Skocz do zawartości

HHVM + Apache2 na VestaCP

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z HHVM. System Debian 8 (jessie) z panelem VestaCP. Zainstalowałem HHVM i zrobiłem do niego szablon. Używam Apache2 + nginx, ale akurat szablon musi być do Apache2. Po instalacji HHVM działa jako daemon, a użytkownikiem domyślnym jest www-data. Natomiast VestaCP domyślnie tworzy użytkownika admin. Jako admin wrzucam pliki przez FTP. Dlatego HHVM musi być też uruchomione jako admin. Inaczej jest problem z uprawnieniami.

Jak zmusić HHVM, żeby nie uruchamiało się po reboocie serwera jako www-data tylko admin? Jeśli działa jako www-data to na przykład w WordPress nie da się nic uploadować. Miałem podobny problem z php-fpm, ale tam to się udało załatwić tworząc poola dla admina. 

Tylko po co takie kombinacje z HHVM  jak PHP 7 dla przeciętnych zastosowań jest porównywalnie wydajny. Jeśli potrzebujesz zwiększenia wydajności, to należy iść w stronę mechanizmów cache np Varnish HTTP Cache.

---

Wiec jeśli potrzebujesz czegoś lekkiego i wydajnego musisz pozbyć sięc całkowicie Apache, gdyż nginx  jako rewerse proxy wszystkie żądania http z PHP lub HTML będzie obsługiwał właśnie przez apache, który w tym wypadku będzie obciążał niepotrzebnie serwer, co za tym idzie jest wąskim gardłem. Wystarczy nginx z mechanizmem FPM (na unix socket nie po ip/tcp)   + HHVM 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na serwerze jest zainstalowane zarówno HHVM jak i PHP7 oraz PHP7.1. Jak HHVM się nie sprawdzi to nie będę go używać lub go po prostu odinstaluję, to jest jeden wszak 1 proces.

Ja wybieram opcję Apache2 + Nginx (reverse proxy) + php7-fpm (lub HHVM). Przy 8GB RAM nie powinno być problemów. Nie jestem na tyle "odważny", by całkowicie zrezygnować z Apache2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności