Skocz do zawartości

chiński opis w wyszukiwaniu google

dtpmac

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Rozumiem, że był włam, a potem jego czyszczenie? Jeśli tak to trzeba poczekać aż google przeindeksuje serwis.

edit: jednak sam włam bez czyszczenia ;)

https://www.kwaterymargo.pl/index.php?smsite=fzc&smid=8497&smtemp=hireto

Należy usunąć syf z serwera

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

17 minut temu, Aleksiejs napisał:

edit: jednak sam włam bez czyszczenia ;)

No tak bo przecież aktualizacje wp są zbędne, a wystarczyło odłączyć xmlrpc.

Co teraz?
Gruntowne czyszczenie WP, aktualizacja do najnowszej wersji.

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Jakiś miesiąc temu czyściłem znajomemu konto hostingowe na nazwie z dokładnie tego samego syfu. Uploadowane pliki z syfem były wszędzie, a ma tam przypięte ok trzydziestu domen. Zainstalowałem 4 najpopularniejsze wtyczki antywirusowe do WP. Trzy z nich nie wykryły nic, czwarta kilka plików, w tym prawidłowe pliki WP. Trzeba było wszystko usuwać ręcznie. Od razu mówię, żeby nie patrzeć na datę utworzenia plików, bo te syfy kopiują daty od innych plików. Poza tym część tych plików ma jawny kod bez eval, więc wtyczki antywirusowe nie krzyczą. Jak ktoś dobrze zna WP to widzi, które pliki są niepożądane. Warto też pobrać czystą paczkę z WP i porównać, tylko tutaj można się naciąć, bo często syfy siedzi w uploads lub plugins. Powodzenia w czyszczeniu. 

11 godzin temu, MaxPan napisał:

Tak, właścicielka/właściciel kwater zna się na xmlrc....

Jakiś majster im to przecież robił, który wiedział z czym to się je, ja wiedząc, że człowiek jest mało ogarnięty i nie będzie robił aktualizacji odłączam xmlrpc na starcie i do dziś żyją wordpressy nawet w wersji 2.8

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

Admin z hostingu powinien Ci umieścić ścieżki do czyszczenia w pliku tekstowym na serwerze, wyczyść, będzie wporzo:)

Prosta sprawa:)

Rozumiem że zmieniłeś już hasła do serwera itp?

@MaxPan poza tym nawet majster nie musi wiedzieć co to jest XML-RPC i do czego służy. Ja wczoraj dostałem od kolegi forward maila z hostingu, że narusza warunki umowy, bo przekracza parametry bezpieczeństwa. Kolega jest programistą i robił nawet strony internetowe swego czasu, a mimo wszystko pytał mnie wczoraj co to jest XML-RPC i do czego w WP służy. Tak więc byle majster nie musi tego wiedzieć.

1 godzinę temu, Lesiu napisał:

poza tym nawet majster nie musi wiedzieć co to jest XML-RPC

Chciałoby się powiedzieć jaki majster taka wiedza. Masa jest samouków, którzy nie mają pojęcia co robią. Prawie każdy potrafi postawić WP ale to nie czyni nikogo programistą. Tacy majstry mogą nie wiedzieć ale Boże chroń od takich majstrów.  :)

Większość włamań na strony WP czy Jomlii dzieje się poprzez zaimplementowany kod w ściągniętych z niewiadomego pochodzenia szablonach i pluginach.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@SzlafRock akurat ten mój "majster" to nie jest domorosły programista. Skończył PJWSTK. Napisał między innymi program eXdomain, którego używało wielu SEOwców i domeniarzy. I wyobraź sobie, że nie wiedział co to jest XML-RPC, mimo iż jedną z firmowych/produktowych stron ma na WP właśnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności