Skocz do zawartości

Page caching- czy działa? +ostatnie szlify PageSpeed Insights

oktus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zajmuję się aktualnie szlifowaniem optymalizacji prędkości wczytywania strony. Po licznych próbach i błędach doszedłem do konfiguracji, która pozwoliła na podbicie wyniku z 39 w PageSpeed Insights do 74 dla urządzeń mobilnych i 90 dla komputerów. O ile wynik 90 dla komputerów już mnie satysfakcjonuje i znajduje to poparcie w czasie, tak poprawiłbym jeszcze wynik dla urządzeń mobilnych.

Google PageSpeed Insights sugeruje mi wciąż:
1. Włączyć kompresję - w W3 Total Cache włączyłem kompresję GZIP, jednak tak jakby Google tego nie wychwytywało. Czy to świadczy o tym, że coś nie działa, czy po prostu zignorować komunikat? Na końcu posta dołączam również screen z Compatibility Check w W3 TC.

2. Zmniejszyć JavaScript - PI sugeruje okrojenie jednego pliku JS o 13 kb. Wgrałem poprawiony plik, pojawia się ten sam komunikat więc tę kwestię odpuszczam.

3. Wykorzystać pamięć podręczną przeglądarki - zarówno Google PI, jak i seocentro pokazuje ten sam komunikat, mimo, że włączyłem cachowanie prawie wszystkiego na stronie. Zignorować i żyć dalej czy faktycznie może to być jakaś awaria wtyczki albo Google sugeruje, że jakaś ważna dla szybkości wczytywania część strony nie cachuje się?

4. Optymalizacja obrazów - analogicznie jak przy JS, jeden plik, ciągle ten sam do zmniejszenia - zmniejszony jest po uploadzie.

5. Optymalizacja CSS - 90% została zoptymalizowana, został jeden plik wtyczki W3 TC(Tam raczej nie będę grzebał) + 2 pliki Google Fonts.

Moje główne pytanie dotyczy kwestii kompresji i page cachingu. Czy macie jakieś sugestie odnośnie tych wyników? Czy potraktować ten wynik jako czyste liczby i jakąś "niedoskonałość" testu, czy może być to jakąś przesłanką, że coś jeszcze mogę zdziałać?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!

compcheck1.png

compcheck2.png

sxt-main-computers.png

sxt-main-mobile.png

Sama wtyczka nie załatwia sprawy, bo dochodzą do tego punkty karne za zbyt duże obrazki, co jest domeną stron responsywnych skalujących grafikę w zależności od urządzenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dnia 10.07.2017 o 12:38, Splatt28 napisał:

Żadna wtyczka cachująca nie zadziała w przypadku testu.

Możesz rozwinąć swoją myśl o konkrety ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

30 minut temu, Mion napisał:

Możesz rozwinąć swoją myśl o konkrety ?

Test na PageSpeed Insights zawsze pokazywał mi " Wykorzystać pamięć podręczną przeglądarki " dopóki nie dodałem ręcznie wpisu w .htaccess, nawet w przypadku gdy miałem zainstalowaną działającą wtyczkę (która robi to automatycznie w identyczny sposób). Więc test, testem - życie, życiem.

A no i najważniejsze test na pingdomie strona przechodziła bez problemu na bardzo wysokiej ocenie bez tych wpisów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności