Skocz do zawartości

Jak radzicie sobie z treścią?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając ten wątek mam obawy że Tomahawk bedzie w dalszym ciagu produkował statyczne strony z tą różnicą że zamiast do pliku zapisze je w całości w bazie wraz z kodem php.

Masz obawy? W dalszym ciągu?

tak pamiętam te czasy że nic oprócz html'a sie nie wiedziało i zastanawiało sie dlaczego licznik gosci nieche na stronie działać... ech...

Nienienie....

Właśnie tak myslałem nad cms i zauważyłem że nie sztuka go napisac lecz zauwazyc gdzie jest ta "granica".

Gdybym zrobił takiego cms'a że poprostu w panelu dodawał bym sobie strony i chciałbym na jedenj stronie zrobic artykuły to musiałbym najpierw zrobic strone gdzie były by wyswietlane linki do artów a później robic strony z artami i na dodatek co bym dodał arta to musiał bym na tamtej stronie link do niego umieszczać, czyli wogóle do xxxx i bez sensy. Lepiej zrobic strone php z listą artów i panel do dodawania artów i jeszcze jedna stronke do wyswietlania arta. No i tak mam, ale duzo mam tez takich stron (zresztą sami zobaczcie www.akwar.net-spis ryb to własnie te arty o których mówiłem) jak "zakładanie akwa", "filtracja" i do takiej każdej podstrony musze plik robic i troche to męczące i w edycji i w dodawaniu tym bardziej że takich podstron troche dojdzie.

A tak wogóle to co ja mam to mozna nazwać cms'em.

W czym widzisz problem?

Jeżeli na tej stronie będzie o wiele więcej opisów gatunków ryb, to jest to wręcz idealne aby umieścić to właśnie w bazie, bo każda strona bedzie znajdować się w takim samym szablonie.

Tworzysz tabele: Ryby

i rekordy:

- id

- nazwa ryby

- title wyświetlane w metatagach

- description wyświetlane w metatagach

- gatunek

- wystepowanie

- opis

- ...

- itd

Potem jeden skrypt pobiera z tej tabeli tylko same id i nazwe ryby i na podstawie tych danych wyświetla linki (np w menu).

Następny skrypt na podstawie id przekazanego w linku wyświetla wałściwy opis ryby.

I podobnie osobna tabela z roślinami i osobna z osprzętem itd. Albo nawet mogą one być w tej samej tabeli jeżeli szablon strony na której będą wyświetlane bedzie taki sam.

Do tego możesz dodać jeszcze (chodź nie koniecznie) tabele w której bedzie menu po lewej i powiązać z pozostałymi tabelami.

Jeżeli strona bedzie mieć dużo podstron to polecam opracować jakiś cms na jej potrzeby, nawet częściowy.

Ja jak robiłem pierwszego mojego cms'a www.nstt.pl to byłem zielony w tym teamacie, dopiero wtedy poznałem mysql'a. A udało mi sie nawet zrobić strone, która wszystko ma w bazie danych.

Jeden dzień musisz poswięcić na opracowanie bazy danych ... na kartce papieru :) potem dopiero możesz zacząć coś pisać.

.

yavaho

Ja juz to mam!:)!:P!:P!!!!!!

Mam cms!

I mam tabele z rybkami!

I nardzo jestesm z tego zadowolony!

Tylko mi chodziło o te strony typu "oswietlenie", "ogrzewanie", tego w bazie mi jest niewygodnie umieścić bo bym musiał zrobić cms do tworzenia podstron ale jak to zrobie to znów nie będe mógł robic taki podstron jak ta z opisami ryb bo bym musiał statyczne robic strony które były by w bazie.

Poza tym jak mam w plikach to moge to szybciej zedytowac niż jak w bazie, ale znów co w bazie to w bazie i dlatego właśnie napisałem tego temata bo nie mogłem sie zdecydowac. ale cos mi sie zdaje że zostawie to tak jak jest bo wsumie to najwięcej będzie opisów, a to będzie w bazie więc luz. A połowa z tamtych podstron to beda skrypty które beda cos z bazy pobierały. Np. obliczały rózne rzeczy i automatycznie dobierały zestawy gatunków tyb.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności