Skocz do zawartości

Własny VPS do SEO - Debian i VestaCP - tutorial krok po kroku

Lesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na myśli drugą cześć z "jest zapowiedzią całego 3-częściowego" poradnika od Krzysztofa L.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hej, być może druga część jeszcze powstanie, natomiast udało mi się VestaCP zainstalować z niewspieranym jeszcze Debian 9 (stretch). W tym układzie na serwerach VPS mam następujące rozwiązanie: Nginx/Apache2, gdzie Nginx działa jako reverse proxy i obsługuje pliki statyczne, a Apache2 obsługuje całą resztę, w tym PHP. Do tego mam zainstalowane PHP 7.0, 7.1 i 7.2. Wszystkie skonfigurowane w wersjach FastCGI oraz FPM, do wyboru per strona. Nginx obsługuje HTTP/2 z ALPN. Śmiga to nieźle, ale chciałbym jeszcze dorzucić Varnish Cache. Nie wiem tylko, czy to już nie za dużo. Varnish ma ten problem, że nie obsługuje HTTPS, a teraz w zasadzie wszystko stawia się na HTTPS (nie wnikajmy, czy to ma sens). Tak więc przed Varnisha można zainstalować Hitcha. On wtedy siedzi na porcie 443 i przekazuje połączenie do portu 80, na którym nasłuchuje Varnish. Potem z Varnisha połączenie idzie do Nginx obsługującego pliki statyczne na wskazanym porcie, a następnie jako proxy leci połączenie do Apache2. Natomiast nie podoba mi się ta opcja z Hitchem, bo są alpejskie kombinacje z certyfikatami. Bardziej mi się podoba wykorzystanie do tego Nginx.

https://prnt.sc/hnzh1w - tak to wygląda u mnie obecnie i taka jest poniżej moja propozycja. Myślę o tym, by na porcie 80 nie siedział Varnish tylko Nginx na 80 i 443 w postaci full proxy (wszystko przekazuje) do portu 8061 z Varnishem. Ten sprawdza cache i wczytuje to, co ma w pamięci. Pozostała część leci ponownie do Nginx, który obsługuje pliki statyczne, a resztę wysyła do Apache2. Czy to nie zbyt zagmatwane i zasobożerne? Zna się ktoś na tym?

https://prnt.sc/hmzs38 - z Hitchem udało mi się osiągnąć taki oto wynik na zapełnionym contentem i zdjęciami WP. Jest to VPS od OVH z DC pod Warszawą. Jeśli ktoś chce taki zakupić i skonfigurować przy małej pomocy to proszę pisać na priv.

Mam jeszcze pytanie odnośnie MySQL 5.6/5.7, a konkretnie jego fork'a Percona. Mogę instalować nową bazę Percona 5.7, ale w necie na szybko przeglądając wyniki testów okazuje się, że MySQL 5.6 jest bardziej wydajny. Owszem, nowy MySQL 5.7 jest bardziej wydajny, ale na wielordzeniowych maszynach i nie mówię tutaj o 6 rdzeni (12 wątków), tylko np. 40 rdzeni, bo takie benchmarki publikuje Oracle. Na normalnych dedykach, a tym bardziej VPSach nie ma opcji 40 rdzeni, sorry. Tak więc lepiej instalować sprawdzony serwer bazodanowy MySQL 5.6, czy nowsze 5.7?

Na pewno powstanie niebawem tutorial - VestaCP + Debian 9 (stretch) + Nginx + Apache2 + PHP7.0 (FastCGI+FPM) + PHP7.1 (FastCGI+FPM) + PHP7.2 (FastCGI+FPM) + Percona (5.6/5.7) + być może Varnish Cache.

• 1 miesiąc temu...
W dniu 15.12.2017 o 18:48, Lesiu napisał:

Na pewno powstanie niebawem tutorial

I jak Tak Krzysiek Ci idzie z tymi kolejnymi częściami ?  VesteCP już oficjalnie wspiera Debiana 9, ale ten defaultowo w paczkach ma PHP 7.0.x, a coraz więcej frameworków jak Laravel 5.6 i  Symfony4 wymaga PHP 7.1.x. Wiec jak masz sprawdzony sposób na zmianę PHP CLI oraz PHP-FPM, to może podziel się nimi  ;-)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

PUK PUK jest tam kto :chatownik:

Jest. Do piątku będzie wisieć nowy tutorial. Dzięki za ciśnięcie, zawsze to jakaś motywacja :)

Przerabiam instalator tak, by użytkownik jak najmniej musiał zrobić po instalacji Vesty. Od razu będzie zainstalowane PHP 7.0, 7.1, 7.2. Być może uda mi się zrobić też, by FPM śmigało. Działam - jak już powiedziałem - do końca tygodnia będzie nowy tutorial.

W dniu 26.02.2018 o 09:40, Lesiu napisał:

Do piątku będzie wisieć nowy tutorial.

Jest takie powiedzenie : Umiesz liczyć licz na siebie...

pozdrawiam

To Ty deklarujesz kolejne terminy niczym czeki bez pokrycia nie ja B)

Interesuowalo mnie te PHP 7.1 i PHP 7.2 a skoro informujesz:

W dniu 26.02.2018 o 09:40, Lesiu napisał:

Przerabiam instalator tak, by użytkownik jak najmniej musiał zrobić po instalacji Vesty. Od razu będzie zainstalowane PHP 7.0, 7.1, 7.2. Być może uda mi się zrobić też, by FPM śmigało. Działam - jak już powiedziałem - do końca tygodnia będzie nowy tutorial.

to byłem tym zainteresowany...

Jak mawia inne powiedzenie "Do trzech razy sztuka" :huh:

Ale Krzysztofie bez CIŚNIENIA nie spieszy mi się, bo jak chodzi o te PHP 7.1 i 7.2 używam ispconfig3 i kompiluje ze zródeł. Jednak fajnie by było mieć podobne możliwości jak chodzi o wersję PHP w VestaCP .... Stąd przynajmniej moje zainteresowanie tematem, a skoro się Sam zaoferowałeś to Wiesz  jak jest ;)  hehe

Ja wiem i bardzo Ci dziękuję za ciśnięcie mnie. Ciężko jest się zmotywować, gdy milion rzeczy do zrobienia, a akurat ten tutorial to przecież pro bono. Będzie dziś. Być może same komendy po kolei jeszcze bez opisu, ale każdy ogarnięty sobie poradzi.

20 godzin temu, Lesiu napisał:

Być może same komendy po kolei jeszcze bez opisu, ale każdy ogarnięty sobie poradzi.

Dziękuje za wysłanie "komend", ale jak pisałem Ci na PM nie chodziło mi to to by zostać Twoim beta testerem <_<

Proponuje jednak dokończ kompleksowo tutorial ze screenami itd jak w pierwszym wydaniu... i opublikuj tu na PiO lub u Siebie na blogu. Bo jak Sam piałeś

20 godzin temu, Lesiu napisał:

a akurat ten tutorial to przecież pro bono.

I tego się trzymajmy ;)

A nie można grzeczniej? Kto pisał o jakimś beta-testowaniu? Napisałem Ci w PW komendy oraz:

Cytat

To zainstaluje Ci wersję z MariaDB 10.1.26

Obecnie pracuję nad tym, by działała Percona.

Daj znać, jeśli coś jest niejasne lub coś nie zadziała.

Instalację wykonałem 3 razy z rzędu na 3 VPSach. Raz bez PHP-FPM i 2 razy z PHP FPM. Wszystko się poprawnie zainstalowało. Jednak nie wiem co masz za VPSa i nie wiem, czy wszystko zadziała za pierwszym razem. Ja instalowałem na VPSach z OVH z systemem Debian 9.3 Stretch 64-bit. Zaproponowałem pomoc (pro bono) i w zamian przeczytałem, że moim beta-testerem nie zamierzasz być. Sorry.

Liczę na to, że z mojego tutoriala nie skorzystasz, a z instalacją oficjalnej Vesty sobie poradzisz (przecież oferujesz ją komercyjnie). Doinstalujesz spokojnie PHP 7.1 i 7.2 wraz z FPM oraz 7.0 FPM. Szablony też nie są trudne do napisania. Percona Ci na pewno nie jest potrzebna, więc domyślne MariaDB da radę.

Raz jeszcze dzięki za motywowanie, ale tak roszczeniowej postawy nie toleruję.

PS. Dziwię się, że czekasz na mój tutorial, bo jak dawno temu ja nie miałem styczności z panelem Vesta i zapytałem Ciebie o koszt dodania adresów IP do VPSa to wyceniłeś tę czynność na 50 PLN, mimo iż to są dokładnie 3 kliknięcia (max 10 sekund per IP). Powinieneś więc śmigać w temacie, a nie czekać na tutoriale od A do Z.

Mion może tak bardziej tolerancyjniej?

Lesio

1. Pisze poradnik za darmo

2. Ma chore dziecko na glowie 

więc albo czytaj co jest albo nie zaśmiecaj tematu, bo to jakaś paranoja co tu wypisujesz o swoich "beta testach".

Dodaj Lesio do ignorowanych i jego posty  nie będą widoczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności