Skocz do zawartości

Odnośniki do sociali a wpływ na pozycje

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie - czytając między wierszami niektóre wypowiedzi doszedłem do wniosku, że z odnośnikami do sociali nie jest sprawa oczywista - czy umieszczenie ich w sidebarze/stopce wpłynie pozytywnie czy negatywnie na seo? 

Czy rozróżniamy tutaj jakoś przyciski share i linki do profili social?

Zakładam opcję - nie zależy mi na promocji moich sociali, tylko na uzyskaniu pozycji w gogle i na ruchu z gogle.

Niby jak są socjale dla gogla strona powinna wyglądać naturalnie, z drugiej - czy takie odnośniki nie rozmywają mocy? (może w takim razie warto dać je w nofollow?)

Proszę o wskazówki.

Umieszczać jako NF, socjale nie wpływają bezpośrednio na pozycje (wpływają jeżeli pod tym pojęciem rozumiemy też fora dyskusyjne gdzie można przemycić link) odgrywają też dosyć istotną rolę w procesie pozyskiwania linków z innych źródeł (popularyzacja treści) no i ruch na witrynie też wpływa jakimś tam ułamku procenta na SEO .

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jeśli chodzi o pozyskanie ruchu bezpośredniego z sociali to tak naprawdę nie ma znaczenia jaki to link, może być nawet tekstowy.

Jeśli chodzi o SEO to główny nurt pozycjonerów uważa, że linki z sociali (nofollow) poprawiają wiarygodność profilu linków w ocenie algorytmu Google.

Co za tym idzie takie strony odrobinę lepiej rankują. Oczywiście to nie jest główny czynnik rankujący algorytmu, ale jakiś tam z rzędu i w prostym teście nie zawsze znajduje potwierdzenie. Ja uważam, że nie tyle link z socjali poprawia rankowanie a ruch idący z linka z socjali na docelową.

Dzięki Panowie za rady ;)

To, że linki z sociali jako linki z wartościowych stron pomagają to jest dla mnie jasne - lecz chodzi mi tutaj o linkowanie DO sociali ze strony docelowej - czy ma to jakikolwiek sens inny niż tylko promocja tych sociali dla użytkownika.

Jak widzi to gogle, że w sidebarze bądź stopce mam np. linki do 10 różnych profili social media jak facebook/twitter/g+/pinterest itp., a do tego mam dodatkowo odnośniki 'share' do tychże sociali. Czy to nie wpływa negatywnie na pozycję strony linkując do tych wszystkich sociali? Czy może pozytywnie - "skoro ma tyle sociali na stronie to zależy mu na dużej interakcji z użytkownikiem -> dajemy go wyżej w SERPACH"

Chyba że tak jak Beerbant napisał umieszczać te odnośniki jako NoFollow... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności