinno być okej.. udostępnione usługi to poczta i www, reszta zablokowana. jak wspominałem serwer na potrzeby własne i znajomych, którym zarządzam wszystkim.

Jeszcze jestem klientem netartu i mam 5 usług active/active pro gdzie łącznie dziennie mam ~10k odsłon na wszystkich domenach oraz ~ 25 skrzynek pocztowych.

Wszystko zostanie przeniesione do mnie ale chciałbym się dowiedzieć czy według was maszyna + łącze da rade?

Jestem w stanie doinwestować w lepszego upsa, większe łącze, dodatkowe podzespoły do "serwera"..

czekam na wasze opinie

• 4 tygodnie później...
Witam!

Chciałbym wrócić do tematu po prawie roku od pierwszego postu w tej sprawie..

Przez ten czas nie dałem sobie spokoju i jednak zainwestowałem nieco kasy na:

- "serwer": Core 2 Duo E6750 2,66 mhz, 4 x 1024 mb ddr2, 2 x 400 gb sata..

- zasilanie awaryjne: ever sinline 1600 va (po moich testach wytrzymuje ~65 minut przy sprzęcie podanym wyżej)

- router i firewall: linksys RV042

do tego mam 2 łącza dsl 1mb o którym pisałem wcześniej (na nim pracuje moje biuro) i 2 mb symetryka tylko pod serwer od znajomego dostawcy (jego wykorzystanie: download ~ 75%, upload ~ 10%) który ma z tpsy 100 mb/s. to drugie kosztuje mnie 500 zł netto więc nie wiele, obecnie testuje i nawet jest okej.

na sprzęcie zainstalowany debian po wielu instalacjach i konfiguracjach wkońcu powinno być okej.. udostępnione usługi to poczta i www, reszta zablokowana. jak wspominałem serwer na potrzeby własne i znajomych, którym zarządzam wszystkim.

Jeszcze jestem klientem netartu i mam 5 usług active/active pro gdzie łącznie dziennie mam ~10k odsłon na wszystkich domenach oraz ~ 25 skrzynek pocztowych.

Wszystko zostanie przeniesione do mnie ale chciałbym się dowiedzieć czy według was maszyna + łącze da rade?

Jestem w stanie doinwestować w lepszego upsa, większe łącze, dodatkowe podzespoły do "serwera"..

czekam na wasze opinie

spytam troche przewrotnie, czy zdajesz sobie sprawe, z tego jakie urzadzenia sa instalowane na koncowkach sieci przez operatorow? Myslisz, ze jakies giganty cisco za 500tys itp. Czy moze raczej slabe urzadzonka? Pomysl ile pakietow na sek. (PPS) wytrzymaja takiej klasy urzadzonka, a jak ktos pusci na Ciebie DDoSa to co zrobisz, z takimi slabymi urzadzeniami nawet maly DDoS bedzie dla Ciebie tragiczny w skutkach...

Mozesz kupic lepszego upsa, ale chyba nie zdajes sobie sprawy ile wydasz na akumulatory, zeby kupic upsa, ktory podtrzyma 5-8 h, a pytanie czy to wystarczy? Powinienes zainwestowac w agregat pradotworczy z rozruchem elektrycznym i samoczynnym zalaczajaca sie rezerwa jesli chcesz miec dluga czas podtrzymania, bo jak nawet zainwestujesz w duzo Akumulatorow to i tak za 3-5 lat beda do wyrzucenia i znow bedziesz musial inwestowac kupe szmalu na to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności