Skocz do zawartości

pobranie rekordów

Kaviorek

Rekomendowane odpowiedzi

rekordy w bazie danych nie mają kolejnych ID, czyli np. 2,4,10,24,56,100,134,145,200,236,1205,1300,2000 itd..

i jestem teraz na podstronie z rekordem o ID: 145, na której chciałbym wstawić linki do 3 rekordów, które są powyżej, czyli: 200,236,1205, tylko aby pojawiały się w odwrotnej kolejności,

i przez jakie zapytanie to mogę zrobić, w tej chwili mam, ID pobierane jest ze zmiennej z adresu:

$sql = "SELECT * FROM tabela WHERE id > '".$_GET['id']."' ORDER BY id asc LIMIT 0,3";

pobiera 3 rekordy powyżej, ale wyświetla je w kolejności, tj. 200,236,1205, a ja chciałbym 'od końca', czyli najnowsze wyżej...

byłbym bardzo wdzięczny :)

Klauzula LIMIT to nie tylko LIMIT 0,3 LIMIT od_jakigo_rekordu,ile_pobrać.

Więc możesz tym ustalać co i ile chcesz pobrać..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Da sie, tylko wymaga dodatkowych zabiegów np: dodatkowego zapytania w celu policzenia ile jest wszystkich rekordów i na podstawie tego ich porcjowania. Coś kiepsko Kawiorek kombinujesz :piwo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności